Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Hudlegens 8 beste råd mot uren hud

Uren hud er et resultat av forhøyet talgproduksjon. Men følger du rådene til hudlegen, er det slett ikke umulig å holde den fete huden i sjakk.

jente som ikke har uren hud ute i sola
Hudtype handler mye om gener, men med riktig pleie lover hudlegen at alle kan få en fin, kvisefri hud. Foto: iStock

Hormonene våre gjør mye bra for kroppen vår, men de kan også forårsake ting vi godt kunne vært foruten. En av dem er fet og uren hud.

Hormoner er nemlig den vanligste syndebukken bak uren hud i ansiktet, og høyt oppe på lista ligger det mannlige kjønnshormonet testosteron. Så da er det kanskje slik at de av oss som aldri klarer å bli kvitt uren hud med kviser og hudormer, har et høyt nivå av testosteron?
Vi spurte den erfarne hudlegen Michael Zangani ved Volvat Medisinske Senter. Zangani driver også hudbloggen Drzangani.no, og han hevder at alle kan få en fin, kvisefri hud med riktig behandling.

Hudlege Zangani gir råd mot uren hud
– Riktig hudpleie er det aller viktigste for å få kontroll over talgproduksjonen i en uren hud, sier hudlege Michael Zangani.

– Såkalt uren hud kommer hos personer der huden produserer for mye talg. Men i de aller, aller fleste tilfellene har de et helt normalt hormonnivå. Problemet er at kroppen reagerer sterkere på de hormonene som forårsaker akne, så som testosteron og stresshormonet kortisol, sier Zangani.

Gode hudpleierutiner er det viktigste for uren hud

– Hvis du er plaget med fet og uren hud, er det først og fremst viktig å ha gode hudpleierutiner. Ikke bruk hva som helst på huden! Alle produkter, selv solkremen din, skal være tilpasset hudtypen din, sier hudlegen.

Plusstids hudekspert, hud- og kroppsterapeut Line Marie Krogsgård, anbefaler alle som vil ta godt vare på huden sin å få den analysert hos fagfolk.

– En dyktig hudpleier har erfaring og utstyr som kan fortelle deg hva slags hudtype du har og hvordan du skal stelle den, sier Krogsgård.
– Ikke gjør din egen analyse av huden, det kan bære galt av sted. Du kan godt ha en fet hudtype selv om overflaten periodevis kjennes veldig tørr ut, sier Krogsgård.
Hun legger til at det er viktig å skille mellom hudtype og hudtilstand.

Du kan godt ha en fet hudtype selv om overflaten periodevis kjennes veldig tørr utLine Marie Krogsgård, Plusstids hudekspert

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

– Du er født med én hudtype, og den har du hele livet. Hudtilstanden din, derimot, kan endre seg. Den påvirkes av mange indre og ytre faktorer som for eksempel stress, medikamentbruk og – ikke minst – hvilke produkter du bruker på huden.

Les også: FÅ BUKT MED FETT HÅR

Stress kan gi uren hud

Dette støttes av Michael Zangani:
– Jeg pleier å si til mine pasienter at selv om de har blitt kvitt akneproblemene sine gjennom behandling, skal de alltid behandle huden sin som aknehud. Og hvis du virkelig plages: Gå til hudlege først som sist! Ingen kan hud og akne bedre enn dem som har spesialisert seg på det gjennom mange år. Dessverre opplever vi litt for ofte at folk kommer for sent. Hudlegen er liksom siste utvei, og da kan det ha oppstått skjemmende arr som er mye vanskeligere å behandle enn uren hud.

Selve hudtypen din påvirkes ikke av kosthold, men kviseutbrudd kan ha sammenheng med visse matvarerMichael Zangani, hudlege

Line-Marie-Krogsgård gir råd mot uren hud

– Ikke gjør din egen hudanalyse, sier Plusstids Line Marie Krogsgård

Zangani oppfordrer oss også til å være obs på stress.

– Av alle ytre faktorer som påvirker huden vår, er stress blant de verste. Utsettes du for stress over lengre tid, produserer kroppen mer av hormonet kortisol. I likhet med testosteron påvirker kortisol talgproduksjonen i huden og kan gi kviseutbrudd. For dem som er plaget av dette, anbefaler jeg gjerne yoga for å stresse ned, forteller hudlegen.

Omega-3 er viktig for huden

Hva med kosthold? Hvordan påvirker maten huden vår?

– Selve hudtypen din påvirkes ikke av kosthold, men kviseutbrudd kan ha sammenheng med visse matvarer. Hvis du plages av kviser, kan du prøve å ligge unna mat med raske karbohydrater, for eksempel mye sukker eller hvitt mel. Raske karbohydrater forhøyer blodsukkeret og påvirker utskillelse av hormonet insulin og vekstfaktoren IGF-1. Hvis du er genetisk disponert kan dette øke talgproduksjonen og gi deg flere kviser, sier hudlegen.

Melk blir også ofte satt i sammenheng med uren hud, men Zangani forteller at det ikke er noen studier som ensidig underbygger dette.

– Enkelte studier sier at det er en sammenheng, andre sier at det ikke er det. Likevel er det jo ikke noe i veien for å ta en pause fra melkedrikkingen hvis du er storforbruker. Etter en måneds tid vil du kunne se om det har noen effekt. B-vitaminer kan også påvirke akne, noe som kan være greit å være oppmerksom på hvis du sliter med uren hud og tar kosttilskudd med mye B-vitamin. På den andre siden av skalaen, finner vi Omega-3. Det er supert for huden din uansett hudtype, og spesielt viktig hvis du plages med kviser, siden Omega-3 har en betennelsesdempende virkning.

Les også: SÅ MYE OMEGA-3 ER DET I FISK

Slik holder du uren hud i sjakk

Ifølge hudlegen er riktig hudpleie det aller viktigste du kan gjør for å holde en uren hud i sjakk. De handler om tre enkle ting:

 • Rens huden morgen og kveld.
 • Reduser talgproduksjon ved hjelp av for eksempel salisylsyreholdige kremer.
 • Skrubb huden jevnlig for å fjerne døde hudceller som kan tilstoppe porene.

Det finnes jo en jungel av produkter der ute som lover å hjelpe mot fet hud. Noen har medisinske virkestoffer, noen er i kosmetikk-kategorien. Hvilke virkestoffer skal jeg være på utkikk etter for å få brukt med kviser?

– Det kan være mye forskjellig, for eksempel fruktsyrer som salisylsyre. Benzoylperksid og retinoler (A-vitaminsyre) er andre. Men igjen: Selv om en del av disse kan kjøpes uten resept hvis konsentrasjonen er lav nok, anbefaler jeg ikke å begynne egenbehandling av uren hud uten å ha konsultert en hudlege først. Ikke gjør vondt verre med feilbehandling!

8 råd mot uren hud

 • Få analysert huden din hos en spesialist
 • Ha gode renserutiner, rengjør huden to ganger daglig
 • Skrubb huden jevnlig for å bli kvitt døde hudceller
 • Bruk utelukkende produkter tilpasset din hudtype
 • Stress kan gi deg kviser – stress gjerne ned med yoga
 • Prøv å unngå mat med raske karbohydrater. Er du disponert for det, kan dette gi deg kviser
 • Få i deg nok Omega-3
 • Ikke eksperimenter med huden din, gå til hudlege før du setter i gang med egenbehandling

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer