Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Akne arr: Slik behandler du arr etter kviser

Mange sliter med stygge arr etter kviser. Er det mulig å fjerne arrene, og i så fall hvordan?

Mange sliter med arr etter kviser, men det finnes hjelp å få.
Mange sliter med arr etter kviser, men det finnes hjelp å få. Foto: iStock

Det finnes heldigvis mange gode metoder for å behandle arr hos både hudpleier og hudlege. Vi har samlet noen gode råd til deg som vil få bukt med problemet.

Først en liten begrepsavklaring: Kviser er et annet ord for akne. Kviser oppstår hvis porene i huden blir tette, og talg i huden hoper seg opp. Da kan det oppstå en betennelse i huden som vi kaller akne.

Hvem får kviser?

Noen mener kviser skyldes urenslighet eller at man spiser for mye fet mat eller sjokolade. Ifølge Helsenorge.no finnes det ingen konkrete bevis for dette. Så hvem er det da som får det?
Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter får 80 prosent av alle personer mellom 11 og 30 år kviser på ett eller annet tidspunkt. Kviseplager forekommer som oftest i tenårene, og man antar at omlag 20 prosent av de som har vært plaget av akne i tenårene også vil ha trøbbel med dette i voksen alder.
I tenårene er som regel gutter hardere rammet enn jenter. Mens kvinner i voksen alder har høyere forekomst av akne enn voksne menn.
– En grunn til dette kan være bruk av kosmetikk. Det kan tette porene, men vi vet ikke sikkert  om dette er den faktiske årsaken. Med riktig behandling kan heldigvis de fleste få god hjelp, understreker Guldbakke.

Hudlege Kjetil Guldberge jobber ved Oslo hudlegesenter og er ekspert på blant annet behandling av arr.

Hudlege Kjetil Guldbakke jobber ved Oslo hudlegesenter og er ekspert på blant annet behandling av arr. Foto: Privat

Får alle arr av kviser?

– Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle arr. Arrdannelse sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kviser, forteller hudlegen.

Han påpeker at det er veldig viktig at de med alvorlig utslag av kviser ikke blir gående uten effektiv behandling. Ifølge det offentlige nettstedet Helsenett.no kan kviser i verste fall gi psykiske problemer og mange unge sliter med depresjoner som følge av alvorlige kviseutbrudd. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp før det har gått så langt, råder doktor Guldbakke.

– Man bør vurderes av hudlege snarest mulig for å få medisinsk behandling, fortsetter han. For å være sikker på at du får behandling på en seriøs klinikk bør du oppsøke din egen fastlege for å bli henvist eller få tips om seriøse klinikker som kan hjelpe deg.

Ubehandlet alvorlig akne gir arr som ikke kan fjernes fullstendig. Doktor Guldbakke sier at de ser altfor mange som skulle kommet mye tidligere til spesialist slik at de hadde unngått senskader i form av arr og eventuelt langvarig psykisk påkjenning.

Hvordan forebygge arr etter kviser?

Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård. Foto: Privat

Plusstids hudekspert Line Marie Krogsgård  påpeker at klemming og pirking på kviser kan gi arr-dannelse. Så noe av det viktigste du gjør for å forebygge arr er rett og slett å avstå fra dette. Hun råder oss videre til å pleie huden riktig

– Daglig stell av huden, helst både morgen og kveld med produkter tilpasset din hudtype er en god investering for å forebygge arr, sier hun.

Har du alvorlige utslag av kviser med store betennelsesområder er det allikevel viktig å oppsøke profesjonell hjelp, sier også hun.

Dr Greve Pharma dusjgele

Dr. Greve pharma er et nytt, norsk hudpleiemerke med aktive ingredienser. Denne er mild for huden.

Les mer

 Ulike typer arr

Arr etter kviser kan ha mange ulike former, og det er av betydning for eventuell behandling. Kvisearr kan være opphøyde fra hudoverflaten, såkalte hypertrofiske eller keloide arr eller de kan fremstå som søkk i huden, altså atrofiske arr.

Behandling av arr etter kviser

Behandling av arr er generelt vanskelig, men det finnes noen gode metoder.

– Har skaden først oppstått og arret et faktum, så er det mange som prøver silikonprodukter for å skjule enkelte arr og for å få en jevnere overflate på huden, forteller Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård.

Ifølge Apotek 1 er silikonprodukter effektivt for å redusere arr-danning og samtidig gjøre arrvevet mykere og mindre kløende. Produktene kan brukes på gamle arr for å forbedre det kosmetiske utseende, men det beste er å bruke de så snart såret er lukket for å forebygge utvikling av skjemmende arr.

Hudeksperten anbefaler alle som sliter med arr etter akne å oppsøke en hudlege for å få en vurdering av hva som kan gjøres og kartlegging eventuell behandling.

Oslo hudlegesenter anbefaler følgende behandlingsmetoder hvis du vil bli kvitt akne-arr:

Kortison

Hos enkelte kan opphøyde arr bedres ved å injisere stoffet kortison.

Kirurgi og kjemisk peeling

Artrofiske arr  er små søkk i huden (også kjent som ”ice-pick scars”) som kan reduserers kirurgisk. Lettere grader av arrdannelse kan forbedres med bruk av kjemisk peeling.

Laser

Laserbehandling er et alternativ som kan hjelpe noe.

– Men du må ha realistiske forventninger til behandlingen. Du blir skuffet hvis du tror at laser fjerner arrene helt, presiserer hudlege Guldberge.

Fargelaser kan brukes for å avbleke røde arr. Såkalte fraksjonerte lasere er en nyere behandlingsform som har vist gode resultater i kliniske studier.

Arr kan altså reduseres, men Guldbakke beste råd er at du at du allerede i tidlig kvise-fase gjør grep som forhindrer at arr i det hele tatt utvikler seg.  For med optimal og tidlig behandling av kviser kan arr unngås.

3 råd for å unngå arr etter kviser

  1. Ikke klem eller skvis kvisene
  2. Plei og rens huden med tilpassede produkter
  3. Opppsøk profesjonell hjelp dersom du har store kvise-utslag

Fin hud på en uke – og de neste månedene!

Hvis du først har brukt penger på en time hos hudpleier for å booste huden, er det smart å følge opp med gode rutiner for å opprettholde resultatet.

– Når du vet hvilke renseprodukter som passer best til din hudtype, renser du huden med dem morgen og kveld. Dette fjerner smuss og overflødig talg som tetter igjen porene. Jevnlig peeling bidrar til å fjerne døde hudceller og øker effekten av de andre pleieproduktene du bruker, sier Plusstid-eksperten.

– Huden er jo vårt største organ, og å ta godt vare på den med pleie bør være like selvfølgelig som å pusse tennene.

5 gode råd for å få fin hud fort

  1. Oppsøk en hudpleier for å sikre at du får rett behandling og riktige produkter.
  2. Serum virker hurtigere enn masker og kremer.
  3. Gi huden en fuktighetsboost med et egnet serum – alle trenger fuktighet!
  4. Askepott-dråper kan ha effekt – men bare for én kveld.
  5. Et serum med vitamin C gir huden glød.

Boktips 

Huden er guden, Kagge forlag

Huden er guden 

Lege og spesialist i hudsykdommer, Jon Anders Halvorsen, forteller om kroppens største organ.

Han tar leseren med på en spennende reise med huden gjennom livsløpet. Han skildrer og forklarer babyhud, ungdommens skjønnhet og akne, rynker og overdreven soling, før fortellingen ender i alderdommen, og til sist på disseksjonssalen.

Det er en bok både for dem som vil vite mer om hvordan huden kan holdes sunn og frisk, og til dem som er nysgjerrige på et av våre viktige organer.

Utgitt på Kagge forlag.