Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Slik forebygger og lindrer du øreverk hos barn

Øreverk kan være fryktelig smertefullt for barna, og berøve både store og små nattesøvnen. Vi gir deg de beste tipsene for å hanskes med tilstanden.

ente holder på ei dukke. Hun ser bekymret ut. Det er sommer, hun er ute.
Foto: iStock

Ved øreverk har barnet vondt i ett eller begge ørene. Det er ofte frustrerende, fordi små barn ikke klarer å forklare akkurat hvor det er vondt. De trenger ikke ha feber eller andre tegn, men de skriker som regel mye og vil ikke legge seg ned.

Ørebetennelse

Mellomørebetennelse er den medisinske termen på ørebetennelse, og er en infeksjon som oppstår i den delen av øret som ligger bak trommehinnen. Den er svært vanlig hos små barn, starter vanligvis når barnet blir forkjølet eller får vondt i halsen, og er en infeksjon som smitter lett. Som regel går infeksjonen over etter et par dager.

Les også: NÅR MÅ BARNET TIL LEGEN?

Men når er sykdommen uskyldig, og når blir det såpass alvorlig at du bør ta med deg barnet til legen? Dersom barnet er over ett år, men ikke virker alvorlig syk, kan du se an situasjonen litt. De fleste ørebetennelser går over av seg selv.

Hva kan du gjøre?

Les også: FØRSTEHJELP FOR BARN

  • Gi barnet smertelindring, for eksempel i form av paracet. Husk å dosere riktig, etter barnets alder eller vekt.
  • La barnet ligge høyt med hodet, da sprenger det mindre i ørene. Bruk pute, eller bygg opp sengen ved hodegjerdet, for eksempel med bøker.
  • Gi barnet nesedråper. Barn under to år skal kun ha saltvannsoppløsning. Det kan få det til å letne litt i ørene, i tillegg til at det blir lettere for barnet å puste og å spise.
  • Du kan også lindre smerten ved å legge en varmepakning eller ispose forsiktig over øreregionen i cirka tjue minutter.
  • Ikke utsett barnet for sigarettrøyk. Passiv røyking kan forverre ørebetennelsen.
  • Øresmerter skyldes som regel sykdom i selve øret, men det kan også være et symptom på at noe er galt et annet sted, for eksempel i kjeven eller tennene. Det kan derfor være lurt å få sjekket dette hos legge, dersom øreverken ikke gir seg eller gjentar seg.

LES OGSÅ: Andre vanlige barnesykdommer 

Kilde: www.barnimagen.no, Cecilie Arentz-Hansen (lege), www.lommelegen.no, www.helsenorge.no