Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Pass på smittekildene i hjemmet

Har du et barn med influensa eller omgangssyke er det lett at resten av familien blir smittet også. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å unngå det.

to barn baser i senga, den ene er syk og smittefarlig
Selv om formen er på bedringens vei, er det lurt å passe på smittekildene så ikke hele familien ligger nede for telling. Foto: iStock

Influensa og omgangssyke er slitsomme sykdommer å ha i hus, og kan smitte veldig fort. Plutselig ligger hele familien rett ut. Da gjelder det å være mer beredt neste gang. Omgangssyke er et virus som gir diaré og oppkast, og smittekildene er flere. Ifølge Folkehelseinstituttet kan det i ett gram avføring fra en person med omgangssyke, være en milliard virus, og får du i deg et sted mellom 10 og 100 av dem, er det nok til å bli syk.

Les også: HVORDAN GI BARN TRAN: 7 LURE OG VELPRØVDE TIPS

Vask hendene

For å unngå smitte, er regel nummer én å vaske hendene ofte og grundig med såpe og vann. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det også en god regel å bruke flytende såpe og tørkepapir, men hvis du helst liker å bruke mykt håndkle, må du passe på at det er rent.

God kjøkkenhygiene kan også forebygge smitte av sykdom som diaré.

Både influensa og omgangssyke er veldig smittsomt, men overlege Trude Arnesen ved Folkehelseinstituttet anbefaler ikke å prøve å isolere et sykt barn.

– Det ville blitt altfor omfattende hvis man skulle sette et sykt barn for seg selv. Jeg synes det er et urimelig inngrep hos en vanlig familie, ettersom disse sykdommene ikke utgjør en stor trussel. Finn en fornuftig løsning på det. Så lenge det ikke er en farlig sykdom bør man fortsette mest mulig som normalt, men være ekstra nøye med hygiene.

Les også: LEKENE TIL BARNA BØR VASKES FOR Å UNNGÅ SYKDOM

Fjern oppkast raskt

Arnesen mener at det er viktig med renhold når noen i familien blir syk, slik at bakteriespredningen minker.

– Vær litt ekstra nøye med å rengjøringen (spesielt toalettet), og fjern oppkast med en gang. Bruk vanlig vaskemiddel eller klor. Det er lurt å være litt ekstra nøye med renhold av dørhåndtak og lignende. Den som er syk bør helst ikke lage maten, sier hun.

Les også: SLIK KAN DU VASKE BADET BAKTERIEFRITT PÅ 1-2-3

Få nok drikke

Ved influensa må du sørge for at den syke får nok hvile og mye drikke. Smerter og feber kan dempes med paracetamol. Lege bør kontaktes dersom barnet har tegn på å være dehydrert (tørrhet i munnen og særlig sparsom vannlating) eller kaster opp og har problemer med å holde på drikke. Ring 113 dersom barnet har tungt for å puste, smerter i brystet, får anfall eller blålig farge på leppene.

Hva slags mat under omgangssyke?

Når barn får omgangssyken blir de ofte slappe, og det kan være veldig vanskelig å få dem til å drikke og spise.

– Det er ikke så viktig hva barnet drikker, så lenge det får i seg væske. Det kan være smart å bruke sugerør eller skje til barn. Selv om det ofte kommer opp igjen, vil magesekken allikevel suge til seg væske. Det er viktig å tilby drikke ofte, sier Arnesen.

Av mat anbefaler hun å prøve å gi barna noe lettfordøyelig i små mengder.

– Også når det gjelder mat er det viktigere at barnet får i seg næring, nesten samme hva det er. Det kan være lurt å prøve med banan, grøt og suppe. Salt kjeks er også bra.

Tommelfingerregler for å unngå smittelse:

  • Det er viktig med nok hvile og mye drikke, kontakt lege ved dehydrering.
  • Bruk rent håndkle når du vasker hendene, vær ekstra nøye med hygiene.
  • Rengjør toalettet og andre områder umiddelbart ved oppkast, med klor eller vaskemiddel.

Kilder: www.fhi.no, www.nhi.no