Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Slik får du mest mulig ut av timen hos fastlegen

Har du opplevd at timen du har ventet lenge på å bestille hos fastlegen, plutselig forsvinner veldig fort, uten at du egentlig fikk spurt om det du kom for? Vi vet råd!

Bruker du fastlegen din riktig?
Bruker du fastlegen din riktig? Her er tipsene for å få en best mulig opplevelse hos legen. Foto: iStock

For å ta det første først. Når bør du egentlig gå til legen?

─ Dersom et helseproblem ikke går over av seg selv, bør du gå til legen. Eller du har et helseproblem som begrenser deg i dagliglivet. Eller hvis du er veldig syk, og du ikke pleier å være så dårlig når du er syk, sier Evita Deressa, som jobber som fastlege i Gjesdal kommune i Rogaland.

Evita Deressa, fastlege i Gjesdal kommune. Foto: Privat

Evita Deressa, fastlege i Gjesdal kommune. Foto: Privat

─ Eller kanskje du strever med ting du ikke helt vet hvordan du kan komme deg ut av, for eksempel et samlivsbrudd du har utfordringer med å takle. Da kan legen være en samtalepartner, fortsetter hun.

Tom Ole Øren, leder av Allmenlegeforeningen, mener fastlegeordningen er en genial oppfinnelse, og spesielt for småbarnsfamilier. Han oppfordrer til å ta det aller meste av det du lurer på hos fastlegen, også ved akutte ting, dersom det er på dagtid. På den måten blir fastlegen godt kjent med dere. Det kommer familien til gode.

─ Prøv å «unngå» legevakten, bruk heller fastlegen. Det er mye bedre å bli kjent med fastlegen deres, og at fastlegen blir kjent med dere, enn at dere møter forskjellige leger hver gang dere er på legevakten, råder han.

Øren, som selv jobber som fastlege, mener småbarnsfamilier er noen av de hyggeligste pasientene han har, og synes det å følge en familie over tid er utrolig givende. Han forstår godt at spesielt nybakte foreldre har lav terskel for å ta kontakt.

─ Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Du skal trygt kunne spørre fastlegen om alt, og ingen spørsmål er dumme, bedyrer han.

Tom Ole Øren, leder for Allmennlegeforeningen.

Tom Ole Øren, leder for Allmennlegeforeningen. Foto: Den norske legeforening

Når bør du forvente å få time?

Når det gjelder ventetid, sier fastlegeforskriften at de fleste bør ha time innen en uke, og det er legene som prioriterer medisinsk hvem som kan vente litt, og hvem som får time samme dag. Syke barn får stort sett alltid raskt time.

─ Vi prioriterer hver dag etter beste evne. Er det akutt, får du komme inn på dagen. Syke spedbarn og småbarn prioriter vi alltid veldig høyt, det skal være lav terskel for å undersøke et barn som er sykt, sier Øren.

Dersom du vil at legen skal stille ekstra forberedt, kan det være lurt å melde inn hva du kommer for, når du bestiller time.

─ Av og til kan det være sensitive ting du ikke ønsker å dele med noen andre enn legen. Men om du vil ha en rask time, må du legge frem hva det er når du bestiller tid, slik at vi kan prioritere deg opp mot andre pasienter, sier Deressa.

Skal du bare fornye en resept, er det ikke sikkert du trenger time i det hele tatt.

─ Ikke dersom det er faste medisiner, men det kan variere fra legekontor til legekontor. Men for eksempel resept på p-piller kan du ofte fornye via internett-kommunikasjon med legekontoret, forklarer fastlege Deressa.

Lurt å samle opp ting før du bestiller time?

Det kan kanskje være fristende å samle opp litt ulike ting når du først har bestilt deg en time hos fastlegen. Det kjenner Evita Deressa igjen. Men er det lurt?

─ Mange har tatt seg fri fra jobb for å komme til legen, og da vil de ta opp flest mulig ting når de kommer. Men hvis legen skal gjøre en grundig jobb, er det viktig å ta en ting av gangen, sier hun.

En vanlig konsultasjon er normalt på 15 eller 20 minutter, har du fått en akutt-time, kan det være mindre.

─ Har du med deg en liste, så kan legen hjelpe deg å prioritere hva som er viktigst. Dersom du sparer det viktigste til slutt, kan det hende du må tilbake på ny time. Men hvis det er tid til flere ting, kan du ta opp mer, forklarer Deressa.

Hos noen legekontor kan du bestille dobbelttime, dersom du vet du har mye på hjertet.

─ Er listen for lang, får vi ikke gjort jobben vår ordentlig på den tiden vi har til rådighet, legger Øren til.

Han understreker spesielt at når det er barn som skal undersøkes, er det viktig å ta seg god tid.

─ Ofte når jeg skal undersøke barn, må jeg bruke tid på at barna skal bli trygge. Kanskje vi må leke litt, småprate eller gjøre noe annet før jeg får lov til å undersøke dem. Da er det ikke sikkert vi rekker så mye mer enn den øverste tingen på lista, sier Øren.

Ny fastlege, hva bør du tenke på?

Har du og barna akkurat byttet fastlege, vil de fleste leger bruke litt tid for å bli kjent med deg. Husk at det er du som må be den gamle fastlegen om å gi den nye legen journalen din.

─ Jeg anbefaler at den nye fastlegen får den gamle journalen. Det er lettere å behandle en pasient når vi kjenner forhistorien. Og hvis du har en komplisert sykdomshistorie med mange utredninger og prøver tidligere, så vet vi hva slags undersøkelser som har vært gjort. Da slipper pasienten å gå gjennom de samme undersøkelsene på nytt, forklarer Deressa.

Hun har også forståelse dersom du ikke ønsker at den nye legen skal få innsyn i journalen.

─ Noen vil møte den nye legen med blanke ark, og det er selvfølgelig også helt i orden, sier Deressa.

Mannlig eller kvinnelig lege, kan du velge?

Noen menn med kvinnelig fastlege ønsker å få utført prostataundersøkelsen hos en mannlig lege, og det kan være kvinner med mannlig fastlege, som ønsker å få underlivsundersøkelsen utført av en kvinne. Det er ikke noe du kan kreve, men det går an å spørre.

─ I utgangspunktet skal begge kjønn kunne utføre alle undersøkelser. Men har du spesielle grunner til at du ønsker en kvinne, så bruker vi skjønn. Jeg jobber sammen med to kvinnelige leger, og det hender jeg ber en av dem utføre underlivsundersøkelsen for meg, sier Øren.

Dersom dette ikke kan la seg løse ved ditt legesenter, er det en mulighet å gå til privat gynekolog.

─ Da anbefaler jeg at du ber gynekologen om å sende en rapport til fastlegen din, slik at han har oversikt over helsen din, sier Øren.

Er fastlegen din ofte forsinket? Ta det opp!

Det kan være irriterende å «alltid» måtte vente på legen når du har bestilt time. Og selv om Øren mener det er en myte at legene alltid er forsinket, er det mange grunner til at legene kan havne litt på etterskudd. Mange pasienter kan ha mye de lurer på, og kommer det akutte hendelser, som et barn med et sår som må sys, så havner de foran dem som egentlig har time akkurat da.

─ Det som er akutt får vi aldri planlagt. Men hvis du har en fastlege som alltid er på etterskudd, så kan du ringe før timen og høre hvordan han ligger an. Det går også an å be om å få time tidlig på dagen. Og er du veldig misfornøyd, ta det opp med legen din, råder Øren.

Når kan barna gå alene til legen?

Ifølge fastlege Evita Deressa, begynner noen å gå alene til legen fra 14-årsalderen. Fra barnet er 16 år er det egne regler for hva legen har lov til å fortelle foreldrene.

─ Ungdommene skal være trygge på at vi ikke forteller videre det de sier til oss, også når de er under 16. Når det gjelder alvorlige ting som for eksempel rus eller selvmordsplaner, har vi lov og plikt til å informere foreldrene frem til barna er 18 år. Men da gjør vi det som regel i samråd med pasienten, sier hun.

Legen vil vite hva du har lest på google

Hvem har vel ikke google symptomene sine før vi bestiller time hos legen?

─ Det kan være veldig angstskapende å google på internett, så hvis vi vet hva du har lest, kan vi trolig avkrefte en del av bekymringene dine. Internett kan skape unødvendig bekymring for ting som egentlig går over av seg selv, sier Deressa.

Hun understreker at det også kan være en ressurs at pasienten har lest seg opp på sykdommen sin.

Snakker legen over hodet på deg?

Hvis du er redd for at du ikke skal få med deg alt legen sier, eller er litt engstelig for å gå til legen, så kan du ta med deg en person du er trygg på.

─ Dersom det er snakk om alvorlig sykdom, og det er en alvorlig beskjed som skal gis, anbefaler vi at du tar med deg en pårørende, sier Deressa.

Det er lett å bli litt stresset hos legen. Dersom du opplever at du ikke forstår hva legen sier, eller du ikke fikk med deg alt, må du spørre opp igjen, eller be henne forklare på en annen måte. Oppdager du hjemme at du ikke fikk med deg alt, må du ta kontakt igjen.

─ Da kan du enten høre om legen kan ringe deg opp igjen, eller bestille en ny time. Og en del leger har elektronisk kommunikasjon. Spesielt når det gjelder medisiner, er det bedre å spørre en gang for mye, sier legen.

─ Det er legens hovedansvar at du forstår informasjonen som blir gitt, sier Deressa

Hva gjør du dersom du ikke er fornøyd med legen din?

Begge legene vi har snakket med, anbefaler at du tar det opp med fastlegen din, dersom du ikke er helt fornøyd.

─ Forsøk å finne ut av det sammen. Er det kommunikasjonen som ikke er bra, har dere snakket forbi hverandre, har det gått litt for fort? Gullet med fastlegeordningen er at vi kjenner pasientene over tid, så jeg anbefaler ikke å skifte lege for kjapt, sier Øren.

Noen ganger kan det være kjemien som er dårlig, det er ikke alle som går sammen med alle. Dersom du ikke er fornøyd, så har du mulighet til å bytte fastlege opptil to ganger i året.

─ Og av og til kan det være bra å få nye øyne som ser på problemet ditt, sier Deressa.

Hvordan få mest mulig ut av timen hos fastlegen:

 1. Ta opp hovedproblemet ditt først.
 2. Har du flere ting å ta opp, bruk første del av timen på å prioritere listen din sammen med legen.
 3. Spør opp igjen hvis det er noe du ikke forstår
 4. Er legen din ofte forsinket? Be om en time tidlig på dagen.
 5. Er du ikke fornøyd med legen din? Ta det opp med vedkommende, og bytt dersom du tenker at det er hensiktsmessig.

Om fastlegeordningen

 • Alle har juridisk rett til å ha en fastlege, samme hvor i Norge du bor.
 • Kommunen din har ansvar for å skaffe fastlege til deg i din hjemkommune, men du kan velge fastlege i nabokommunen eller der du jobber, dersom du ønsker det.
 • Fastlegen har et visst antall pasienter på sin liste, men du kan velge fritt blant de som har ledig plass.
 • Dersom en lege vil redusere antall pasienter, er det Helfo som velger ut de pasientene som må bytte lege.

Kilde: Tom Ole Øren, leder av Allmenlegeforeningen.

Om fastlegeordningen

 • Alle har juridisk rett til å ha en fastlege, samme hvor i Norge du bor.
 • Kommunen din har ansvar for å skaffe fastlege til deg i din hjemkommune, men du kan velge fastlege i nabokommunen eller der du jobber, dersom du ønsker det.
 • Fastlegen har et visst antall pasienter på sin liste, men du kan velge fritt blant de som har ledig plass.
 • Dersom en lege vil redusere antall pasienter, er det Helfo som velger ut de pasientene som må bytte lege.

Kilde: Tom Ole Øren, leder av Allmenlegeforeningen.