Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Har barnet ditt pollenallergi?

Er barnet ditt trøtt og uopplagt, klør i øynene og tett i nesa? Da kan det være pollenallergi. Her er det du skal se etter — og hvordan du behandler plagene.

nærbilde av tre med pollen
Stadig flere får det: Dersom barnet ditt er trøtt og uopplagt, klør i øynene og er tett i nesa, kan det være pollenallergi. Foto: iStock

Våren og sommeren er en fantastisk tid for de fleste. Men for stadig flere barn og voksne kan denne tiden på året være ekstra tung på grunn av noen bittesmå partikler som svever rundt oss: pollenstøv. Pollenallergi er faktisk den vanligste allergiformen blant barn, og man antar at så mange som 20 prosent har symptomer på sykdommen.
Hvilke symptomer er det vi bør se etter om vi har mistanke om at barnet eller babyen har pollenallergi?

Symptomer på pollenallergi

Anna Bistrup
Anna Bistrup er helsefaglig rådgiver hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: Privat

— Barnet vil oppleve kløe og renning fra øynene, tett eller rennende nese og generell tretthet. Mange barn blir også i dårlig humør fordi de er slitne og tunge i hodet av allergien. Man ser at barn ned i toårsalderen får pollenallergi, men det er vanligst at det debuterer litt senere, opplyser helsefaglig rådgiver Anna Bistrup hos Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).
I pollensesongen tar forbundet imot mange henvendelser fra bekymrede foreldre som lurer på om babyen eller barnet har utviklet pollenallergi.

— Symptomer på pollenallergi hos barn og voksne er todelte — det vi kaller lokale og generelle symptomer. Lokale symptomer er ofte tett nese med behov for steroid nesespray samt kløe i nese og øyne med renning og effekt av antihistaminer. Cirka 50 prosent har effekt av disse medisinene, opplyser lege og spesialist i barnesykdommer Håvard Skjærvik ved allergiklinikken Arendal Spesialistsenter.
Han har lang erfaring med å behandle allergiplager hos barn.

Man ser at barn ned i toårsalderen får pollenallergi, men det er vanligst at det debuterer litt senere.anne bistrup, NAAF

håvard skjærvik
Håvard Skjærvik, spesialist i barnesykdommer ved Arendal Spesialistsenter. Foto: Privat

Skjærvik påpeker at over 80 prosent har generelle symptomer som trøtthet og dårlig søvn, og at dette kan gi tydelige reduserte prestasjoner på skole og jobb. Her virker ikke allergitabletter. Det eneste som virker da, er immunterapi eller allergivaksinasjon ved injeksjoner/tabletter som en tar over tre år.

– Dette er en svært effektiv behandling. Cirka 15 000 gjør dette i Norge i dag, og det burde vært over 300 000. Denne behandlingen reduserer også markant risiko for astmautvikling og nye allergier, forklarer spesialisten.

Typiske symptomer på pollenallergi er:

 • Rennende nese og øyne
 • Øyne og nese som klør
 • Tett nese
 • Nysing
 • Hovne/røde øyne
 • Noen kan få hodepine, dårlig søvn og føle seg trøtt og uopplagt.

Les også: DET BESTE TIPSET MOT RENNENDE NESE

Flere barn og voksne får pollenallergi

Så mange som 1 million nordmenn har pollenallergi.
Forekomsten er sterkt økende, og andelen er størst i aldersgruppen 5-40 år.
Årsaken til veksten er sammensatt, og man antar at en av forklaringene av at vi i dag eksponeres for for lite bakterier, som en viktig for å utvikle immunsystemet, i tillegg til en del andre livsstilsrelaterte årsaker. Pollenallergi, eller høysnue som det kalles på folkemunne, skyldes at mange reagerer allergisk på visse typer proteiner som finnes i pollen fra enkelte typer trær og gress, som hassel, or, bjørk og burot.

Pollenallergi hos barn: Slik behandler du

Hva kan man behandle selv — og når bør man går til lege om man har mistanke om at barnet har utviklet pollenallergi?

Hvis man ser at barnet har mye plager som går utover livsutfoldelsen og virker negativt på hverdagen, bør man ta en tur til legen. Det er viktig å behandle symptomene og sørge for at man holder sykdommen under god kontroll, understreker Bistrup.

Er det forskjell i behandling på små og litt større barn?

— Mange medisiner har aldersindikasjoner på seg. Dette er det opp til legen å forskrive, forklarer han..

Mange voksne er bekymret for at barna skal få pollenallergi når de selv har det. Er allergi arvelig?

— Allergi er ikke arvelig, men man ser at man ofte er arvelig disponert hvis man har nær familie som har allergi og/eller astma.

Les også: SLIK VASKER DU DYNE OG OVERMADRASS

Allergitest kan gi svaret

Har du mistanke om pollenallergi hos barnet ditt, kan en allergitest med blodprøve gi deg svaret på om det har fått pollenallergi.
Man kan bli prikktestet for å se om man reagerer på pollen eller andre stoffer.
En liten dråpe som inneholder et teststoff, for eksempel en pollenoppløsning, legges på huden. Gjennom denne dråpen stikkes det et lite hull i huden.
En blek, kløende vable viser at man vil kunne reagere allergisk overfor den testede allergentypen.
Det er viktig å ikke bruke allergitabletter de siste sju dagene før testen skal tas.

Kan utvikle astma

Dersom barnet har sterk pollenallergi, har de også høyere risiko for å utvikle astma.
Derfor er det viktig å oppsøke lege tidlig for å få sykdommen under kontroll.

Men mange barn som har en slik allergi eller astma vokser det av seg før de blir 30 år.

Når behandlingen ikke virker

Allergivaksinering er et alternativ dersom annen behandling ikke hjelper. Dette er noe flere pasienter burde få tilbud om, mener Anna Bistrup hos NAAF.

— Det vil kunne dempe og muligens fjerne symptomene på pollenallergien, og mange som har en svært plagsom pollenallergi vil kunne ha nytte av dette tilbudet.

Har du mistanke om at barnet ditt har symptomer på pollenallergi, er det med andre ord viktig å ta kontakt med fastlege for å sjekke om det faktisk er allergi det er snakk om, og slik at riktig behandling kan gis så raskt som mulig.
Heldigvis finnes det hjelp mot plagene så pollensesongen ikke blir så vanskelig å komme seg gjennom for barn som har allergi, men en tid for utelek, fart og moro.

Les også: SLIK VASKER DU HUSET PÅ REKORDTID

10 gode råd mot pollenallergi — dette gjør du

 1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
 2. Ta hensyn til allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser.
 3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
 4. Ekstra rengjøring kan hjelpe. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn.
 5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
 6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
 7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
 8. Informer omgangskrets, skole, barnehage, etc om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Skoleelever og studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
 9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
 10. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Det hjelper å dekke til håret og bruke solbriller ute.

Når er pollensesongen?

Sesongen for pollenallergi varer fra rundt februar til slutten av august, men høysesongen starter i slutten av april.
Or og hassel blomstrer fra februar til april, og er mest plagsom for de som bor i Sør-Norge.
Bjørk blomstrer fra april til mai i Sør-Norge, noen uker senere i nord og på fjellet.
Straks trepollensesongen er over, starter gress- og burotsesongen fra juni til august.

Pollenvarsel

Lurer du på om det er pollen i luften? NAAF har et eget pollenvarsel for seks pollentyper i 12 forskjellige regioner i landet. Den kan også lastes ned som  app til telefonen.