Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Slik takler du barnets natteskrekk

Dette skiller natteskrekk fra mareritt.

Natteskrekk kan være skremmende for foreldre. Men det er viktig å beholde roen.
Natteskrekk kan være skremmende for foreldre. Men det er viktig å beholde roen. Foto: iStock
mari hysing

Mari Hysing forsker på barn og unges søvnbehov. Foto: Universitetet i Bergen.

Natteskrekk er en tilbakevendende, kortvarig søvnforstyrrelse som oftest oppstår hos småbarn. Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever en til seks prosent av barn et begrenset antall episoder med natteskrekk. Anfallene kan oppleves skremmende for familien dersom man ikke vet hva det er.

— Foreldre opplever gjerne natteskrekk som en stressende og belastende situasjon. Mange blir redde når de ikke får kontakt med barnet, sier Mari Hysing.

Ved natteskrekk er barnet opprørt og kan være «i aktivitet» i senga.

— Det kan se ut som barnet er våkent, men det er vanskelig å få øyekontakt med barnet, sier Hysing.

Det kan være vanskelig å roe barnet, og du oppnår heller ikke kontakt. Det er fordi barnet fremdeles sover.

— Mange foreldre blir engstelige når barnet har nattskrekk, spesielt de første gangene.

Annerledes enn mareritt

Når barn har natteskrekk blir de plutselig aktiverte, gråter og er oppkavet. Barnet får gjerne også høy puls.

— Som regel skjer anfallene med natteskrekk en liten stund etter innsovning. Barnet går fra dyp søvn til å plutselig rope og skrike, og kaver med armer og bein. Det går heller ikke an å snakke med barnet.

For det som skiller natteskrekk fra mareritt er nemlig at mareritt gjerne inntreffer mot slutten av natta, mens natteskrekk gjerne skjer på kveldstid.

nina misvær

Nina Misvær er førstelektor ved OsloMet, og har skrevet flere foreldrebøker, samt om barns søvn. Foto: Benjamin A. Ward

— Når barnet våkner av en drøm, er enklere å få kontakt. Det er våkent, tilgjengelig og kan fortelle hva som har skjedd og hva drømmen handlet om, opplyser Hysing.

Helsesøster Nina Misvær forteller at natteskrekk er mest utbredt i førskolealder, samt tidlig skolealder. Søvnmønsteret kan endre seg når barnet begynner på skolen, noe som kan påvirke. I tillegg kan natteskrekk være arvelig.

Håndbok for helsestasjoner skriver Misvær at natteskrekk som regel skjer under dyp søvn, en til tre timer etter innsovning. Barnet kan plutselig sette seg opp i sengen og virke forvirret eller skremt og snakke usammenhengende og meningsløst.

— Barnet ser skrekkslagent ut, kan hoppe ut av sengen og løpe rundt i rommet, svarer ikke på tiltale, sier lite og lar seg vanskelig holde eller trøste. Anfallet varer i 5–20 minutter, og etterpå husker barnet lite av det hele, opplyser Misvær.

Prøv å beholde roen

Det viktigste du kan gjøre når barn har natteskrekk, er å beholde roen.

Natteskrekk

  • Natteskrekk er vanlig fra 4­-årsalderen.
  • Nattlig skrekkanfall begynner gjerne med et skrik, og virker dramatisk på foreldrene.
  • Deretter følger en ufullstendig oppvåkning med økt respirasjons­ og hjertefrekvens, svette og motorisk uro og ofte fortsatt skriking og gråt.
  • Foreldrene kan forsøke å roe barnet mens anfallet pågår, og sikre at det ikke skader seg, men utover dette er det ikke mye de kan gjøre. Neste dag husker barnet lite eller ingenting av det som har hendt, og det er ikke nødvendig å snakke om det.
  • Anfallene kan utløses av overtrøtthet, feber og annen belastning. Regelmessig sengetid og tilstrekkelig søvn kan redusere anfallene.

Kilde: Håndbok for helsestasjoner

Du skal heller ikke vekke barnet.

— Barnets øyne er gjerne åpne, men blikket er ikke fokusert. Personen ser ut til å være våken, men sover egentlig. Du trenger ikke bli bekymret, men det er klart det er lett å bli urolig når man ikke skjønner hva det er, sier Hysing.

Etterhvert vil foreldre venne seg til anfallene, og vite hva som er lurt å gjøre. Det er også mulig å forebygge natteskrekk.

— Vær oppmerksom på uregelmessigheter som kan trigge det. Det kan være endring av døgnrytme, som overgangen fra ferie til hverdag, påpeker søvnforskeren.

Prøv også å roe ned aktitivtetsnivået før leggetid.

— At barnet få tilstrekkelig med søvn er også av betydning, avslutter Hysing. 

Husk:

  1. Natteskrekk er vanligst i førskolealder.
  2. Søvnmangel og uregelmessigheter kan trigge det.
  3. Du skal ikke vekke barnet.