Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Dette er symptomer på ringorm - og slik blir du kvitt det

Ringorm oppstår vanligvis på glatt og myk hud. Her symptomene på den smittsomme soppinfeksjonen.

Ringorm klør, men prøv å unngå å klø på utslettet. Dette kan forårsake små sår som kan bli betente. Foto: iStock

Ringorm er en smittsom soppinfeksjon som gir kløe og utslett. Ifølge helsenorge.no kan infeksjonen komme over hele kroppen, i hodebunnen og i lysken.

Caroline Strandhagen

Hudlege Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken.

– Ringorm, eller Tinea corporis, er en ringformet soppinfeksjon i huden. Den kan dukke opp hvor som helst på kroppen, bekrefter Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

Hun understreker at ringorm ikke har noe med orm å gjøre, men at det infiserte området har utseende som en ring i huden.

Utslettet oppstår vanligvis på glatt og myk hud, uten for mye hår. Det klør og kan flasse litt.

– Det er kanten på ringen som er rød, mens det sentrale feltet i ringen har ofte normal farge. Årsaken er dermatofytter som trenger inn i huden og lager en ringformet anordning på huden din, opplyser hun.

Portrett av barnelege Kari Eidjar

Barnelege Kari Lise Jacobsen Eidjar.
Foto: nyebilder.no

Kan bli smittet av husdyr

Ringorm på kroppen starter vanligvis som et kløende, rødt, skjellete utslett på huden. Utslettet er ringformet, og i midten av ringen ser huden ofte mer normal ut.

– Ringorm har en rød ring ytterst, og så er den gjerne depigmentert, altså lysere i midten,  forklarer Kari Lise Jacobsen Eidjar, fastlege og daglig leder på Legevakt Vest i Oslo.

Hun forteller at ringorm kommer av en smittsom sopp, og at det gjerne rammer flere i familien hvis man først får de i hus.

– Husdyr kan også ha ringorm som er smittsom for mennesker, opplyser hun og legger til at denne soppinfeksjonen ikke er et uvanlig syn på legekontoret.

Hudlege Strandhagen bekrefter at ringorm er nokså vanlig hos voksne, men at det er sjeldnere blant barn.

– Har du kløe, kan det være lurt å sjekke om husdyret eller andre personer i familien har utslett, råder hun.

– Unngå å klø på utslettet

Ringorm behandles vanligvis med soppmiddel som smøres på utslettet.

– Forsøk å smøre med en soppdrepende krem i noen uker. Oppsøk lege hvis utslettet ikke blir borte på behandling i løpet av 1 til 2 uker, eller hvis du har mange slike ringformede utslett, sier Strandhagen.

Kari Lise Jacobsen Eidjar anbefaler at behandlingen varer i fire uker, for å unngå at det skal blusse opp igjen. Hvis det er tvil om det er ringorm eller noe annet, kan legen ta en prøve av utslettet.

For å bli kvitt ringorm er det lurt å forhindre at infeksjonen sprer seg til andre deler av kroppen. Rådet er å holde huden rundt utslettet tørr og ren. Unngå å klø på utslettet da dette kan forårsake små sår som kan bli betente av bakterier.

Sopp trives på steder der det er varmt og fuktig, så bruk løstsittende klær og unngå klær som holder på fuktigheten.

– Utslettet kan være hissig, og huden vil se annerledes ut en stund etter at du har hatt soppinfeksjon. Men det går seg alltid til på sikt. Sol gjør huden godt, og huden blir som regel normal igjen sommeren etter at du har hatt ringorm, avslutter Eidjar.

Ringorm på kroppen

  • Ringorm er en smittsom soppinfeksjon som gir kløe og utslett.
  • Soppinfeksjonen kan smitte gjennom berøring fra person til person eller indirekte via gjenstander du kommer i kontakt med.
  • Ringorm kan også smitte fra hunder, katter og noen gårdsdyr, som for eksempel kuer.
  • Utslettet er ringformet, og i midten av ringen ser huden ofte mer normal ut.
  • Ringorm behandles vanligvis med soppmiddel som smøres på utslettet.
  • Unngå å klø på utslettet da kløing kan forårsake spredning, samt små sår som kan bli betente av bakterier.
  • Det er viktig med god håndhygiene for å forhindre å smitte andre. Du bør ikke dele personlige ting som håndklær, klær og sengetøy.
  • Har du mistanke om at kjæledyret ditt har ringorm, bør du ta det med til dyrlegen. Hos dyr ser ringorm vanligvis ut som et hårløst område i pelsen. Ubehandlet kan kjæredyret smitte deg.
  • ​Ringorm kan behandles med soppmidler. Uten behandling kan infeksjonen vedvare lenge og kan spre seg til andre deler av kroppen eller til andre personer.

Kilde: helsenorge.no