Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Når må barnet til legen?

Når er sykdommen uskyldig, og når er det mer alvorlig? Vi gir deg en pekepinn på når du bør ta med barnet til legen, og hva du kan klare selv.

Baby ser på kamera, titter over skulderen på mammaen
Symptomer som er tegn på at dere bør dra til legen. Foto: iStock

I de to første årene i barnets liv vil det ofte være syk, snørrete eller ha lettere forkjølelser. Det er også en del barnesykdommer de små håpefulle skal igjennom. Men når er det så alvorlig at du må ta med barnet til legen?

Ta tempen jevnlig

Temperaturen kan være en indikator på hvor sykt barnet er, og om det er aktuelt med et legebesøk eller ikke. Infeksjoner med virus eller bakterier er den hyppigste årsaken til tilstander som gir feber hos små barn. Dette kan være alt fra forkjølelse, influensa, halsbetennelser, mellomørebetennelser, de såkalte “barnesykdommene” og andre uskyldige sykdommer. Babyer kan også få feberlignende tilstander av overoppheting av for varme klær eller sengetøy. Dersom temperaturen er over 37,5 om morgenen eller 38,0 om kvelden har barnet ditt feber.

Les også: LEKENE TIL BARNA BØR VASKES FOR Å UNNGÅ SYKDOM

Se etter symptomer

Det som er avgjørende for om barnet er så sykt at man skal oppsøke lege, er likevel ikke hvor høy temperatur barnet har, men allmenntilstanden. Se etter følgende tegn:

 • Slapphet. Er barnet slapt, eller vanskelig å komme i kontakt med? Reagerer det som normalt på småprat og kos? Hvis ikke kan det tyde på alvorlig sykdom.
 • Tung pust. Virker det som om barnet har vanskelig for å puste? Husk at barnet puster fortere når det er i aktivitet, og ha derfor som huskeregel at:

Spedbarn puster cirka 40 ganger i minuttet i hviletilstand.

Barn som er rundt ett år puster omtrent 30 ganger per minutt i hvile.

Barn på rundt fem år puster cirka 20 ganger per minutt i hvile.

 • Nakkestivhet. Virker barnet stivt i nakken? Muskulære nakkesmerter er vanlig ved feber/infeksjon; men nakkestivhet kan også være et symptom på meningitt   (hjernehinnebetennelse)
 • Er barnet uttørret? Sjekk om det er urin i bleien.
 • Prikker som du ikke kan trykke bort. En del infeksjoner gir utslett og prikker. Prikker som ikke kan trykkes vekk derimot, kan være tegn på meningitt.
 • Oppkast. Oppkast er vanlig ved en del infeksjoner; men kan være tegn på alvorlig sykdom i sjeldne tilfeller.

  Styrker kroppen

  Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

  Les mer

Les også: EGENMELDING SYKT BARN

Tegn som betyr at barnet bør til legen

Hvis rikelig væsketilførsel, avkjøling og febernedsettende ikke gir bedring i løpet av de neste par dagene, så kontakt lege. Det samme gjelder hvis barnet virker slapt og uinteressert og ikke spiser eller drikker. Dersom barnet  derimot spiser og drikker som normalt, vannlating og avføring også er som det pleier å være, og barnet ellers er friskt og opplagt, kan du avvente et besøk hos legen.

Les også: DISSE SMITTEKILDENE MÅ DU PASSE PÅ I HJEMMET DITT.

Kilder: Nittedal Medisinske Klinikk, www.lommelegen.no,   www.drgrevepharma.no, www.nhi.no

Tommelfingerregler for legebesøk:

 • Pass på å ikke ha for varme klær eller sengetøy da dette kan forårsake overoppheting, ta temperaturen til barnet ditt jevnlig.
 • Det er allmenntilstanden som avgjør om barnet må til legen eller ikke.
 • Pusteproblemer, og unormal oppførsel kan bety at barnet er alvorlig syk.
 • Dersom barnet ikke drikker eller spiser normalt, er stiv, kaster opp eller har aggressiv utslett som ikke kan trykkes vekk, bør man oppsøke lege. Dette kan være kjennetegn på alvorlig sykdom.