Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Superundertøy vs ullundertøy? Slik velger du riktig til ditt bruk!

Dette bør du vite før du velger superundertøy eller ullundertøy. For det er både fordeler og ulemper, ifølge ekspertene.

Hva er best av ullundertøy og superundertøy?
Hva er best av ullundertøy og superundertøy? Foto: iStock.

Nå er straks høysesong for å ta frem varmere klær og for mange betyr det at hele familien skal ha både superundertøy og ullundertøy i orden.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met. Foto: SIFO

– Det er veldig interessant, for det virker som folk tror superundertøy er en fellesbetegnelse for både ullundertøy, sportstøy av blandingsmaterialer og superundertøy, forteller seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp ved SIFO Oslo Met.

Seniorforskeren forklarer at hovedforskjellen mellom teknisk superundertøy og ullundertøy er materialvalget. Mens superundertøy er syntetisk undertøy som er laget av plast og olje, er ullundertøy laget av ull som er et naturmateriale.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkoden er 30YEY

Klikk her for å ta i bruk rabatten din.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Superundertøy vs ullundertøy?

Er du usikker på om du skal ta på deg superundertøy eller ullundertøy før helgens tur i marka? Det er ikke et klart svar på det, skal vi tro ekspertene.

– Hva som er et riktig valg kommer an på hvem vi snakker om. Ull er både varmere, regulerer temperatur bedre, lukter mindre og kan vaskes sjeldnere enn superundertøy, forklarer Grimstad Klepp og legger til:

– På den andre siden er superundertøy god på å transportere bort store mengder svette. Så hvis du skal du trene veldig hardt, svetter mye, ikke skal stå i ro og fryse og har tilgang på vaskemaskin, er superundertøy et godt valg.

Senior Designer Bente Helstrøm i Pierre Robert. Foto: Privat

Senior Designer Bente Helstrøm hos Pierre Robert anbefaler superundertøy til høyintensitetstrening inne og ute året rundt og ull til trening eller tur når det er kaldt ute.

– Ull kan luftes og trenger ikke vaskes så ofte og er et bærekraftig materiale. Det er varme regulerende og bakteriehemmende. Superundertøy isolerer ikke like godt som ull, men transporterer fukt raskere. Det må også luftes eller vaskes rett etter bruk for å unngå lukt.

Familietur i marka

Helstrøm er klar på at ullsokker er det beste alternativet til den klassiske søndagsturen i marka.

– Ettersom ull er varmeregulerende, absorberer fukt og varmer også i våt tilstand, er ullsokker det beste valget til tur. Blir du våt på beina så holder du fortsatt på varmen.

Hun får støtte av seniorforsker Grimstad Klepp, som ikke er i tvil om at ull er det soleklare valget til friluftsliv.

– Når du går i fjellet eller er på hyttetur, så har du ikke muligheten til å vaske klær så ofte som hjemme. På fjelltur veksler du mellom å være i aktivitet og i ro og da vil ullundertøy være det beste valget, sier Klepp og legger til at også for små barn er ull en fordel.

– Mindre barn blir ofte våte når de leker ut og veksler mellom å være i aktivitet og sitte stille.

Det beste fra to verdener?

Tenker du nå at du egentlig skulle hatt fordelene fra ull og superundertøy i ett og samme plagg? Det finnes nemlig plagg i teknisk ull på markedet, og disse kan ha flere fordeler ifølge Hege Bjørnholm, produktutvikler og innkjøper i Pierre Robert.

Produksjonsansvarlig og innkjøper Hege Bjørnholm i Pierre Robert.

Produksjonsansvarlig og innkjøper Hege Bjørnholm i Pierre Robert. Foto: Orkla

– Ull som er mikset med syntetiske materialer for å øke fukttransport beskrives som teknisk ull. Det kan være en blanding av ull og syntetisk materiale i ett lag, eller det kan være to-lags med syntetisk materiale innerst og ull ytterst – slik at fukt transporteres fra kroppen igjennom det syntetiske materialet og absorberes i ullen slik at man holder seg varm, forklarer Bjørnholm.

Grimstad Klepp påpeker at blandingsprodukter har en tendens til å nuppe mer og fraråder folk å kjøpe ullprodukter som er blandet med bomull.

– Å blande bomull og ull er en dårlig idé. Bomull krever hard vask for å bli ren, så enten ødelegger du ullen når du vasker plagget eller så vil ikke bomullen bli ren, sier seniorforskeren og legger til:

– Når du blander syntetiske fibre med ull kan produktene bli litt midt i mellom. Men det vil både lukte mindre og varme bedre enn rene syntetiske fibre.

Får du kløe av ull?

Selv om seniorforskeren har en forkjærlighet for ullplagg, mener hun at syntetisk undertøy kan være et godt alternativ for de mest ømfintlige av oss.

– Det er forskjell på hvor ømfintlige folk er, men det er også stor forskjell på ullen. Det er mange som fint tåler de tynneste plaggene i ren ull, forklarer hun.

Og skal vi tro den erfarne forskeren er ull helt gull, også når det kommer til valg av undertøy.

– For å få en bedre og hensiktsmessig påkledning, unngå å få vondt i korsryggen og blærekatarr, er det smart å bruke ull. Få bort bomull som det innerste laget, enten det er boksere eller truser, anbefaler Grimstad Klepp.

– Erstatt det med ingenting eller tilsvarende i ull. Du kan jo også klippe av den lange ullbuksen fra i forfjor.

Dette bør du vite om superundertøy vs ullundertøy:

  • Ullundertøy er laget av ull som er et naturmateriale.
  • Superundertøy er syntetisk undertøy som er laget av plast og olje.
  • Ull er varmere, regulerer temperatur bedre, lukter mindre og kan vaskes sjeldnere.
  • Superundertøy er god på å transportere bort store mengder svette. Trener du veldig hardt, svetter mye, ikke skal stå i ro og fryse og har tilgang på vaskemaskin, er superundertøy et godt valg.
  • Benytt ull som innerste lag – dropp bomullstruser og boksere!
  • Teknisk ull er ull som er mikset med syntetiske materialer for å øke fukttransport.

Kilder: Seniorforsker Ingunn Grimstad Klepp, Seniordesigner Bente Helstrøm og produktutvikler og innkjøper Hege Bjørnholm.