Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Hva skal du gjøre med en underjordisk kvise?

Du har sikkert opplevd å få en dyptliggende kvise som liksom aldri vil opp til overflaten, men bare ligger der som en vond og irriterende liten byll. Hva skal du gjøre og – ikke minst – hva skal du IKKE gjøre med en underjordisk kvise?

kvinne med underjordisk kvise hos hudpleier
En dyprens hos en dyktig hudpleier kan kanskje ta knekken på den underjordiske kvisen. Foto: iStock

Det begynner gjerne som en svak murring eller ”innvendig” kløe et godt stykke under hudoverflaten. Et par dager senere er området rødt, litt hoven og dypt der inne ligger en vond klump av en underjordisk kvise.

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

Alt av kviser er irriterende nok – eller direkte plagsomt hvis du er blant dem som har hyppige utbrudd. Men disse dyptliggende små byllene er ekstra utfordrende. For det første er de ofte vonde og ømme. For det andre er de vanskelige å få has på. Og for det tredje holder de gjerne stand i lang tid, kanskje flere uker.

En underjordisk kvise skal få være i fred!

– Rent generelt skal vi jo aldri plukke og klemme på kviser, sier Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård.

Line Marie Krogsgård gir råd mot underjordisk kvise
Hudekspert Line Marie Krogsgård advarer mot å klemme for mye på en underjordisk kvise.

– Mange klarer likevel ikke la kvisene være i fred, men sørg i så fall for at du kun klemmer forsiktig på kviser som er modne, altså de som har fått en gul eller hvit tupp. Og klem etter en varm og god dusj, da er porene åpne og kvisene er lettere å klemme ut. Du bør også vikle litt vatt eller mykt papir rundt fingertuppen slik at du ikke skader huden med neglene.

Les også: SLIK PLEIER DU TØRR ANSIKTSHUD

Men en underjordisk kvise skal du ganske enkelt ligge unna! Begynner du å fikle med den, kan du bare gjøre vondt verre – bokstavelig talt.

Hvis du klemmer lett og kjenner at kvisen liksom trekker seg dypere inn, så la den være!Hudekspert Line Marie Krogsgård

– Klemmer du på en dyptliggende kvise, risikerer du at du at en del av det pusset du gjerne vil ha ut i stedet sprer seg under hudoverflaten og kan føre til flere kviser. Hvis du klemmer lett og kjenner at kvisen liksom trekker seg dypere inn, så la den være! I verste fall kan betennelsen kapsle seg inn og bli værende der i flere måneder, advarer Krogsgård.

Hormoner og bakterier forårsaker kviser

For det er jo nettopp dét en slik underjordisk kvise er: En lokal betennelse i huden, nærmere bestemt i en talgkjertel.  Talg som hoper seg opp i en tilstoppet kjertel gir en overproduksjon av bakterien Propionibacterium Acnes. Denne er en av hovedsynderne bak utvikling av kviser. Andre medvirkende årsaker til kviser er hormoner: Både stresshormoner som kortisol og androgene hormoner som testosteron (jada, kvinnekroppen produserer også testosteron) kan gi økt talgproduksjon som igjen kan gi deg kviser.

Husk også å rengjøre kostene du bruker til makeup og hudpleie jevnlig, slik at ikke bakteriene hoper seg opp i dem

Noe av det beste du kan gjøre for huden din, er å ha gode renserutiner, sier Line Marie Krogsgård.
– Et godt renseprodukt skal fjerne makeup, smuss og fett fra hudoverflaten. Renser du huden morgen og kveld, reduserer du sjansene for at porene tilstoppes. Hvis du plages av hyppige kviseutbrudd bør du også unngå fete kremer og kosmetikk. Husk også å rengjøre kostene du bruker til makeup og hudpleie jevnlig, slik at ikke bakteriene hoper seg opp i dem.

Les også: SLIK TAKLER DU PMS-PLAGENE

Dyprens kan hjelpe mot dyptliggende kviser

Krogsgård forteller at en hudpleier kan foreta en dyprens av huden, noe som både kan forebygge og behandle slike underjordiske kviser. Blant annet kan det benyttes et apparat som heter Vapozone. Dette varmer opp huden med damp, slik at porene åpnes og det blir lettere å få fjernet talg, hudormer og kviser. 

– Men igjen: Det kommer helt an på hvor dypt kvisene ligger og hvor godt innkapslet de er. Hvis problemet vedvarer, er det lurt å oppsøke en hudlege for å få en ordentlig utredning. Kanskje du trenger medikamentell behandling for å få bukt med kvisene?

Det finnes en rekke reseptfrie midler du kan kjøpe uten resept på apotek eller i hudpleiesalong. Felles for dem er at de er bakteriehemmende og skal bidra til å åpne de tilstoppende porene, men på dyptliggende, betente kviser må det kanskje hardere lut til.

Når bør du oppsøke hudlege?

En enkeltstående, underjordisk kvise er kanskje ikke kvisekrise nok til å oppsøke hudlegen. Men hvis den ”aldri” forsvinner eller kvisene stadig vender tilbake, kan det være fornuftig å søke eksperthjelp. En hudlege kan vurdere hvilken type behandling som vil være mest relevant for deg: Kremer som brukes lokalt eller – i alvorligere tilfeller av akne – tablettkurer.

Hvis du er plaget av at en eller flere slike kviser dukker opp på samme sted en rekke ganger, kan det være snakk om en talgcyste, skriver Oslo Hudlegesenter på sine hjemmesider. Slike cyster oppstår når talgkjertelen ved en av de mange små hårsekkene i ansiktet tilstoppes. De er helt ufarlige og ganske vanlige, men kan bli betente og da gjør det vondt! Huden blir rød og øm, og du vil kjenne en klump fordi betennelsen får cysten til å øke. Betennelsen går som regel over av seg selv etter et stykke tid, men kommer gjerne tilbake, og da er det all grunn til å oppsøke en hudlege for å vurdere hvordan cysten best kan behandles. Ofte skjer dette ved et lite, kirurgisk inngrep.

Les også: FÅ BUKT MED FETT HÅR

5 gode råd for dyptliggende kviser

  • Ikke klem på en underjordisk kvise – det kan gjøre vondt verre!
  • Rens huden godt morgen og kveld.
  • Test gjerne ut en reseptfri, bakteriehemmende krem fra apotek eller hudsalong.
  • Få en hudpleier til å vurdere om en dyprens kan hjelpe deg.
  • Ved stadig tilbakevendende, vonde kviser: Oppsøk en hudlege!

Kilder: Oslo Hudlegesenter, Forskning.no

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer