Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Kløe i huden? Dette kan være årsakene

Her er rådene til deg som plages med kløe.

Det er slitsomt når huden klør. I tillegg til fysiske årsaker, kan psykiske plager forverre kløen. Foto: iStock.

Jon Anders Halvorsen er spesialist i hudsykdommer og er forfatter av boka Huden er guden. Foto: Kagge

Kløe i huden skyldes stimulering av sansenerver i huden.  I tillegg til ytre årsaker, som reaksjon på insektstikk, matvarer, nikkel eller parfyme, kan også kløe komme av indre årsaker:

— Kløe kan komme av tørr hud, ellers er hudsykdommer den vanligste årsaken, sier Jon Anders Halvorsen, hudlege ved Rikshospitalet og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at både atopisk eksem, elveblest og skabb er eksempler på hudsykdommer som medfører mye kløe. Andre sykdommer som psoriasis og hudkreft kan også klø.

— Noen pasienter med akne har også plager med kløe, og kan være medvirkende årsak til at personen plukker seg i huden.

At den vanligste årsaken til kløe er hudsykdommer, bekreftes av hudlege Bjørnar Halsør Moen. Han legger til at det er litt annerledes for eldre mennesker. Hos eldre er nemlig tørr hud den vanligste årsaken til kløe.

— I noen tilfeller er det ikke huden i seg selv som forårsaker kløen. Det kan også komme av underliggende sykdom, som for eksempel blodsykdom, opplyser han.

Bjørnar Hasle Moen er hudlege ved Aleris i Bergen

Bjørnar Halsør Moen er hudlege ved Aleris i Bergen.

Kan komme av sykdom

Også Halvorsen har erfart at kløe kan komme av sykdom andre steder enn i huden. Legemidler kan gi kløe og det samme kan sykdommer i nyrer, lever og galleganger.

— En sykdom som ikke har noe godt navn på norsk, brakioradial kløe, kan gi sterk kløe på strekksidene av armene. Årsaken til sykdommen er usikker, men det kan komme av nerveskade, opplyser han.

Også psykiske forhold kan spille inn når det kommer til kløe.

— Ja, psykiske forhold spiller en rolle, men aller mest som forverrende faktor. Dette er også varierende fra person til person, sier Halvorsen, og understreker at lege alltid bør oppsøkes om kløen er plagsom.

I noen tilfeller er det opplagt hva hudkløen skyldes; men i andre tilfeller er det nødvendig at du blir undersøkt for allergi og andre sykdommer, skriver Felleskatalogen.

Har du tørr hud, sørg for å smøre deg grundig med fet krem uten parfyme. Antihistaminer og lokalbedøvende midler kan også virke i visse tilfeller, men sjekk alltid med lege før du starter behandling:

— Ved vedvarende kløe uten kjent årsak bør du få undersøkelse hos lege. Behandling av kløe er avhengig av årsak, avslutter Halsør Moen.

Råd til deg som klør:

  • Bruk fet krem uten parfyme.
  • Sjekk om kløen kan komme av allergi eller eksem.
  • Er kløen vedvarende, bør det sjekkes ut av lege.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer