Kategori:

Helse

Tag:
ull
Kategori:

Helse

Tag:
ull

Ullklær til barn: Dette bør du tenke på

Selv om du og barnet ditt er av den samme ulla, er det andre ting du bør se etter når det er småen du skal kjøpe ullklær til. Her får du en huskeliste – og en ordliste.

mor leker med barn som har på seg ull
Ull er gull. Her er får du råd om hva du bør tenke på når du kjøper ull til minstemann. Foto: iStock

I et intervju som Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson gjorde med Dagsavisen i 2013, rett etter de hadde sluppet boka Ren ull, kalte de ullfiber for et av naturens mirakler. Grunnen til at forskeren og motejournalisten gjorde det, er fordi ull har flere unike egenskaper, som skiller de fra andre fibre som også brukes til tekstilproduksjon.

Mens andre klær slutter å isolere når de blir fuktige, klarer ull å ta opp mye fuktighet uten å føles klam, og den fortsetter å avgi varme selv om den har blitt våt. Ull er også temperaturregulerende, den isolerer mot kulde eller virker kjølende, avhengig av om du er varm eller kald.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Lukt setter seg heller ikke like lett i ull, du kan lufte ull som har blitt svettet i, og lukta forsvinner uten at du trenger å vaske den. Det må også nevnes at ull er flammehemmende, i motsetning til det eksempelvis fleece, som du ikke bør gå for nær bålet med.

Med andre ord er ullklær godt egnet til barn, siden de tross alt er kjente for å bli kalde, våte, varme og møkkete.

Men selv om du er helt solgt på ull, kan det likevel være en utfordring å kjøpe ullklær til barn. For det er ikke sånn at ”ull er ull”.
Store norske leksikon sier at ull kan komme fra omtrent ni ulike dyr – og at det finnes tusenvis av variasjoner som superwash og sportswool – behandlinger som skal gjøre ulla vaskbar og særlig egnet til sport.
Her får du derfor en liten innføring i hva du bør tenke på og se etter, når du handler ull til de minste.

Les mer: FAKTA OM ULL.

Til de fleste

Den største utfordringen når du skal handle ullklær til barnet ditt, kan det hende at du først møter når du kommer hjem igjen. Fordi barnet ditt synes at det klør.
Derfor råder Margrethe Vikanes, bærekraftsansvarlig i Pierre Robert, deg til å styre unna de tykkeste ullvariantene. Se heller etter merinoull, ull fra merinosauen i mykere og tynnere kvalitet. Det er ulltyper de fleste barn skal kunne bruke uten å klø.

Tykkelsen på ullfibre måles i mikron. På det norske markedet er den laveste mikroen på 18.5-19.5, noe som kjennetegner den fineste kvaliteten.

– Det finnes også barn med ekstra sensitiv hud, som klør uansett. Til dem må du velge andre materialer enn ull. Bomull er nok det som irriterer huden minst, sier Vikanes.

Går det an å bruke bomull under ull, eller mister ullen noen av egenskapene sine da?

– Det optimale er å ha ullen rett på huden. Men hvis ikke det går, kan du isolere med bomull under. Ullen vil fortsatt avgi varme selv om du har bomull i mellom.

Margrethe Vikanes er bærekraftsansvarlig i Pierre Robert.

Flere lag til frossenpinnen

Det kan være nærliggende å tenke at tynn ull er for de varme, mens tykk ull er for de kalde. At hun som alltid er klam i panna får merinoulltrøye, mens han som alltid ligger under pleddet får tung islendergenser. Det er ikke nødvendigvis riktig.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at tykkere betyr varmere. Det er viktigere å tenke lag på lag .Hvor mange lag du skal kle på avhenger av ute-temperaturen. Isoler med et tynt lag ull innerst og ha et tykkere mellomlag utenpå der igjen, som gjerne kan være av ull. Fleece fungerer også. Men siden det avgir mikroplast og dermed ikke er så gunstig for miljøet, ønsker jeg egentlig ikke å anbefale det. Ytterst har du noe som isolerer, for eksempel en parkdress, eller et plagg i et vindtett materiale, sier Vikanes.

Det er viktig å huske på at det skal være luft mellom lagene, og at lag to og tre ikke skal være for tettsittende. Det må være litt rom i plaggene for at de skal varme, fordi luft er viktig for isolasjon.

Les mer: RIKTIG KLEDD PÅ VÅREN.

Til aktive – og inaktive barn

Det finnes mange variasjoner av ull, men det finnes enda flere varianter av barn. Derfor finnes det også forskjeller i hva du skal kle på dem. Det er forskjell på minstemann som sitter mye i ro ute, og femåringen som du noen ganger er usikker på om vet hva ”sitte i ro” betyr.

– Barn som sitter mye i ro ute kan trenge ekstra varme på utsatte steder, for eksempel på rompa og hoftepartiet. Klipp av en ull-longs og kjør doble lag der, sier Vikanes.

Hva med de som ikke sitter mye ute, de som derimot er veldig aktive?

– Ull er uansett temperaturregulerende, så tynn ull er fortsatt bra, men ha noe lett utenpå som puster. Da slipper varme og fuktighet ut. Har de tynn ull innerst, men noe tett utenpå som ikke slipper ut fukt, kan det fort bli klamt og ubehagelig, sier Vikanes.

Hun  mener de fleste barnegarderober bør inneholde noen basisplagg i tynn ull. Som gensere, hals, longs, lue, sokker, singlet og t-skjorte.

Vikanes understreker at flere tynne lag med ull er behagelig for barnet, uansett hvor kaldt, varmt, rolig eller urolig det er. For ull er et helårsmateriale, som fint kan brukes på vår, sommer, høst og vinter. Bruk flere lag om vinteren, og ett tynt lag med ull om sommeren.

 

Tips! Dinside.no har flere ganger testet billig og dyrt ullundertøy, og de har funnet ut av det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom pris og kvalitet.

Huskeliste

  1. Se etter ull som er av fin og myk kvalitet, for å unngå at barnet ditt klør.
  2. Tykkelsen på ullfibre måles i mikron. Jo lavere mikron, jo finere er ullfibrene.
  3. Noen barn synes at ull klør, uansett hvor fine ullfibrene er. Da er bomull et bedre alternativ.
  4. Du kan bruke et tynt lag bomull under ull – ullen vil likevel avgi varme.
  5. Det er ikke sånn at tykkere betyr varmere. Frossenpinnen kler du i flere lag med tynn ull.
  6. Pass på å ikke kjøpe for stramme plagg, da luft er viktig for isolasjon og varme.
  7. Tynn ull passer for både aktive og inaktive barn, men pass på at barna som sitter i ro får nok varme på de mest utsatte stedene, som rumpa og hoftepartiet.

Ordliste: Det som det står på vaskelappen

Mikron. Mikron er en skala som sier noe om hvor fine ullfibrene er, angitt i tusendels millimeter. Én mikron er 0001 mm. Jo lavere mikron, jo finere er ullfibrene. I mønsterstrikkede gensere og raggsokker er det høyere mikron, enn det eksempelvis er i merinoull. Ull som skal bæres nær huden bør ha en mikron på 20 eller mindre, da ull med grovere egenskaper klør lettere.

Ull som er superwash-behandlet. Det kan være enklere å stelle og vaske superwash-ull, blant annet fordi den tåler tørketrommel. Ulempen med superwash er at fibrene er kjemisk behandlet, noe som kan redusere noen av de andre egenskapene ull vanligvis har, som at den isolerer og regulerer varme. Den kjemiske prosessen kan i tillegg være til belastning for miljøet.

Bambusviskose. Bambusviskose har gode bruksegenskaper, den oppleves ofte som lett, myk og behagelig å ha på seg. Men prosessen som gjør om råvaren bambus til viskose er veldig energikrevende og miljøbelastende, det går med mye vann, energi og kjemikalier. 

Modal. Modal kan minne om både bomull og bambus, men fremstilles på en mer miljøvennlig måte enn sistnevnte, av cellulose fra bøketre.

Tencel. Tencel har også egenskaper som minner om bambusviskose, og er på samme måte som modal en mer miljøvennlig fiber. Tencel lages av eukalyptus-trær, og ifølge Grontskift.no, må alle trærne som brukes til å fremstille tencel sertifiseres av et internasjonalt skogforvaltningsråd. Tencel er 100 prosent nedbrytbart og fullt sporbart.

Bomull versus økologisk bomull. Råvaren bomull kan dyrkes konvensjonelt, men da stilles det ingen krav til gjødsel eller sprøytemidler, så det kan være en ekstremt miljøbelastende prosess. Dyrkes bomullen økologisk stilles det strenge krav til prosessen, noe som gjør den mindre belastende for miljøet. Selve bomullsfiberen kan være helt lik, det er i produksjonen vi finner forskjellene.

GOTS (Global Organic Textile Standard). Stadig flere tekstilmerker har økologisk bomull, men det er ikke dermed sagt at alle leddene etter bomullsplantasjen er økologisk sertifiserte. GOTS er en sertifisering som gjelder hele verdikjeden, fra bomullen er på råvarenivå og til produktet henger i butikken. Det sikrer at mennesker og miljø er bedre ivaretatt.

Superundertøy versus ullundertøy. Superundertøy er laget av syntetfiber, ofte polyester eller polyamid, og er best egnet for aktiviteter med høyt fysisk aktivitetsnivå hvor du svetter mye i en kortere periode og tar av deg plaggene med en gang du er ferdig. Syntetiske materialer varmer ikke når de er våte, derfor blir du fort nedkjølt hvis de er det. Ullundertøy er laget av ren ull eller er blandet med syntetiske fibre for bedre slitestyrke. Det er meget godt egnet for heldagsbruk hvis du er i ro, i lett eller middels høy aktivitet, eller temperaturene skifter. Som hvis du skal veksle mellom innendørs- og utendørsaktiviteter.

Kilde: Margrethe Vikanes, bærekraftsansvarlig i Pierre Robert