Kategori:

Hårpleie

Tag:
Kategori:

Hårpleie

Tag:

Hvor ofte må du vaske håret?

En del foretrekker å vaske håret daglig mens andre kan gå dagesvis mellom hårvaskene. Hva avgjør egentlig hvor hyppige hårvasker du bør ta? Vi spurte frisøren.

Kvinne med sunt og vakkert hår
Ta hensyn til hodebunnen når du velger sjampo og håret når du velger balsam, sier frisør Lise Holm-Glad. Da kan du unngå at hodebunnen blir for fet eller tørr, samtidig som du tar best mulig vare på håret. Foto: iStock

Hvor ofte du trenger å vaske håret er veldig individuelt, og det er mange ting som spiller inn. Talgproduksjon, genetikk, produktvalg og vasketeknikk kan bidra til å gjøre både håret og hodebunnen fett eller tørt.

Du kan vaske håret hver dag

Du føler kanskje at du må vaske håret daglig, men frisøren forklarer at det ikke strengt tatt er nødvendig for de fleste av oss.

Portrett av Lise Holm-Glad, hårekspert og leder for Defines frisørteam
Lise Holm-Glad, Plusstids hårekspert og leder for Defines frisørteam

– Med tørrsjampo frisker du opp håret og du kan utsette hårvasken i én til flere dager, sier Lise Holm-Glad, frisør, Plusstids hårekspert og leder for Defines frisørteam.

Om du likevel foretrekker den daglige hårvasken, er det ikke noe galt i det heller.

– I dag er de fleste sjampoer så milde at hvis du er en som ikke føler deg vel uten å ha vasket håret, så går det helt greit, sier hun.

Kan gi tørr eller fet hodebunn

– Generelt sier vi at for hyppig hårvask kan gi tørr eller fet hodebunn.

Noen får altså tørr hodebunn av å vaske håret for ofte. Det kan skje fordi vaskestoffene kan tørke ut hodebunnen og føre til at den ikke rekker å produsere talg. Det er talg som smører hodebunnen og sørger for at den har en god fuktbalanse.

En del kan også oppleve at hodebunen blir fet av hyppig hårvask, noe som resulterer i at håret ser fett ut kort tid etter at du har vasket det. Dette skjer fordi all berøringen av hodebunnen kan stimulere til økst talgproduksjon.

RÅ fra Define

RÅ fra Define er en ny hårpleieserie med naturlige ingredienser, kjent fra skandinavisk natur.

Les mer

Bli medlem gratis

Som Plusstid-medlem får du eksklusivt innhold, rabatter og vareprøver fra våre partnere.

Les mer

Gode tips for hodebunnen

Dersom du opplever å få enten tørr eller fet hodebunn, er det heldigvis noen triks du kan prøve.

Tørr hodebunn:
– Bruk en sjampo som er spesielt utviklet for dette. Massér hodebunnen godt mens du vasker håret og gjerne også når håret er tørt.

Fet hodebunn:
– Veldig mange har fet hodebunn og tørt hår, forklarer Holm-Glad.

– Bruk en volumsjampo, for de inneholder ikke fuktighetsgivende ingredienser, som kan være med på å gjøre hodebunnen fetere.

Gir hold til frisyren

Hårprodukter som får frisyren til å sitte.

Les mer

Unngå balsam i hodebunnen

Enten du opplever tørr eller fet hodebunn, bør du unngå å påføre balsam og stylingprodukter for nær hodebunnen.

– Prøv heller å samle håret i en høy hestehale på bakhodet og påfør balsamen fra der du ville satt i strikken og ut i lengdene, sier Holm-Glad.

Svette og stylingprodukter

Om du trener mye og blir svett i hodebunnen, tenker du kanskje automatisk at du trenger å vaske håret etterpå, men er det egentlig nødvendig?

– Prøv tørrsjampo. Den kan friske opp håret mye mer enn du kanskje skulle tro, tipser frisøren.

– Akkurat som vi har forskjellig hudtype, er det det samme med håret. Dette er ofte genetisk og/eller hormonelt betinget, sier hun.

I tillegg kan håret føles tungt og skittent hvis du bruker mye stylingprodukter i det, særlig tyngre produkter som paste og voks.

Blir håret veldig fort fett?

Om du opplever at håret føles fett igjen nesten umiddelbart etter at du har vasket det, skyldes det sannsynligvis én eller flere av disse tingene:

Talgproduksjon: – Det er høy produksjon av talg i hodebunnen som gir fett hår. Mange ganger er dette hormonelt. Se på tenåringer – de kan få fett hår bare timer etter at håret er vasket. En tørrsjampo kan hjelpe her, sier Holm-Glad.

Feil sjampo: – Det er også viktig å ikke bruke en sjampo som er for pleiende eller fuktighetsgivende.

Balsambruk: Unngå å bruke balsam helt inntil hodebunnen.

Hyppig børsting: – All berøring av hodebunnen vil kunne øke produksjonen av talg. Børster du håret ofte, drar du talgen ut i lengdene.

Andre tips til hårvasken

  • Håret brekker raskere når det er vått, så børst ut alle floker før du vasker håret, mens det fortsatt er tørt.
  • Massér sjampoen inn i hodebunnen. Du trenger ikke å skumme den nedover hårlengdene. Gjør du det lager du bare ekstra floker. Håret blir faktisk rent nok av at sjampoen renner gjennom håret når du skyller det.
  • Fordel balsamen i håndflatene før du tar det i håret.
  • Skyll håret lenger enn du tror. De fleste skyller nemlig håret for raskt. – Legg merke til hvor lenge frisøren skyller. Når du synes du har skylt grundig, skyll litt til, råder Holm-Glad.
  • Veldig varmt vann er ikke godt for hverken håret eller hodebunnen.
  • Varmt vann åpner skjellagene i håret, mens kaldt vann lukker dem. Skjellagene er det ytterste laget på hårstrået, og det skal beskytte håret mot slitasje. Avslutt derfor gjerne med å skylle med kjølig vann etter at du har vasket håret og tatt i balsam. Da lukker du skjellagene og vil også merke at håret virker litt glattere. Dette er også et supert tips til alle med krøller.
  • Velg sjampo som er tilpasset hodebunnen og balsam tilpasset hårets kvalitet.