Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Smitteguide – 11 vanlige barnesykdommer

Lurer du på når du kan sende barna tilbake i barnehagen etter vannkopper? Eller hvor lenge omgangssyke smitter? Her er guiden som kan hjelpe deg.

Smitteguide
Når kan barnet gå på barnehage og skole? Her er helsemyndighetenes anbefalinger for de mest vanlige barnesykdommene. Foto: iStock

Poden er syk, og må være hjemme fra barnehagen eller skolen. Men vet du egentlig hvor lenge? Og lurer du på når risikoen er størst for å smitte andre barn? Her er helsemyndighetenes anbefalinger rundt noen av de mest vanlige barnesykdommene:

1. Omgangssyke/Norovirus:

Noro- og sapovirus, på folkemunne mest kalt omgangssyke, er en sykdom som oftest har utbrudd på senhøst og vinter, gjerne oppunder jul. Kjennetegn er uvelfølelse, kvalme, brekninger, magesmerter, muskelverk, diaré og feber.
Vanligvis er sykdomsutbruddet over etter 1-2 døgn.

Hvordan smitter omgangssyke?
Vanligvis smitter det via dråpe- og kontaktsmitte med noen som har viruset. Viruset kan også smitte indirekte, for eksempel ved at barnet tar på et dørhåndtak som noen som allerede er syke har tatt på.

Smittetid: Smitterisikoen er størst når barnet har symptomer med oppkast og/eller diaré, men også i en kort periode før symptomene melder seg, og et par dager etter at barnet er friskt. Barnet bør derfor være hjemme mens det har symptomer, og man bør vente 48 timer etter at han/hun er frisk før retur til barnehagen, men skolebarn kan gå tilbake til skolen når de er symptomfrie.

Smitteforebygging: De viktigste forebyggende tiltak mot noro- og sapovirusinfeksjon er god hånd- og kjøkkenhygiene. Studier har vist at spritbasert håndinfeksjon har dårligere effekt på norovirus enn håndvask med såpe og rennende, lunkent vann, og håndsprit anbefales derfor bare om håndvask ikke er tilgjengelig. Bruk gjerne klorin eller annet vaskemiddel ved vask av toalett og bad.

2. Influensa

Influensa er et sikkert vintertegn her i Norge, og holder oss gjerne i et godt grep i perioden desember til april. Mange blir syke rundt jul og nyttår.
Kjennetegnene på en typisk influensa er feber, muskelsmerter og hodepine. I tillegg har man som regel rennende nese, sår hals og tørrhoste. Mageplager som oppkast og diaré er sjeldne hos voksne, men kan opptre hos barn.
Noen kan også få bakterielle infeksjoner som lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse i tillegg til virussykdommen.
Sykdomsangrepet kan vare fra rundt sju til ti dager.

Hvordan smitter influensa?
Den vanligste måten influensa smitter på er via dråpe-, luft- eller kontaktsmitte. Enten ved at man puster inn dråper som inneholder influensavirus, eller ved at man tar på overflater som har blitt forurenset av dråper.

Smittetid: Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra smitte til symptomene viser seg, er vanligvis to dager, men varierer fra en til fire dager. Du kan smitte andre fra dagen før du har symptomer og frem til fire-fem dager etter. For barn kan smitteperioden vare enda lenger. Mange av dem som smittes har få eller ingen symptomer, men kan likevel smitte andre.

Smitteforebygging: Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann, eller bruk en desinfeksjonsgele.

Les mer om influensa her

3. Vanlig forkjølelse

Mange tror nok at de har influensa når de egentlig har en forkjølelse, for forkjølelse hos barna er ikke til å unngå i løpet av en vintersesong. I gjennomsnitt har barn fem forkjølelser i året, mens voksne har tre. Forkjølelse går over av seg selv i løpet av noen dager.

Hvordan smitter forkjølelse?
Dråpe- og kontaktsmitte. Er det en vanlig forkjølelse kan barnet gå tilbake til barnehage og skole når allmenntilstanden tilsier det.

Smitteforebygging: Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann, eller bruk en desinfeksjonsgele.

4. Smittsom lungebetennelse

En lungebetennelse er en infeksjon i lungevevet som kan skyldes bakterier, virus eller sopp (sjeldent). Symptomer på lungebetennelse er feber, frysninger, hoste, slim fra lungene (rødlig/gult) og vanskeligheter med å trekke pusten. Hos små barn kan man merke at åndedrettet kan bli raskt, og at barnet kan bli blekt og få en blålig farge rundt leppene. Vanskelighetene med å trekke pusten gjør at barnet kan ha vansker med å sove.

Hvordan smitter lungebetennelse?
Smittefaren ved bakteriesykdom er liten, fordi sykdommen kommer via bakterier vi har fra før i munnhulen. Lungebetennelse via virus skjer ved at noen som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg. Det finnes også et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn alvorlig og smittsom lungebetennelse. RS-viruset er en av årsakene til bronkitt hos små barn, som igjen kan utvikle seg til lungebetennelse. Dette viruset smitter via dråper (nysing og hosting), samt kontakt med overflater som et sykt barn har hostet eller nyst på.

Smittetid: Smittefaren ved virussykdom er størst i starten av sykdomsforløpet, og den er derfor liten når barnet får komme ut igjen. Barnet kan gå tilbake til barnehage eller skole når allmenntilstanden til barnet er bra igjen, og det har vært uten feber i to til tre dager.

Smitteforebygging: Friske spedbarn skal holdes unna syke barn.

5. Vannkopper

Vannkopper (varicella) er en svært smittsom barnesykdom. Kjennetegn er feber og utslett, men det varierer hvor hardt angrepet man blir. De fleste får sykdommen når de er små, og har du først hatt den, er du vanligvis immun for nye angrep.

Hvordan smitter vannkopper?
Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved at man kommer i direkte berøring med væske fra vannkoppene.

Smittetid: Vannkopper er svært smittsom fra en til to dager før utslettsutbruddet og i fem til syv dager etter. Inkubasjonstiden er vanligvis mellom to og tre uker. Barn som har fått vannkopper bør være hjemme fra barnehagen/skolen frem til alle blemmene har tørket inn.

Smitteforebygging: Fordi det er en svært smittsom sykdom som ofte er mildere mot de minste barna, synes mange foreldre at det kan være en fordel å få dette overstått så tidlig som mulig, og bli ferdig med hele sykdommen en gang for alle.
Når det er vannkopper blant barna i barnehagen, er det derfor ikke uvanlig å arrangere det som blir kalt «smittetreff». Hjemmet med syke barn inviterer andre familier med barn som ikke har hatt vannkopper enda, for at de skal bli smittet. Siden barn sjelden blir alvorlig syke av vannkopper, er dette lite kontroversielt å gjøre.

 

6. Øyekatarr

Øyekatarr er en betennelse i øyets ytterste hinne. Det er en veldig vanlig øyesykdom, særlig blant barn, og det kan nærmest oppstå en liten epidemi i barnehagen når noen først er smittet. Betennelsen kommer på grunn av bakterier eller virus, men virus er det vanligste hos barn. Symptomene starter ofte ved at det kjennes som om man «har noe på øyet». Øyet klør eller svir lett og man kan få rennende øyne. Ofte er øynene gjenklistret etter søvn.
Dypere øyebetennelser kan være smertefulle, men det en øyekatarr gir få eller ingen smerter, heller ikke nedsatt syn.

Hvordan smitter øyekatarr?
Øyekatarr smitter enten gjennom direkte kontakt med øyesekret fra en smittet, eller gjennom indirekte kontakt med forurensede fingre, øyesminke eller håndklær. Enkelte virus kan i tillegg overføres gjennom forurenset vann og bruk av dårlig klorinert svømmebasseng.

Smittetid: Har barnet en mild til moderat øyekatarr trenger hun/han ikke å være hjemme fra barnehagen. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevern-hensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Anser dere at det er behov for å gå til legen og sette i gang behandling, kan barnet gå tilbake til barnehagen dagen etter at behandlingen er i gang.

7. Den fjerde barnesykdom

Virussykdom med utslett. Også kjent som tredagersfeber, roseola infantum, exanthema subitum eller sjette barnesykdom. Infeksjon ses nesten bare hos barn fra 6 måneders til 3 års alder. Når barnet først har hatt sykdommen har hun/han livslang immunitet for viruset.

Hvordan smitter den fjerde barnesykdom?
Sannsynligvis gjennom nærdråpesmitte fra et barn som har viruset.

Smittetid: Barnet er antageligvis smitteførende så lenge utslettet er der, vanligvis rundt 1 uke. Barn kan gå i barnehagen ved god allmenntilstand, uavhengig av utslett.

Smitteforebygging: Her er det ingen vaksine eller spesiell forebygging.

8. Ørebetennelse (mellomørebetennelse)

En ørebetennelse starter vanligvis når barnet blir forkjølet eller får vondt i halsen. Vanlige symptomer er vondt i øret, som følge av økt trykk i mellomrommet på grunn av væske, feber, uro, væske som renner fra øret ved hull på trommehinna, dårlig hørsel og generelt dårlig form. Man trenger ikke å ha alle symptomene.
Som regel går infeksjonen over etter et par dager.

Hvordan smitter ørebetennelse?
Ørebetennelse er en infeksjon som smitter lett, og barn er særlig utsatte. Betennelsen kan smitte via både virus og bakterier, og infeksjonen spres via et rør som forbinder øvre del av svelget med mellomøret.

Les mer om hvordan du kan lindre smertene hos barnet ditt ved ørebetennelse

9. Kyssesyke

Kyssesyke er en infeksjonssykdom som de fleste gjennomgår i løpet av barne- og ungdomsårene. I 20-årsalderen har rundt 90 % av oss faktisk utviklet antistoffer mot sykdommen, som viser at vi har gjennomgått infeksjonen. Men selv om de aller fleste har en ukomplisert variant, så kan likevel varighet og alvorlighetsgrad variere mye.
Omtrent halvparten av unge som smittes har ingen av symptomene som kjennetegnes med feber, slapphet og ofte øyelokkhevelse, deretter faryngitt med tonsillitt, utslett og – i ca. halvparten av tilfellene – forstørret milt.

Hvordan smitter kyssesyke?
Kontaktsmitte gjennom spytt ved kyssing, deling av flasker o.l. I de fleste tilfellene skjer smitteoverføring fra bærere av viruset som selv ikke har symptomer. Viruset utskilles gjennom spytt i lang tid etter infeksjon, kanskje opptil 1 år.
For de aller fleste er symptomene over etter noen uker, men for en mindre andel vil infeksjonen medføre en lengre periode (2-6 måneder) med slapphet og lavere energinivå.

Smitteforebygging: Unngå utveksling av spytt. Det finnes ingen vaksine.

10. Hodelus

Lusealarmen går raskt når et av barna i barnehagen eller på skolen kjenner det kravle i hodebunnen. Og da er det bare å finne frem lusekammen og begynne å sjekke hodet på poden. Er du grundig med lusekammen, kan det være nok til å bli kvitt hodelusene. Bruk kammen hver eller annenhver dag i 12-14 dager. Det brukte håndkleet og lusekammen må vaskes på 60 grader, eller legges i frysen, for å drepe lus og egg. Kontroller håret i tre uker etter siste behandling.
Hjelper ikke kam-behandlingen, finnes det andre lusebehandlinger som kan fås på apoteket.

Hvordan smitter lus?
Lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre.
Oppdager du lus hos barna, er det ikke nødvendig å sende barn hjem fra barnehagen eller skolen, da det trolig har hatt lus i lang tid. Men informer med en gang barnehage eller skole og vennekrets, slik at alle kan ta sine forhåndsregler. Det er også viktig for at ikke ditt barn skal bli smittet på nytt av andre etter endt kur.

Smitteforebygging: Unngå hodekontakt mellom friske barn og barn som du vet har lus. Det anbefales heller ikke at barna låner lue eller annet hodeplagg av en som har lus. Hodeplagg eller sengeklær som er brukt av en som har lus bør vaskes på minst 60 grader eller fryses ned over natten.
Man kan eventuelt sette et dekkende hodeplagg på barnet, som hindrer at det smitter andre.

11. Barnemark

Intens kløe i rumpa, spesielt om kvelden og natten, er som regel første tegn på at noen er smittet av mark. Både markene og eggene er mulig å se i avføring eller rundt endetarmsåpningen, spesielt 2-3 timer etter at barnet har lagt seg.

Hvordan smitter barnemark?
Direkte fra rumpe til munn, via en leke, kopp eller mat, eller via luften ved at egg fester seg til støvkorn som inhaleres og svelges. På apoteket kan dere få reseptfrie markkurer som både det syke barnet og hele resten av familien må ta. Kuren må gjentas etter en angitt periode, fordi den bare fjerner levende mark, ikke eggene.
Si ifra til skolen eller barnehagen med en gang du oppdager mark hos ditt barn, slik at de kan få varslet andre. Dagen etter at behandlingen er startet kan barnet gå på skole eller barnehage igjen.

Smitteforebygging: God hygiene er viktig for å hindre smitte. Forebygg med håndvask, spesielt etter toalettbesøk og før måltider.

Slik blir du kvitt barnemarken

Kilder: Fhi.no, volvat.no, aftenposten.no, apotek1.no, nhi.no, felleskatalogen.no