Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

De beste tipsene mot tannkjøttbetennelse

Blør det når du pusser tenner? Betennelse i tannkjøttet er en forholdsvis vanlig plage. Med disse rådene unngår du at tilstanden forverrer seg.

gutt pusser tennene for å unngå tannkjøttbetennelse
Tannkjøttbetennelse forårsakes først og fremst av gjenstående belegg på tennene langs tannkjøttskanten – ofte på grunn av dårlig munnhygiene. Foto: iStock

Har du opplevd at tannkjøttet blir rødt, hovent og lett begynner å blø?

Da er du ikke alene. Den vanligste formen for betennelse i tannkjøttet er gingivitt, sier spesialtannlege Arne Jacobsen.

Spesialtannlege Arne E. Jacobsen ved Universitetet i Oslo advarer mot å la tannkjøttbetennelsen utvikle seg. Foto: Privat

Jacobsen har tidligere jobbet ved tannklinikk i Nordland og Akershus, og er blant annet instruktør ved grunnutdannelsen i tannlegestudiet på Universitetet i Oslo. Han påpeker på at det er viktig å skille mellom de to vanligste tilstandene ved betennelse i tannkjøttet.

– Gingivitt er en betennelsesreaksjon som kommer av bakteriebelegg som blir liggende på tennene langs randen av tannkjøttet. Dersom bakteriebelegget ikke fjernes, så vil det oppstå en betennelsesreaksjon.

Tilstanden kommer med andre ord av dårlig tannstell, men lar seg kurere ved god munnhygiene.
Skulle det imidlertid være vanskelig å rense tenner og tannkjøtt, for eksempel etter en operasjon eller tanntrekking, finnes det også råd, sier Jacobsen.

– Da kan man bruke munnskyllemidler som inneholder klorheksidin, for eksempel Corsodyl eller Flux Pro – dette bidrar til mindre plakk. Bruk av slike midler er riktignok en korttidsbehandling, og ikke en varig løsning.

Les også: KJEKT Å VITE OM BARN OG TANNPUSS

Vær på vakt

En mer alvorlig form for tankjøttbetennelse er periodontitt. Tannlege Jovana Rosic ved Smil tannlegesenter advarer mot å gå for lenge med ubehandlet betennelse.

Tannlege Jovana Rosic ved Smil tannlegesenter maner til god munnhygiene. Hun anbefaler å pusse i cirka ett minutt per kjeve. Foto: Privat

– Tannkjøttbetennelse som har eksistert lenge kan utvikles til en tilstand som kalles periodontitt, det vil si tannkjøttsykdom. Under denne fasen trekkes beinet som holder tennene på plass tilbake, hvilket i sin tur kan lede til at tennene faller ut, sier hun.

Forskjellen fra gingivitt, den vanligste formen for betennelse, er at periodontitt krever tettere oppfølging. Dette fordi tilstanden iverksetter kroppens immunforsvar, forklarer  spesialtannlege Arne Jacobsen.

– Svært forenklet kan man si at det dannes tannstein under kanten av tannkjøttet, som tilbakeholder bakterier. Når disse bakteriene trigger immunforsvaret, er kroppens svar på denne triggeren å løse opp ben og festeapparat.

Da blir lommen mellom tann og tannkjøtt dypere, og det dannes et miljø som er gunstig for enkelte bakterier – noe som bidrar til å utvikle tilstanden, sier han.

Periodontitt er assosiert med sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Disse er gjensidig forsterkende, noe som betyr at en ukontrollert diabetes gir mer periodontitt, eller at en ukontrollert periodontitt vil gi “vanskeligere” diabetes.
Det samme gjelder hjerte- og karsykdommer. Merk at behandling av periodontitt, samt rehabilitering i etterkant, gir rett til trygderefusjon.

Tannlege Jovana Rosic ber spesielt foreldre være på vakt.

– Tannkjøttbetennelse kan være farligere for barn enn for voksne. Siden barn ikke har lært seg å gjøre rent, og kan gå med tannkjøttsbetennelse over lengre tid, er det større fare for å utvikle periodontitt. 1 av 10 nordmenn opplever å få tannkjøttbetennelse i løpet av livet, sier Rosic.

Så hva bør da 10 prosent av oss gjøre for å forhindre at uhellet skjer?

Les også: SLIK UNNGÅR DU SYRESKADE PÅ TENNENE

Puss, puss, så får du en suss

Først og fremst gjennom god munnhygiene, sier tannlege Rosic.

– Det innebærer å gjøre rent mellom tennene med tanntråd eller mellomromsbørster, pusse tennene mer nøyaktig og grundig. Se gjerne i speilet mens du pusser tennene slik at du får med deg alle flater på tennene, cirka ett minutt for hver kjeve.

Så, tanntråd, mellomromsbørste – check. Noe mer? Spesialtannlege Arne Jacobsen ved Universitetet i Oslo har tips til utstyr som gjør jobben lettere.

– I tillegg til tannbørste og mellomromsbørste, kan såkalt “solobørste” være hensiktsmessig. Dette er en type en tannbørste med bunt bust. Man kan også kjøpe innfargingstabletter som farger plakket slik at man kan kontrollere hvor man ikke har pusset godt nok, sier han.

– Ja, også bør du unngå tobakk. Tobakk øker risikoen for at betennelsen utvikler seg til sykdom.

Symptomer på tannkjøttbetennelse

  • Tannkjøttet blir rødt, hovent og blør lett
  • Dårlig ånde
  • Tilbaketrukket tannkjøtt i form av ”lengre” tenner
  • Større mellomrom mellom fortennene

Les også: BARN OG TANNLEGE – DETTE BØR DU VITE

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer