Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

På reisefot? Disse vaksinene trenger dere

Sjekk hvilke vaksiner som gjelder til de ulike landene - og hvilke hensyn som bør tas når du reiser med små barn.

Reisevaksinene barnefamilien trenger før ferien
Mange drømmer om å ta med barna på reiser til eksotiske land. Har dere ferieplaner, er det lurt å ta kontakt med en reiseklinikk i god tid før avreise for å forsikre dere om at hele familien har tatt vaksinene som trengs. Foto: iStock

Før en reise må du sørge for å ta nødvendige vaksiner og pakke med deg et reiseapotek. Det er også lurt å søke informasjon om helsevesenet på reisemålet.

Petter Thornam

Petter Thornam er ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin.

Det er greit å vite om det finnes sykehus i nærheten eller om det er mulig å få tak i en lege som snakker engelsk. Dette er særlig viktig om barna har en kronisk sykdom. Selv om et reisemål fremstår luksuriøst, kan helsevesenet være svært primitivt, sier Petter Thornam, ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin.

Rådet er å planlegg vaksinering i god tid før avreise, gjerne 6 til 8 uker før ferien.
Ved lengre opphold kan det være nødvendig å justere grunnvaksinene. Rotavirusvaksinen som gis i barnets første måneder bør være fullført. Rotavirus kan gi alvorlig magesyke og dehydrerering. Alle barn over ett år skal ha hepatitt A-vaksine. Barn over 2 år skal stort sett ha de samme vaksinene som voksne.

Vent med å ta med barna til tropiske strøk

For en del sykdommer er det faktisk større risiko for at barn smittes.

– Reiser til Sør-Europa krever i utgangspunktet ikke andre vaksiner enn dem vi tar gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, men vaksine mot hepatitt A er alltid lur å ta. Hvis du reiser med barn under 15 måneder bør du vurdere å fremskynde meslingvaksinen. Status på meslinger varierer fra land til land, men i for eksempel Frankrike er det for tiden mange tilfeller av meslinger. Voksne bør fornye barnevaksinene hvert tiende år og kan vurdere vaksine mot hepatitt-A.

Barnets immunsystem utvikler seg mye de første leveårene, og reise til tropisk strøk bør vurderes nøye før barnet er ett år. Antistoffene som barnet får fra moren under svangerskapet forsvinner vanligvis 4-6 måneder etter fødselen. Grunnvaksinene fra helsestasjonen gir ikke full beskyttelse før barnet er ett år. Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder kan ikke gis før barnet er 9 måneder gammelt. Vi anbefaler ikke å ta barn med til malariaområde før de er 5 år.

– Barnefamilier som skal reise til eksotiske land bør kontakte en reiseklinikk før avreise. Det er viktig å få satt nødvendige vaksiner og ikke minst få råd om reisemålet. I Thailand er det viktig å forebygge myggstikk for å unngå dengue-feber, mens i Brasil er det viktig å være oppmerksom på gulfeber. Forberedelsene varierer altså fra land til land, men reiseklinikker er alltid oppdaterte, understreker Thornam.

MMR-vaksinen kan fremskyndes

Hvilke forholdsregler bør barnefamilier ta før utenlandsreisen?

–  Det aller viktigste når det kommer til å reise med barn er at ungene er med i barnevaksinasjonsprogrammet. Den første vaksinen tas ved 3 månedersalder, og skal dere reise før det kan vaksineprogrammet fremskyndes. Informer Helsestasjonen om at dere skal ut og reise, så er det kanskje mulighet for å starte opp litt tidligere. Siden det har vært en del tilfeller av meslinger i Europa og ellers i verden, kan det være lurt å fremskynde MMR-vaksinen, som ellers gis ved 15 månedersalder. Vaksinen kan gis av helsesykepleier allerede fra 9 måneder, og er det aktuelt før det, kan lege avgjøre om vaksinen skal settes. Dette gjelder fra 6 til 9 måneders alder, sier Kari Kirkvoll, helsesykepleier ved Vaksinasjon og Smittevernkontoret i Trondheim kommune.

Kari Kirkvoll er helsesykepleier ved Vaksinasjon og Smittevernkontoret i Trondheim kommune.

Vaksine mot sykdom overført av flått kan settes fra barnet er 1 år. Det må vurderes om dere skal reise i Europa og spesielt om dere skal være mye ute i naturen.

Skal dere reise i Europa er det ingen andre vaksiner dere trenger, men reiser dere til mer eksotiske land er det lurt å oppsøke helsepersonell for å forhøre seg om hvilke vaksiner som bør tas. 

– Her kommer det an på hvilket land dere skal til, og om dere skal bo blant lokalbefolkningen, på hotell eller i egen leilighet eller hus. Reiser dere for eksempel til Sørøst-Asia og bor på et fint hotell, er det kun Hepatitt A som Folkehelseinstituttet anbefaler. Skal dere reise utenfor de typiske turistområdene kan det også være aktuelt med Hepatitt B-vaksine og andre vaksiner- søk råd hos en vaksinasjonsklinikk. Og mellom mai og oktober kan det være lurt å vaksinere mot hjernebetennelse, japansk encefalitt, forårsaket av myggstikk. Ta kontakt med en reiseklinikk og forhør dere om dere skal reise på noe annet enn en «vanlig pakketur».

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

De minste er sårbare

Barn må være fylt ett år for å få Hepatitt A-vaksine. Vaksine mot rabies og  japansk encefalitt kan settes før, mens andre reisevaksiner gis fra fylte 2 år.

Det er viktig å huske at de minste barna ikke er skikkelig beskyttet mot sykdom.

– Det er mange gode grunner til å vente med reiser til mer eksotiske strøk med barn under ett år. Det er i alle fall lurt å vente til barnet er ni måneder og kan fremskynde meslingevaksiner. Barn har mindre marginer og små barn er mer utsatt for alle typer infeksjoner. De blir lett dehydrert og kan raskt bli veldig syke. De vanligste årsakene til sykehusinnleggelser i utlandet er luftveissykdommer og diare som man ikke kan vaksinere seg fullt ut mot, sier lege Petter Thornam.

Han støttes Kirkvoll, som understreker at MMR-vaksinen er viktig før avreise:

– Barna er bedre beskyttet etter at de har fått denne vaksinen, men her kommer det an på hvor reisen går og hvor godt utbygd helsevesenet er. Samtidig: barn under 4-5 år er mer utsatt for infeksjonssykdommer, luftveisinfeksjoner og diaré.

For voksne er det viktig å huske på at barnevaksinene er tatt. Det er ikke alle som vet at disse skal oppfriskes hvert tiende år, men mange får denne informasjonen når de skal ut og reise.

– Mange bekymrer seg for rabies

Drikkevaksine, dukoral, mot kolera kan også være aktuelt å ta før ferien.

– Vi anbefaler drikkevaksine til alle reisemål. Dette er for å unngå turistdiare, som kan gi såpass alvorlig diare at mange får tilbud om antibiotika. Det er om å gjøre å unngå å bruke antibiotika i utlandet slik at man ikke tar med seg resistente bakterier hjem, opplyser Petter Thornam.

Denne vaksinen kan tas av barn fra 2 år.

– Har du en tilstand der tarmsystemet eller immunforsvaret gjør at du ikke tåler diaré så godt er det spesielt viktig. Denne vaksinen kan nemlig også virke mot såkalt turistdiaré,  forklarer helsesykepleier Kirkvoll.

Petter Thornam opplever at mange reisende nå bekymrer seg for rabies, etter at en norsk kvinne døde av sykdommen.

– Vi anbefaler rabies-vaksine til alle reisemål der det er vanskelig å få rask legehjelp og vaksine. Man bør ha lav terskel for å vaksinere barn. De tar oftere på dyr og gir gjerne ikke beskjed om de blir skrapt eller lettere bitt. Dette vil en reiseklinikk gi hjelp til å vurdere.

Det er også lurt å snakke med barna om hvilke forholdsregler som bør tas på reisen:

– Si til barna om at de ikke må klappe hunder og katter på reisen, og at de må si ifra til en voksen om de skulle bli bitt, slikket på eller klort.  Hvis uhellet skulle være ute er det i så fall viktig å vaske såret grundig. Sørg også for å ha en så god reiseforsikring at dere kan få hjelp til å velge et bra sykehus som kan sette i gang øyeblikkelig behandling, avslutter Kirkvoll.

Vaksiner etter geografisk inndeling:

Vaksiner ved reise til Afrika

 • Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til alle land i Afrika. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Medikamentell profylakse mot malaria og Hepatitt A er aktuelt i de fleste afrikanske land.
 • Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.
 • Meningokokkvaksine ACWY konjugatvaksine anbefales til reisende i “meningittbeltet” i Afrika som strekker seg på tvers av kontinentet fra Senegal til Etiopia. Andre vaksiner enn nevnt i tabellen bør vurderes individuelt. Afrika er ikke erklært poliofritt.

  Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Vaksiner ved reise til Asia

 • Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de aller fleste land i Asia. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Medikamentell profylakse mot malaria og Hepatitt A er aktuelt i de fleste asiatiske land.
 • Asia er ikke erklært poliofritt.
 • Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.

Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Vaksiner ved reise til Australia og Oceania

 • Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de fleste øyer i Oseania. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Medikamentell profylakse mot malaria og Hepatitt A kan være aktuelt for reiser til enkelte øyer i Oseania.
 • Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.

Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Vaksiner ved reiser til Europa

 • Ved reiser til enkelte europeiske land, særlig i Øst-Europa, anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Malaria forekommer kun i enkelte deler av østlige Europa.
 • Noen land har egne anbefalinger for meningokokkvaksinasjon av skoleelever og studenter. Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder) anbefales MMR-vaksine.

Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Vaksiner ved reise til Midtøsten

 • Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de fleste land i Midtøsten. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Medikamentell profylakse mot malaria og Hepatitt A kan være aktuelt for enkelte land.
 • Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.
 • Helsemyndighetene i Saudi Arabia krever at alle pilegrimer til landet skal være vaksinert med meningokokk ACWY-vaksine.

Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Vaksiner ved reise til Nord-Amerika, Sør-Amerika og Karibia

 • Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de aller fleste land i Karibia, Sør- og Mellom-Amerika. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
 • Medikamentell profylakse mot malaria og Hepatitt A kan også være aktuelt for mange land i området.
 • Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.

Sjekk Folkehelseinstituttets oversikt over de ulike landene. 

Reise med barn bør du passe på:

Dyr og insekter 

 • I varmt klima er det viktig å unngå insekter og slanger og bruke sko for å unngå kuttsår. Bruk sandaler også på stranden for å unngå hakeorm. Søk råd på stedet om lokale forhold, så man for eksempel ikke går ut i vann som er utrygt pga. brennmaneter, krokodiller, schistosomiasis (bilharzia), flodhester, hai eller understrømmer.
 • Hold avstand til aper, hunder og katter. Det er sjelden turister får rabies, men barn er mest utsatt. Dersom et barn blir bitt, klort eller slikket i et åpent sår må barnet vaksineres dag 0, 3, 7, 14 og 28. Det kan være vanskelig å få tak i rabiesvaksiner på stedet. Dersom dette ikke er mulig å få tak i vaksiner anbefales hjemreise. Det er umulig å se om et dyr er smittet av rabies.
 • Barn må oppfordres til å unngå kontakt med døde og syke fugler og fugleskitt. Ellers gjelder vanlige råd for å unngå fugleinfluensa. Unngå markeder der det selges levende fugl, med tanke på fugleinfluensa.

Diaré

 • Det viktigste rådet for å unngå diaré er god hygiene.
 • Turistdiaré rammer oftere og er mer alvorlig hos barn enn hos voksne. Barn under 2 år er mest utsatt, og de får oftere langvarige plager. Små barn kan dessuten bli uttørket på få timer. De viktigste symptomene på uttørring er slapphet, lite urin, tørre munnslimhinner og uthulede øyehuler.
 • Spedbarn med kraftig diaré bør ha legetilsyn før det har gått et døgn, da disse kan bli uttørret i løpet av få timer. Ammende skal fortsette å amme. Større barn bør kontakte lege hvis diareen er blodtilblandet, barnet har feber eller diareen varer i mer enn 2-3 dager.

Mygg

 • Malaria hos små barn kan forløpe dramatisk, og behandlingen kan være vanskelig. Det er  derfor spesielt viktig å beskytte barn mot malaria. Det advares sterkt mot å ta småbarn unødvendig med til områder med høy forekomst av alvorlig malaria.
 • Det eneste som gir fullstendig beskyttelse mot malaria er å unngå myggstikk. Derfor bør huset eller hotellrommet holdes myggfritt (netting foran dører, vinduer og ventiler), og barn bør være inne fra solnedgang til soloppgang. I tillegg bør det alltid være impregnerte myggnett over barnesenger etter mørkets frembrudd. Babykurv bør være foret med stoff som hindrer mygg og insekter å komme inn. Hvis man risikerer uplanlagte overnattinger på steder med enkel standard kan et medbrakt myggnett for dobbeltseng være en god forsikring for hele familien – husk hyssing til oppheng. Air-condition på rommet og rom over første etasje gjør at man slipper myggnett. Også myggmiddel og bruk av klær med ermer og buksebein hindrer myggstikk. Bruk myggmiddel tilpasset barn. Ha middelet på dine egne hender og smør inn barnet, unngå øyne og munn. Ha sparsomt med myggspray på ørene. Klesplagg og myggnett bør impregneres med permetrin.
 • Hyppigste årsak til feber hos barn som kommer til lege i Thailand er denguefeber. På samme måte som malaria, smitter dengue ved myggestikk, men denguemyggen stikker hele dagen. Barn og voksne beskyttes med myggspray om dagen og myggnett om natten. Symptomene er høy feber og smerter i ledd.

Etter reisen

 • Husk å ta malariatablettene også etter hjemkomst som foreskrevet av legen.
 • Feber etter opphold i område med malaria skal alltid behandles som malaria til det motsatte er bevist. Man kan få malaria opp til 12 uker etter myggstikket!
 • Dersom barnet er plaget av løs mage ta kontakt med lege og få tatt avføringsprøver, helst 3 stykker på forskjellig tidspunkt over en 10 dagers periode for å avsløre eventuelle parasitter.
 • Kilde: Sentrum Reisemedisin

Vaksiner alle bør ha

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt

 • Generelt bør alle være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot sykdommene ca. hvert tiende år.
 • Selv om den aktuelle reise ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene, er det hensiktsmessig å oppdatere disse vaksinene sammen med reisevaksinasjon og rådgivning.
 • Voksne trenger oppfriskningsvaksine hvert tiende år.
 • Ved reise og opphold til land med polioutbrudd må personer i alle aldre være vaksinert mot polio innen 12 måneder før planlagt utreise fra besøkslandet. Dette gjelder også barn selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte. Ved reise til land med krav om dette må internasjonalt vaksinasjonssertifikat tas med som dokumentasjon.

Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine)

 • Det kan være aktuelt å framskynde MMR-vaksinasjon for barn mellom 9 og 15 måneder som skal reise til land med pågående meslingutbrudd. Barn som har fått sin første dose MMR-vaksine etter 12 måneders alder trenger vanligvis ikke fremskynde sin andre MMR-dose før reise, men kan få den i henhold til program i 6. klasse.
 • Disse rådene om MMR-vaksine til voksne gjelder uavhengig av reise, men er spesielt viktig før reise til land der meslinger, kusma og røde hunder er vanligere enn i Norge. Dette gjelder blant annet flere land i Vest-Europa. Risikoen for alvorlig forløp av meslinger er større hos voksne enn hos barn. Røde hunder hos gravide kvinner kan gi alvorlige skader hos fosteret.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vaksiner alle bør ha

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt

 • Generelt bør alle være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot sykdommene ca. hvert tiende år.
 • Selv om den aktuelle reise ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene, er det hensiktsmessig å oppdatere disse vaksinene sammen med reisevaksinasjon og rådgivning.
 • Voksne trenger oppfriskningsvaksine hvert tiende år.
 • Ved reise og opphold til land med polioutbrudd må personer i alle aldre være vaksinert mot polio innen 12 måneder før planlagt utreise fra besøkslandet. Dette gjelder også barn selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte. Ved reise til land med krav om dette må internasjonalt vaksinasjonssertifikat tas med som dokumentasjon.

Vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine)

 • Det kan være aktuelt å framskynde MMR-vaksinasjon for barn mellom 9 og 15 måneder som skal reise til land med pågående meslingutbrudd. Barn som har fått sin første dose MMR-vaksine etter 12 måneders alder trenger vanligvis ikke fremskynde sin andre MMR-dose før reise, men kan få den i henhold til program i 6. klasse.
 • Disse rådene om MMR-vaksine til voksne gjelder uavhengig av reise, men er spesielt viktig før reise til land der meslinger, kusma og røde hunder er vanligere enn i Norge. Dette gjelder blant annet flere land i Vest-Europa. Risikoen for alvorlig forløp av meslinger er større hos voksne enn hos barn. Røde hunder hos gravide kvinner kan gi alvorlige skader hos fosteret.

Kilde: Folkehelseinstituttet

​​​​​​​​​​Når du skal ut og reise er det lurt å tenke på:

 • smittefaren til enhver tid
 • hvor lenge reisen varer
 • type reise og helsetilstanden til den som reiser
 • alder
 • vaksiner som er tatt før – eller som ikke er tatt

Kilde: Helsenorge.no

​​​​​​​​​​Når du skal ut og reise er det lurt å tenke på:

 • smittefaren til enhver tid
 • hvor lenge reisen varer
 • type reise og helsetilstanden til den som reiser
 • alder
 • vaksiner som er tatt før – eller som ikke er tatt

Kilde: Helsenorge.no