Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Riktig kledd om våren

Vår- og høstværetværet kan være lunefullt, og det er ikke alltid like lett å vite hvor mye man bør kle på babyen. Plusstid gir deg gode påkledningsråd fra helsesøster.

En mor dytter en barnevogn med to barn
Foto: iStock

Om våren og høsten kan det være godt og varmt i sola, mens det fortsatt er isende kaldt i skyggen. Påkledningen av de små babyene er en utfordring når været er så lunefullt. Helsesøster Kari Mygland Michaelsen i Vennesla kommune, sier at det er lurt å bruke flere tynne plagg fremfor få tykke. Slik er det enklere å regulere temperaturen.

– Kle babyen i vindtett dress dersom han eller hun ikke skal ligge i vognen under hele turen. Husk lue og votter, selv om det enkelte dager kjennes varmt – fordi luften fortsatt er skarp, sier helsesøsteren.

Ull året rundt

Michaelsen er tilhenger av ull året rundt. Ull har en isolerende effekt, selv om plaggene blir fuktige av svette, urin eller vann ved lek.

– Det er kjempefint å kle babyen i ullklær, selv om det nå begynner å bli varmere i luften. Ull kan ta opp mye veske før den kjennes våt, og selv når klærne er våte er ullen varm mot huden – i motsetning til bomull, som blir kald og mister isolasjonsevnen.

I vognen

I vognen er det lurt å ha en varm dyne eller en voksipose for å beskytte babyen mot den skarpe vårluften, samtidig som man bør ha god luftemulighet på varme dager.

– Skal du inn på en kafé eller et kjøpesenter, er det viktig å huske på å kle av barna litt – selv om de ligger i vognen. Knepp opp vogntrekket eller voksiposen, løft på dynen og løsne litt på klærne, anbefaler helsesøsteren.

Det er også viktig å beskytte barnas øyne mot solen. Bruk hetten på vognen, ha på en lue med brem eller la babyen få sine egne solbriller som festes med strikk rundt hodet.

Visste du at …
… babyer under seks måneder ikke skal eksponeres for sol, og helt til barnet fyller ett år, bør man være forsiktige på solfylte dager? Babyhuden er sårbar for solpåvirkning, fordi den er tynn og har lite pigment i seg.

Fryser barnet?

Barn blir ofte kalde på nesen, men det behøver ikke å bety at de fryser. En god indikator for å finne ut om babyen er passe varm, er å kjenne med hånden i nakken.

LES OGSÅ: Gode tips for vask av babyklær

Tommelfingerregler for å kle seg riktig om våren:

  • Bruk flere tynne plagg fremfor tykke, og bruk ull året rundt.
  • Ha på barnet vindtett dress, og alltid bruk votter og lue. Solen kan lure oss, men luften er fortsatt skarp.
  • Ha en varm dyne eller voksipose rundt barn i vogn, og husk å fjerne noen lag med klær når man har ankommet destinasjoner som f.eks kafé o.l.
  • Beskytt barnet mot solen ved å bruke solbriller og hodeplagg, samt hetten på vognen.
  • Sjekk kroppstemperatur med hånden din i nakken på barnet.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer