Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Skribent:
Kategori:

Hudpleie

De beste rådene mot hard hud under føttene

Hvorfor får vi egentlig hard hud under føttene, og hva kan vi gjøre for å unngå det – eller fjerne problemet? Her følger ekspertenes råd.

Foto: iStock

– Hard hud under føttene er egentlig en forsvarsmekanisme for huden, sier Veronica Anseth, faglærer i fotterapi ved Tone Lise Akademiet.

Fotterapeut og faglærer Veronica Anseth

Veronica Anseth er faglærer i fotterapi.

Hvis føttene blir utsatt for trykk og irritasjon over lengre tid, blir huden tørr.

– Da vil foten rett og slett bygge et lag av hard hud for å verne skjelettet, sier hun.

Skoene har gjerne skylden

Anseth opplyser at det som regel er feil sko som utløser denne forsvarsmekanismen. Men det behøver ikke å være det.

Alt overdrevent trykk mot tærne, hælen eller fotsålen kan utløse hard hud på eller under føttene.

– En idrettsutøver som løper mye, vil ofte få hard hud rundt tåtuppen på grunn av lange steg og kraftige fraspark. Hvis du er svært overvektig, kan trykket når du står og går, bli så stort at foten kjenner på belastningen og derfor beskytter seg. Men som oftest er det for trange sko, sko med svært tynn såle, eller feilstillinger i skjelettet som er problemet, sier hun.

Hun understreker at én fest i høyhælte sko med spiss tupp ikke er nok til å gi hard hud under føttene.

Arbeidssko, derimot, kan gi problemer.

– I en del yrker, som politi, industriarbeidere og flyvertinner, og i enkelte bedrifter krever dresskoden spesielle sko som ikke er gode for foten. Da opplever foten trykk og irritasjon gjentatte ganger over tid, og kan reagere med å legge et beskyttelseslag av hard hud mot stedet, sier Anseth.

Hard hud må behandles

Med mindre laget av hard hud er svært tykt, går det fint å fjerne den harde huden under foten selv.

Og du bør virkelig behandle problemet. Hvis du ikke fjerner den harde huden og heller ikke gjør noe med årsaken til problemet, vil foten nemlig fortsette å bygge hard hud helt til det ikke er plass til mer.

– Det som skjer når huden ikke klarer å bygge mer utover, er at den går innover i stedet. Da får du liktorn. Det er svært smertefullt, da det trykker på nervene i foten. Det kjennes som å tråkke på småstein, beskriver fotterapeuten.

Bilde av Line Marie Orkla

Line Marie Krogsgård er Plusstids hudekspert.

Hard hud under føttene kan også føre til andre plager, minner Plusstids hudekspert Line Marie Krogsgård om.

– Hard hud er ofte en trigger til å få gnagsår på føttene, og til å få sprekker på hælene, sier hun.

– Jeg anbefaler slik egenbehandling to ganger i måneden, sier Krogsgård.

Samtidig mener både hun og Anseth at egenbehandling ikke alltid er nok.

– Ofte vil fotterapeuten gi veiledning om hvilke sko som skaper problemet. Men det kan også skyldes feilstillinger eller sykdommer. Derfor er det lurt å få dette avdekket hvis du ofte opplever hard hud under føttene, sier Anseth.

Slik fjerner du den harde huden:

  1. Ta et fotbad eller stå i dusjen slik at huden blir fuktig og bløt.
  2. Fil forsiktig bort den døde, harde huden med en fil som er spesialtilpasset føtter. Disse fås kjøpt på apoteket. Løft og flytt fila hele tida slik at huden ikke blir varm. I så fall vil huden nemlig skape ny hard hud for å beskytte foten – og du forverrer bare problemet.
  3. Smør føttene med en fotkrem, eller en blanding av fotkrem og olje når du er ferdig. Trekk gjerne en frysepose utenpå og et sokker utenpå denne igjen. På denne måten får fuktigheten god tid til å trenge skikkelig inn i huden uten å grise til klær eller sengetøy.
  4. Hvis laget av hard hud er svært tykt, bør trolig en fotterapeut fjerne det meste med en skalpell før huden files og smøres.
  5. Hvis får hard hud under føttene ofte, kan fotterapeuten se på årsaken til problemet. Dermed kan du gjøre noe med det, i stedet for hele tida å måtte behandle symptomene.