Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Slik behandler du hormonelle kviser

Hvis du fortsatt sliter med kviser lenge etter at puberteten er over, er det sannsynligvis snakk om såkalte hormonelle kviser.

kvinne med hormonelle kviser drikker melk
Hvis du er en storforbruker av melk og samtidig sliter med kviser, anbefaler hudlegen å ta en pause på fire uker for å se om det har effekt. Foto: iStock

Øverst på listen over syndebukker som forårsaker hormonelle kviser, finner vi det mannlige kjønnshormonet testosteron. Testosteron øker produksjonen av kollagen i huden, dette gjør huden tykkere, fastere og sterkere. Men hormonet er også med på å øke hudens talgproduksjon, og kan derfor bidra til kviseutbrudd hvis du er spesielt følsom for dette hormonet.

Hudlege Zangani gir råd mot hormonelle kviser
– Å stresse ned, for eksempel med yoga, kan hjelpe mot hormonelle kviser, sier hudlege Michael Zangani ved Volvat.

Normalt testosteronnivå

– De aller fleste med hormonell akne har et helt normalt testosteronnivå i kroppen, men de reagerer sterkere på hormonet, sier den profilerte hudlegen Michael Zangani.
Zangani jobber ved Volvat Medisinske Senter og driver også bloggen Drzangani.no.

Både fysisk og psykisk stress kan utvilsomt gi deg mer akneMichael Zangani, hudlege

– Unntaksvis kan det være snakk om unormalt høye testosteronverdier, for eksempel ved polycystisk ovariesyndrom. Sykdommen gir multiple cyster på eggstokkene, og får blant annet kroppen til å produsere mer testosteron. Om vi mistenker at sykdom kan være en underliggende årsak til akne, avsløres dette enkelt via blodprøver, sier hudlegen.

Hormonelle kviser av stress

Men testosteron er ikke alene om å forårsake hormonelle kviser. Også stress kan utløse hormoner som kan gi kviseutbrudd, noe Plusstid-ekspert og hudterapeut Line Marie Krogsgård er opptatt av:

– I perioder med mye stress øker kroppens produksjon av hormoner som for eksempel kortisol og adrenalin. Særlig lange perioder med stress der kroppen produserer mye kortisol, vil kunne gi deg kviser. Men uansett er det viktig å få analysert huden skikkelig for å få relevant behandling for akkurat dine kviseproblemer.

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

Også Michael Zangani ber oss være oppmerksomme på stress som en utløsende faktor for hormonelle kviser.
– Både fysisk og psykisk stress kan utvilsomt gi deg mer akne. Jeg anbefaler gjerne yoga til de av mine pasienter hvor dette er relevant.

Likevel kan vi lese at kortison, som jo er kunstig fremstilt kortisol, også brukes i behandling av akne. Hva er forklaringen på dét?
– Kortisol virker også betennelsesdempende, og kan derfor brukes som en kortvarig kur mot store, dyptliggende kviser, nærmest byller. Men da er det kun snakk om å redusere betennelsen, og behandlingen skjer alltid parallelt med annen medisinering mot akne. En gang i blant hender det også at jeg gir en såkalt ”Hollywood treatment” og behandler en kvise eller to med en kortisonsprøyte. Det kan være aktuelt i forbindelse med store anledninger, for eksempel et bryllup.

Les også: SLIK BEHANDLER DU EN UNDERJORDISK KVISE

Raske karbohydrater kan gi deg hormonelle kviser

Det er ingen forskning som ensidig beviser en sammenheng mellom kosthold og kviser. Likevel kan kostholdet påvirke på hormonene våre, og hudlegen peker på mat som gir raske karbohydrater. Eksempler kan være mat med mye sukker eller hvitt mel som gir en rask blodsukkerstigning.

Omega 3 gir deg sunn hud
Omega 3 er en gruppe flerumettede fettsyrer som kroppen vår ikke danner selv, og derfor trenger å få tilført via mat eller kosttilskudd. Hver eneste lille celle i kroppen vår er omgitt av denne fettsyren som bl.a. beskytter oss mot betennelser som akne.
De viktigste Omega 3-fettsyrene får vi gjennom fet fisk som laks, ørret og makrell.
Vi finner også en type Omega 3 i vegetabilske produkter som linfrø, bønner og valnøtter, men denne er ikke like viktig som de marine fettsyrene.
Kilde: Matportalen.no

– Forhøyet blodsukker påvirker utskillelsen av hormonet insulin og vekstfaktoren IGF-1. Dette igjen påvirker talgkjertlene. Mennesker som er genetisk disponert for det, kan derfor utvikle akne av denne typen mat, forklarer Zangani.

Hva med melk? Mange hevder jo at hormonene i melken kan være med på å gi oss kviser.
– Med melk er det litt sånn ”kanskje/kanskje ikke”. Enkelte studier viser at melk kan ha betydning for akne, mens andre viser det motsatte. Men hvis du plages av kviser og drikker mye melk, kan du jo enkelt ta en pause på fire uker for å se om det har noen effekt.

Omega 3 kan forebygge hormonell akne

Hudlegen anbefaler også å være nøye med å få i deg tilstrekkelig med Omega-3 gjennom kosthold eller kosttilskudd.

Line-Marie-Krogsgård gir råd mot hormonelle kviser

Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård oppfordrer alle med problemhud til å få huden analysert av fagfolk.

– Omega-3 har en betennelsesdempende virkning. Siden akne er en betennelsestilstand i huden, er dette viktig.
Likeledes anbefaler han alle som virkelig plages av kviser til å oppsøke hudlege, først som sist.
­– Hudpleie i profesjonelle salonger er vel og bra, men dessverre opplever vi ofte at mange kommer for sent til hudlege og har utviklet skjemmende arr. En hudlege kan raskt stille riktig diagnose og gi deg den behandlingen som hjelper akkurat deg, enten det er kremer, tabletter eller en kombinasjon.

Les også: SÅ MYE FISK BØR DU SPISE

Råd for deg med hormonelle kviser

  • Stresshormonet kortisol kan fremprovosere kviser – stress ned med for eksempel yoga.
  • Kutt ut melk og mat med raske karbohydrater i en periode for å se om det har effekt.
  • Oppsøk en hudpleier eller en hudlege for å få analysert huden din og få kunnskap om hva slags produkter akkurat du trenger.
  • Rens huden godt både morgen og kveld. Bruk en finkornet skrubbekrem et par ganger i uken, men være forsiktig så ikke huden blir sår.
  • Sørg for å få i deg nok Omega 3 via mat eller kosttilskudd.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer