Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Hvordan kle barn om vinteren

Barnehagelærerens råd til varme og tørre unger uansett vær.

jenter med lue og vinterjakke
Gå for lag-på-lag-prinsippet for å holde barna varme vinterstid. Foto: Holger Fangel

Ullundertøy, det er det viktigste, svarer pedagogisk leder Siri Davidsen da vi spurte om hvordan vi bør kle barn om vinteren.

Siri Davidsen
Barnehagepedagog Siri Davidsen.

Siri har jobbet fem år i Smedstadtopppen barnehage i Rælingen i Akershus, og før det jobbet hun som lærer i barneskolen. Hun er også mor til to.

– Foreldre bør hamstre mange sett ullundertøy, det er basisplagg om vinteren. Inne går de fleste ungene i barnehagen vår stort sett rundt i bare ullstilongs og ulltrøye om vinteren. Å bruke ull innerst er selve fasiten for å holde barn tørre og varme. Ull holder på varme, isolerer, puster – ull gjør på en måte alt!

Siri anbefaler ikke tykke gensere, av typen Marius-genser, som mange foreldre vokste opp med. Velg heller litt tynnere ullplagg og flere lag.

Foreldre bør hamstre mange sett ullundertøy, det er basisplagg om vinteren.Barnehagepedagog Siri Davidsen

illustrasjon klær til vinteren
Det som skal til for et varmt og tørt barn om vinteren. Illustrasjon: Tor Linckert

De to neste lagene

Avhengig av været, anbefales et tynt fleece- eller ullag som mellomlag, og så en god, hel vinterdress. Dressen bør tåle litt vann siden det ofte kan være sørpete ute.

– Husk å ha strikk under beina så dressen kan trekkes godt ned over støvelen. Da slipper barnet å få glippe eller snø nedi skoene, tipser Siri.

LIKER DU DE FINE ULLKLÆRNE BARNA HAR PÅ SEG?
SE MER I NETTBUTIKKEN TIL PIERRE ROBERT

Ytterst anbefaler barnehagepedagogen en hel dress med glidelås.

– Hele dresser holder bedre på varmen enn de todelte, synes jeg. Dessuten slipper du  å få luke eller snø inni jakka eller nedi buksa.

I tillegg kan barnet gjerne kan ha et sett todelt regntøy liggende.

– Vi synes det er best med todelt siden regnbuksa da kan tas utenpå dressen ved sørpevær. Men en god, hel fôret regndress kan også være god å ha hengende. Det spørs litt hva dere som foreldre velger eller har råd til.

tre jenter er kledd riktig for vinterkulde
Lag på lag-prinsippet sørger for at disse tre jentene er gode og varme når de skal ut i vinterkulda. Foto: Holger Fangel

Fokuser på kvalitet og brukervennlighet

Uansett bør regnbuksa bør være romslig så det er plass til å tre den over vinterdressen. Husk strikk under beina. En litt tykkere, fôret variant kan brukes for seg med en litt tykkere ullbukse under hvis det ikke er for mange kuldegrader og det er sørpete ute. Vanlige, tynne gummibukser blir ofte for kalde å brukes uten parkdress om vinteren.

Siri ber foreldre fokusere på kvalitet og brukervennlighet.

– Jeg er ikke for å pålegge foreldre å kjøpe ulike merker, men ofte får du igjen det du legger i et plagg.  Min erfaring er at regntøy har størst sprik i kvaliteten. Noen tynne gummibukser sprekker veldig lett, de tåler ikke engang å ake ned ei lita bakke forteller hun.

Jeg er ikke for å pålegge foreldre å kjøpe ulike merker, men ofte får du igjen det du legger i et plagg. Min erfaring er at regntøy har størst sprik i kvaliteten.

Les også: De vanligste barnesykdommene

Varm på toppen

Lue av ull og buff sørger for at barn er varme på toppen. Foto: Holger Fangel

For hodets del er det aller viktigst at lua dekker ørene. Ha gjerne to luer liggende, en som er god og varm, og en som er litt tynnere. Barn svetter lett hvis det ikke er så kaldt og de har på seg en supervarm lue.

Til halsen anbefales en buffer eller hals laget av bomull eller tynn ull.

– Skjerf tar vi aldri på barna. Det kan hekte seg fast og er farlig, advarer Siri.

På hendene vil barnehagepedagogen at barna har på seg votter, ikke hansker eller vanter.  Velg votter laget av litt vannavstøtende materiale, og pass på at de er lange nok til å kunne trekkes godt over dressen og oppover armen.

– Da sitter de ordentlig i stedet for å skli ned, og ungen din slipper å få snø nedi votten.

Tørre og varme tær

På beina er det godt å ha tynne ullsokker og så varme, gode sko som er litt romslige.

– Igjen er det lurt å velge noen i et materiale som tåler litt vann, som for eksempel Gore-Tex. Arvede Sherox er ofte så utgåtte at de ikke er særlig varme. Og er det kaldere enn minus 4-5, er vår erfaring at Sherox blir stive. Den type sko er absolutt fine å ha, men barn bør også ha ordentlige vintersko.

Er det kaldere enn minus 4-5, er vår erfaring at Sherox blir stive. Den type sko er absolutt fine å ha, men barn bør også ha ordentlige vintersko.

Siri anbefaler sko med borrelås. Både fordi barn da selv kan stramme de og fordi du slipper at is og snø fester seg i lissene.

– Det er godt å slippe både for store og små, bemerker hun lattermildt.

Kjenn ditt barn

Som alle foreldre vet, er barn forskjellige. Noen er små varmeovner, andre er frysepinner. Noen er i farta hele tiden, mens andre liker å sitte og pusle med ting. Det avgjør også hvor mye og hvor mange lag barnet trenger.

– Det finnes ingen fasit siden unger er så forskjellige, men ull innerst er i hvert fall riktig.

Stikk fingeren ned i nakken for å sjekke om barnet svetter, ta i så fall av et plagg eller bytt til en tynnere lue.

– I barnehagen tar vi også en jevnlig sjekk av ungenes kinn på kalde vinterdager: er de røde og begynner å bli hvite/nesten hvitaktige, er det fare for forfrysninger. Da skal barnet rett inn, sier Siri.

Kuldekrem eller ikke?

– Vi lar foreldre selv om de vil at barnet skal ha kuldekrem. Det er ulikt år for år hva som anbefales, og ungers hud er så ulik. Så vi ber foreldre vurdere selv om de synes det er nødvendig.

Tips: Flere lag med tøy gir luft mellom plaggene, og fungerer som en fin isolasjon. Dersom det blir for varmt, er det bare å ta av det ytterste plagget.

Vil du ha flere slike saker? Følg oss på Facebook

Favoritter i ull

Randi Nestaker, som står bak livsstilsbloggen ladybirdsnest, valgt ut sine favoritter fra Pierre Robert.

Uansett om du trenger nye plagg eller ei, så ble vi inspirert av de lekre bildene Randi tok av sine ull-favoritter.

For ull holder deg ikke bare god og varm, både store og små kan se ganske så smashing ut selv når dere tasler rundt i ullundertøy (og hvem liker vel ikke å gjøre det, rett som det er?)

Her er ladybirdsnest sine favoritter