Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Tips til tenåringen om hygiene

Forandringer i kroppen kan være et ømtålig tema for tenåringen. Her er rådene for hvordan du som forelder kan ta praten om lukt og hygiene med fjortisen.

tenåringsgutter sklir på en plastikkduk ute om sommeren
Foto: Luke Porter

Vi opplever at en del foreldre synes det er vanskelig å ta opp dette, sier Marit Barvik, ledende helsesøster ved Vestsiden Helsestasjon i Fredrikstad.

– Jeg tror heldigvis pubertet er et mindre tabubelagt i dag enn for tidligere generasjoner. Og barna får undervisning i dette av helsesøster på skolen. Da blir gutter og jenter ofte atskilt. Min oppfatning er at de stort sett er interesserte og stiller mange spørsmål.

Guttene er ofte like nysgjerrige på hva som skjer med det motsatte kjønn som sitt eget.Helsesøster Marit Barvik

Helsesøsteren forklarer at foreldre bør prøve å ha et mest mulig avslappet forhold til sin egen kropp for å kunne snakke naturlig om temaet med barna.

Vinn en kinoopplevelse for hele familien

Delta her for å vinne 5 billetter som kan brukes på alle kinoer og forestillinger i hele Norge!

Les mer

Visste du at …

… pubertet er overgangen fra barn til voksen, når kroppen produserer kjønnshormoner og gjør seg i stand til å bli fruktbar? Både kropp og sinn forandrer seg, humøret svinger, man får kjønns- og kroppshår, svetteproduksjonen øker og huden kan bli fet og uren. Sikre tegn er når gutter får skjeggvekst og jenter menstruasjon.

Snakk om svette

Det er særlig testosteronet som påvirker svettelukten, derfor er det spesielt guttene som kan merke endring i svette-mengden og lukten den gir. Mange merker mest økt svette fra armhulene, men noen kjenner også at de kan få ekstra svette på føttene eller i skrittet. Det er viktig å huske på at svetten også er helt naturlig og nødvendig, fordi den regulerer kroppens temperatur og sørger for at kroppene våre ikke blir overopphetet.

Fersk svette lukter som regel ikke vondt. Det er når svetten blir liggende en stund og tørke på huden at den kan oppfattes som ubehagelig.

Svettelukten setter seg i klærne også, derfor kan det være lurt å snakke med ungdommen om at favorittgenseren bør sendes til vask, og ikke gjenbrukes en dag til hvis hun eller han ble svett i den i går. Om man opplever at man har mye svette, kan det også være lurt å gå med bomullsklær tettest på huden, fordi svettelukt setter seg mer fast i syntetisk stoff enn i bomull.

Tenåringer dusjer for mye

De fleste ungdommer vet at en deodorant eller antiperspirant kan redusere lukt og svette. Men vel så viktig er det at de er klar over at slike produkter er vanlige kilder til allergiske reaksjoner eller hudirritasjon, derfor er det lurt å velge en variant som er mild for huden og kanskje ikke for parfymert.

Rensing av huden

I puberteten begynner man å svette mer og talgkjertlene jobber på spreng, noe som kan forårsake tilstoppede porer og fet og kvisete hud. Lær barna å bruke milde rensevann for å rense huden og redusere problemet.

Kilde: www.ung.no.

– Når barna blir eldre, er min oppfatning at de heller dusjer for mye enn for lite, sier helsesøster Marit Barvik.

– De blir veldig opptatt av å være velduftende og rene. Og særlig da er det viktig å bruke en mild såpe slik at huden ikke blir tørr og sår.

Tenåringen deltar også ofte i fritidsaktiviteter der de svetter mye, og derfor dusjer etterpå.

– Dersom de skal ha gymtime eller trene senere på dagen, er det ikke nødvendig å dusje om morgenen også. En gang om dagen er nok, understreker Barvik.

LES OGSÅ: Her er tipsene til hvordan brusdrikkende ungdom kan unngå syreskader på tennene.

Tommelfingerregler for hygiene:

  • Ha et avslappet forhold til kropp for å holde dette tema på et naturlig nivå.
  • Et tegn på pubertet er menstruasjon hos jenter og skjeggvekst hos gutter.
  • Svette bør vektlegges, f.eks. å oppfordre barnet ditt til å skifte genser oftere, ved økt svetteproduksjon.
  • Anbefale milde hygiene-produkter og hud-produkter til ditt barn, for å unngå irritert hud og kviser.
  • Dusj kun en gang om dagen, hvis det lar seg gjøre med tanke på fritidsaktiviteter.