Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Slik blir du kvitt pigmentflekker i ansiktet

Plages du med pigmentflekker i ansiktet? Både sol, p-piller og graviditet kan gjøre deg mer utsatt.

Pigmentflekker
Sterkt sollys kan gi mer pigmentering. Bruk derfor alltid solbeskyttelse når du er utendørs. Foto: iStock

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

Etter sommeren opplever mange å få pigmentflekker i ansiktet. Både sol og hormonell påvirkning kan føre til at huden påvirkes.
Både hormonpigmentering, såkalt melasma, og hyperpigmentering er hudforandringer som vises som brune flekker i ansiktet.

Line-Marie-Orkla

Line Marie Krogsgård er Plusstids hudekspert. Foto: Privat

– Den største triggeren er soleksponering. Men graviditet og bruk av p-piller kan også gi ubalanse i huden, sier Line Marie Krogsgård, Plusstids hudekspert.

Hun forteller at pigmentflekker er mest utbredt i aldersgruppen 20 til 40 år, men at alle kan få det.

– Tabben de fleste gjør er å tro at du er beskyttet fordi huden blir brun i løpet av sommeren. Da er det kanskje lett å tro at du er beskyttet med sola, men slik er det ikke. Noe beskyttelse får du jo ved at melanin gjør huden brun, men har du sensitiv hud er det ikke sikkert at dette grunnlaget er godt nok, påpeker Krogsgård.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

Beskytter huden

Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken, bekrefter at hormonell påvirkning kan gi pigmentflekker.

Caroline Strandhagen

Caroline Strandhagen er hudlege ved Hudklinikken,

– Mange får hudforandringer som følge av graviditet eller p-pillebruk. I

tillegg kan du få pigmenteringer i huden grunnet betennelsessykdommer som for eksempel psoriasis og eksem.

Hun forteller at huden danner pigmentering for å beskytte seg mot UV-eksponering. Pigmenteringen gjør at huden blir motstandsdyktig mot solskader og ulike former for hudkreft.

– Har du tendens til ujevn pigmentering, er det viktigste du kan gjøre å beskytte huden mot sollys. Bruk solbeskyttelse med minst faktor 50, og smør huden annenhver time. I tillegg bør du bruke solhatt eller caps, råder hudlegen.

– Vil gradvis blekes

Så hvordan skal du gå frem for å fjerne pigmentflekker i ansiktet?

– For det første er det lurt å holde seg unna sterkt sollys så du ikke får mer pigmentering. Du kan forsøke fruktsyrebehandling som eksfolierer huden, og som kan gi en blekende effekt. Dessuten er daglige renserutiner og peeling lurt for å oppnå en jevnere hud, understreker Krogsgård.

Hudpleierens råd er å fjerne sminken hver kveld, så huden får “puste”. Det er også viktig å drikke nok vann. Men om du blir helt kvitt det, kommer det an på hvor stor skaden er, og om pigmentflekkene kommer av sola eller hormonell påvirkning.

– Er pigmenteringen svært omfattende og sjenerende, ville jeg oppsøkt hudlege for behandling. Dette er det vanskelig å bli kvitt på egenhånd.

Hudlege Strandhagen kan berolige med at det meste av pigmenteringen vil gradvis blekne over tid. Unntaket er noen former for kronisk pigmentering, også kjent som solar lentigo, eller leverflekker.

– Som regel blir vanlige pigmentflekker borte av seg selv i løpet av høsten eller vinteren. Men hvis du ønsker en raskere behandling, kan hudlegen skrive ut en krem som virker blekende.

I tillegg har frysebehandling god effekt, og laserbehandling anbefales for en rask fjerning av flekkene. Disse behandlingene utføres i tiden etter sommeren og frem til påske. Strandhagen legger til at at det finnes en rekke blekende kremer som ikke er reseptbelagte, men at det vil lenger tid du før du får effekt av disse.

– Hvis du ønsker rask fjerning av skjemmende pigmentering, er det nok lurt å oppsøke en hudlege, avslutter hun.

3 tips fra ekspertene:

  • Bruk solbeskyttelse.
  • Daglige rens gir jevnere hud.
  • Oppsøk hudlege om du ikke blir kvitt pigmentflekkene.