Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Vannkopper: Dette bør du vite

Vannkopper er en av de vanligste barnesykdommene, men visste du at du blir enda dårligere dersom du får vannkopper som voksen?

Vannkopper
Vannkopper ser vanligvis ut som røde små nupper eller blemmer som klør. Noen får kun et lite utslett, mens andre kan få kroppen full. Foto: iStock
Nina Wiggen

Fastlege Nina Wiggen.

Vannkopper er blant de vanligste barnesykdommene i Norge. Sykdommen er veldig smittsom, og selv om den er mest vanlig hos barn, kan også voksne også bli smittet av vannkoppeviruset Varicella Zoster. Ifølge Norsk Helseinformatikk har hele 80 prosent hatt sykdommen før de er ni år.

– Vannkoppene ser vanligvis ut som røde små nupper eller blemmer som klør. Noen får kun et lite utslett, mens andre kan få kroppen full. Hvis man får vannkopper som barn får man vanligvis mindre utslett og blir mindre syk, enn om man får det som voksen. I tillegg til utslett får de fleste feber og redusert allmenntilstand, forklarer fastlege Nina Wiggen.

Sykdomsforløp

Vannkopper smitter gjennom luften og ved nær kontakt, og det kan ta opptil 20 dager fra du er smittet til du blir syk. Ifølge Wiggen er du smittsom allerede 2 til 3 dager før utslettet har kommet. Du kan smitte andre helt frem til alle blemmene er tørket helt inn.

Margrethe Greve-Isdahl.

Overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl. Foto: NTB Scanpix

– Det tar som regel 1 til 2 uker før barna blir helt friske og kan starte i barnehage eller skole igjen. Barna trenger ikke å være innendørs hele perioden, men man bør tenke litt gjennom hvor man ferdes for å unngå å smitte personer som har svekket immunsystem.

Men det er ikke nødvendigvis alle som opplever å få plagsomt utslett, forklarer overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

– Noen kan ha lite utslett, for eksempel gjelder det barn i første leveår som ofte er beskyttet av antistoffer fra mort når mor har hatt vannkopper. 90 prosent av unge voksne har gjennomgått vannkopper når man tester dem, selv om ikke alle selv er bevisst på at de har gjennomgått sykdommen. Det viser at det er mulig å ha lite symptomer, påpeker Greve-Isdahl.

Vannkopper hos voksne

Imidlertid er det noen få personer får alvorlig forløp av vannkopper. De kan få komplikasjoner som bakterieinfeksjoner i huden, som i sjeldne tilfeller kan bli svært alvorlige, eller en spesiell form for lungebetennelse, hjernebetennelse og lillehjernebetennelse.

– Voksne personer, personer med nedsatt immunforsvar, nyfødte barn av kvinner som ikke har hatt vannkopper og gravide kvinner som ikke har hatt vannkopper er spesielt utsatt for alvorlig forløp av vannkopper, forklarer Greve-Isdahl og utdyper:

– Alvorlig forløp betyr at de kan ha langvarig sykdom og større risiko for komplikasjoner – vanligst en form for vannkoppe-lungebetennelse, men også hjernebetennelse. Gjennomgått hjernebetennelse kan gi langvarig hodepine, lysskyhet, overfølsomhet for lyder og utmattelse i lang tid etterpå.

Overlegen forklarer at voksne rammes hardere ved vannkopper enn barn, fordi immunapparatet hos voksne er bedre trent og dermed går mer aggressivt til verks for å bli kvitt viruset.

– At voksne rammes hardere enn barn er ikke uvanlig for mange virusinfeksjoner – for eksempel får barn ofte et helt ubemerket eller asymptomatisk forløp av kyssesyke. Hos barn kan det fortone seg som en vanlig forkjølelse, mens ungdom og voksne kan bli syke i lang tid, ha påvirkning av leverfunksjonen og hos noen også eventuelt føre til en påfølgende utmattelse, forteller Greve-Isdahl.

Vannkopper hos gravide kvinner

Hvis du er gravid og ikke har hatt vannkopper tidligere, bør du unngå å bli smittet de første månedene i svangerskapet.

– Dersom du får vannkopper tidlig i svangerskapet, kan det i sjeldne tilfeller føre til fosterskader. Gravide kvinner har også høyere risiko for alvorlig forløp av vannkopper, påpeker overlegen.

Det første gravide kvinner bør gjøre hvis de tror de har vært utsatt for smitte med vannkopper og ikke vet om de har hatt det, er å ta blodprøve for å se om de har hatt vannkopper.

– De aller fleste har som sagt gjennomgått vannkopper, og da er det ikke behov for noen tiltak. Dersom den gravide kvinnen ikke har hatt vannkopper finnes det noen alternativer for å hindre vannkoppesykdom. Dette er en spesialistoppgave, og behandling gis i samarbeid mellom gynekologer, infeksjonsmedisinere og oss på Folkehelseinstituttet, understreker Greve-Isdahl.

Hun anbefaler kvinner som planlegger å bli gravide, og som ikke vet om de har hatt vannkopper, å ta en blodprøve for å se om de har hatt det.

– Hvis de ikke har hatt vannkopper, kan de ta vaksine mot vannkopper før de blir gravide. Vi anbefaler ungdom og voksne som ikke har hatt vannkopper, å ta vaksine mot vannkopper. Det trengs to doser med 6 ukers intervall for å få best mulig beskyttelse, understreker overlegen.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Når bør du oppsøke lege?

Selv om noen barn blir mer plaget av vannkoppene enn andre, trenger du ikke nødvendigvis å oppsøke legen selv om barnet er smittet med vannkopper.

– Det er ikke nødvendig å oppsøke lege hvis barn får vannkopper, med mindre du er bekymret for allmenntilstanden til barnet eller om det blir infeksjon i blemmene. Når man har virussykdommer er det vanlig å få hovne lymfekjertler som kjennes som små kuler på hals og nakke, dette er ikke farlig, forklarer fastlege Wiggen.

Overlege Greve-Isdahl anbefaler foreldre å oppsøke lege dersom barnet har nedsatt allmenntilstand eller hvis foreldrene er bekymret. Men før du oppsøker legen, er det én ting du må huske på.

– Hvis barnet har vannkopper må du varsle legekontoret før dere kommer, fordi pasienter med vannkopper ikke skal oppholde seg på venterommet. Det gjelder også når du er usikker på om det kan være vannkopper, sier Greve-Isdahl.

Tommelfingerregler ved vannkopper:

 • Vannkopper er blant de vanligste barnesykdommene.
 • Vannkoppene ser vanligvis ut som røde, små nupper eller blemmer som klør. Noen får kun et lite utslett, mens andre kan få kroppen full.
 • Barn som får vannkopper får vanligvis mindre utslett og blir mindre syk, enn om du får det som voksen.
 • I tillegg til utslettet får de fleste feber og redusert allmenntilstand.
 • Vannkopper er som hovedregel ikke farlig for friske barn.
 • For de med svekket immunsystem kan vannkopper være veldig farlig.
 • Ungdom og voksne kan få mer alvorlig forløp av vannkopper. Dersom du ikke har hatt vannkopper før du er i tenårene, kan du ta en vaksine mot vannkopper.
 • Hele 80 prosent har hatt vannkopper før de er 9 år.
 • Vannkopper smitter som dråpesmitte.
 • Det kan ta opptil 20 dager fra du er smittet til du blir syk.
 • Du er smittsom allerede to til tre dager før utslettet kommer.
 • Du kan smitte andre helt til utslettet er tørket inn.

Kilder: Fastlege Nina Wiggen og overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for vaksineforebyggende sykdommer ved Folkehelseinstituttet.