Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Slik beskytter du huden i vinterkulda

Mange sverger til kuldekrem, men i noen tilfeller kan dette faktisk være falsk trygghet.

Slik beskytter du barnets hud mot kulde.
Kaldt og deilig vintervær. Men vær forsiktig, huden kan nemlig få frostskader om du ikke passer godt nok på. Foto: iStock
Caroline Strandhagen

Hudlege Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken.

Når det er minusgrader ute, kanskje toppet med sur vind, er det lett å bli rådvill om du har små barn. For hvor kaldt kan det egentlig være for de små, når det kommer til lek og soving ute? Og hvordan kan du beskytte barnets hud mot kulde og vind?

Mange sverger til kuldekrem, men i noen tilfeller kan dette faktisk være falsk trygghet.

— Vi hudleger anbefaler generelt ikke bruk av kuldekrem. Denne kan nemlig gi en falsk trygghet ved at den ikke beskytter så bra mot kulde som du tror. Det kan også oppstå en slags «okklusjonseffekt» hvor huden fryser under laget med krem. Hvis barnet har tørr hud og plages av eksem, er det dog viktig at du bruker en krem som ikke inneholder vann, sier Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

Heller ikke Cecilie Revhaug, overlege ved sykehuset Telemark, anbefaler å kjøre på med kuldekrem i den tro at det beskytter huden godt nok.

Cecilie Revhaug

Cecilie Revhaug er spesialist i barnemedisin  ved sykehuset Telemark. Foto: Paul Paiewonsky/ KAL privat

— Kuldekrem er bare en fet krem som ikke inneholder vann. Det eneste den gjør i motsetning til andre fuktighetskremer er at man kan smøre den på og gå rett ut uten å frykte at vannet i kremen fryser og skader huden til barnet, sier hun.

Alternativet er å smøre barnet med vanlig fuktighetskrem.

— Men da er det viktig å smøre minst 20 minutter før barnet går ut. Gjør du det, vil ikke vannet i kremen fryse, advarer hun.

Dette kan føre til frostskader i huden:

​— Hvis du bruker en fuktighetskrem som inneholder vann rett før du går ut, er det større risiko for å få frostskader, bekrefter hudlegen.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

De minste barna er mest utsatt

Ifølge helsenorge.no kan frostskader kan oppstå allerede ved temperaturer rundt 0°C. Kombinasjonen av moderat kulde, fuktighet og vind kan være farligere enn streng kulde og vindstille. Vær oppmerksom på at pulk ikke bør brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. 

— Det krever jo litt kulde for at huden skal bli skadet av kulden, men det er flere faktorer som avgjør hvor kaldt det må være. Det som kanskje er av størst betydning, er alderen til barnet. Jo yngre barnet er, jo mer følsomt er det for kulden. Barns hud er tynnere og mer sårbar, slik vi også vet at det er når det kommer til soleksponering, påpeker Revhaug.

Råd for å beskytte seg i kulden

  • Vask og dusj på kvelden og benytt gjerne dusjolje i stedet for såpe. Smør huden.
  • Bruk mykgjørende kremer uten parfyme og med høyt fettinnhold som binder fukt til huden. Smør minst 20-30 minutter før du skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen tid til å fordampe. Man unngår dermed at kremen fryser på huden og sjansen for frostskader reduseres.
  • Ta generelle hensyn som å unngå å være ute i kulden over lengre tid. Se på gradestokken og vurder vindforholdene. Beskytt med klær som holder huden varm og tørr. Myk ull av god kvalitet tåles av de fleste, men hvis ull klør finnes andre varme alternativer, som fleece og vindtett materiale.
  • Pass ekstra på kinn, nesetipp og lepper da disse er ekstra utsatt.
  • Ikke la barnet gå med våte klær og sko. Bruk varme vanter og sko som holder beina varme og tørre.
  • Vanter bør skiftes slik at hendene holder seg tørre, og unngå å bruke for tette sko. Fottøy som puster og som ikke er for varme anbefales.
  • Voksne bør passe ekstra på barn med mindre mulighet for bevegelse i vinterkulda.

Kilde: LHL Astma og allergi

Så hvilke hensyn bør tas før små barn sendes ut i vinterkulden? Tid og påkledning er viktige stikkord.

— Du bør nok beskytte små barn fra å være lenge ute når det er veldig kaldt ute. Deretter er et viktigste tiltaket for å beskytte seg mot kulden er klær og høye halser eller buffer som gir god beskyttelse mot kulde, understreker Strandhagen.

Hun støttes av Revhaug:

— Små barn kan være ute i kulde, men igjen er barnets alder av betydning. Dessuten må du sørge for å ha godt med klær, passe på hender og føtter, samt ha en god lue. Babyer har neppe noe eget behov for å være ute når det er kaldt. Det er vel helst forelderen som er hjemme i permisjon som har dette behovet, bemerker hun.

Stikkordet er å bruke sunn fornuft, og tilpasse etter barnets form:

— Husk at små barn som ikke beveger seg særlig selv, lett kan bli svært nedkjølte, sier Revhaug.

Det fins ingen konkret grense når det kommer til antall minusgrader, heller ikke når det gjelder soving ute.

— Men ta gjerne ekstra hensyn om barnet har astma. Noen reagerer lett i luftveiene når det er kaldt, mens andre har astma som trigges av fuktig vær. Litt eldre barn har oftere anstrengelsesutløst astma, som trigges spesielt i aktivitet i kulde, avslutter overlegen.