Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Senebetennelse: Den beste behandlingen

Albue, skulder, hæl og kne er mest utsatt for senebetennelse. Dette kan du gjøre for å bli kvitt smertene.

Årsaken til senebetennelse
Årsaken til senebetennelse er ofte overbelastning i form av for mye drag eller kompresjon, enten akutt eller over en periode. Foto: iStock
Ane Selseth er fysioterapeut ved Fokusklinikken

Ane Selseth er fysioterapeut ved Fokusklinikken i Oslo.

Senebetennelse er ikke en vanlig betennelse, men en smertetilstand i en sene. ​​​​​​Alle sener i kroppen kan rammes av senebetennelse. Alle sener i kroppen kan rammes, men oftest ser man det i albue, skulder, hæl og kne.

– Tidligere ble begreper som «senebetennelse» og «tendinitt» brukt for å beskrive smerter i senevev. Denne oppfattelsen er i senere tid endret fordi disse begrepene forutsetter at plagene er et resultat av inflammasjon i kroppen. De siste årene har forskning vist at seneproblematikk i liten eller ingen grad er forbundet med betennelse i selve senen. Man bruker derfor begrepet tendinopati om det man tidligere har kalt senebetennelse, sier Ane Selseth er fysioterapeut ved Fokusklinikken i Oslo.

Senebetennelse skyldes ikke bakterier eller virus, men er kroppens måte å forsvare seg mot en skade eller overbelastning, skriver Helsenorge.no

– Såkalte tendinopatier er for eksempel forbundet med småskader i senen, men altså ikke forbundet med stor grad av betennelse. Derfor vil heller ikke betennelsesdempende medikamenter nødvendigvis ha noe særlig effekt på senebetennelse, forklarer fysioterapeuten.

Skyldes ofte overbelastning

Årsaken til senebetennelse er ofte overbelastning i form av for mye drag eller kompresjon, enten akutt eller over en periode. Dette kan eksempelvis komme av endring i treningsvaner eller hverdagslige aktiviteter. Seners evne til fysiologisk tilpasning er lavere enn for eksempel muskelvev.

– Dermed vil for eksempel økt treningsmengde kunne føre til god tilpasning i muskulaturen men overbelastning på senen. Merk at nivået av skader som ses gjennom bildediagnostikk, for eksempel muskel- og skjelett ultralyd eller MR ikke nødvendigvis tilsvarer personens smerter. Gjennom tiltak som trening vil mange kunne leve uten særlig smerter til tross for at bildediagnostikk viser skader i vevet, opplyser Selseth.

Evita Deressa, fastlege i Gjesdal kommune. Foto: Privat

Evita Deressa, fastlege i Gjesdal kommune. Foto: Privat

Fastlege Evita Deressa forteller at senebetennelse er vanligst hos voksne, men at barn også kan få det når de bruker mye skjermer.

– Både underarm og håndledd er utsatt av ensidig belastning og bruk av skjermer, der du sitter og klikker hele tiden. Men du kan også få senebetennelse andre steder på kroppen der du har senefeste, som akillisen bak på hælen. Som regel kommer dette av en spesiell fotstilling og overbelastning, sier hun.

Hun legger til at ensidig belastning ofte er årsaken. Har du fått såkalt «musearm» er det viktig å unngå denne belastningen og la armen få hvile. Det kan også være en idé å ta betennelsesdempende. Men vær forsiktig med det til barn.

– Det er lurt å oppsøke lege eller fysioterapeut for å få råd om tøyeøvelser. Støttebandasje kan fungere og for barn over 12 år kan ibux gel være en idé.

Avlastning og trening

Fysioterapeut Ane Selseth forteller at første tiltak i behandlingen av senebetennelse er avlastning.

– Rådet er å avlaste fra de aktiviteter som provoserer smertene mest i en periode, enten dette er treningsøvelser, jobb- og/eller hverdagsaktiviteter. Merk at dette ikke er synonymt med at du bør være fullstendig i ro, sier hun.

Videre er treningsveiledning med tilpassede øvelser sentralt i oppbyggingen av senevevet. Dette er også det viktigste tiltaket for varig bedring, og noe pasienten kan mestre på egenhånd.

– Det kan virke rart at man både skal avlaste senen og trene den samtidig, men nøkkelen her å tilpasse trening til pasientens plager. En god terapeut vil kunne hjelpe deg med å finne alternativer fremfor og fullstendig utelukke en aktivitet, opplyser Selseth.

Dersom plagene har vedvart lenge og effekten av avlastning og tilpasset trening ikke er tilstrekkelig, kan manuell behandling utprøves. Eksempelvis kan tverrfibermassasje av senen eller trykkbølgebehandling benyttes. Målet her er å stimulere senen slik at kroppen vil iverksette en reaksjon som bidrar til tilhelingen av senen.

Kortisoninjeksjoner er derimot ikke å anbefale i behandlingen av senebetennelse

– Kortisoninjeksjoner har tradisjonelt vært brukt, og det vil kunne gi en kortvarig smertelette. Samtidig kan det kan også bidra til ødeleggelse av det vevet man forsøker å bygge opp, og det er derfor noe man ikke anbefaler i behandlingen av tendinopatier, forklarer fysioterapeuten.

– Vær tålmodig

For de aller fleste er prognosene ved senebetennelse gode, men du må være tålmodig.  Behandlingstiden strekker seg over måneder, og du vil kunne ha symptomer i mer enn ett år. Det er derfor svært viktig med egenmestring.

– Som nevnt tidligere er trening det viktigste tiltaket for varig bedring. En god terapeut vil kunne veilede deg og gi deg verktøyene du trenger for å mestre dine plager.

Det er mulig å forebygge senebetennelse, og her gjelder mange av de samme prinsippene som ved behandling. Trening, variasjon og individuell tilpasning er viktige stikkord her.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer