Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Spar penger på maten!

Det er store penger å spare ved å ta kontroll på matbudsjettet. Her deler vi tipsene som gjør at du kan bruke mindre penger på mat - og mer på moro!

Spare penger på mat
Å spare penger på mat, handler i stor grad om planlegging, samt om å sette opp et budsjett. På denne måten sparer dere penger uten at det går utover kosen. Foto: iStock

– Matposten er som oftest den største budsjettposten etter bolig. At beløpene som går til mat er høye, betyr også at det kan bli mange kroner ut av å stramme inn på nettopp dette budsjettet, sier Lise Vermelid Kristoffersen. Hun er så glad i å spare at hun skriver om sparing og deler sine beste tips på bloggen Pengesnakk.no.

Sett opp budsjett

Mat er en stor utgiftspost i en vanlig familie, og det er flere grunner til det. Mange av oss bruker mye penger på mat fordi vi handler på måfå. Vi går inn i matbutikken etter jobb, gjerne med en rumlende mage og uten en handleliste. Dette er en sikker vei til impulskjøp, og vi vet jo hvor dyrt det kan være … Å spare penger på mat, handler i stor grad om planlegging, samt om å sette opp et budsjett. Et budsjett bidrar til at du får mest mulig ut av pengene dine, blant annet ved å synliggjøre sparepotensialet ditt og ved å gjøre deg mer bevisst på forbruket ditt.
­– Et godt utgangspunkt for familiens matbudsjett er SIFOs referansebudsjett. Her legger du inn kjønn og alder på familiens medlemmer, og får opp et beløp for blant annet mat og drikke. De aller fleste ligger over beløpene fra SIFO, og kan derfor sette beløpet som kommer frem i kalkulatoren som sitt mål for matbudsjett om de vil spare inn, tipser Vermelid Kristoffersen.

Ifølge SIFO er formålet med et standard matbudsjett å komme frem til et kronebeløp som dekker kostnadene for et hensiktsmessig og forsvarlig kosthold for ulike befolkningsgrupper. En familie med to voksne og to barn mellom 6 og 9 år klarer seg på 7 128 kroner, ifølge SIFO. Dette er kun for mat, og det finnes tilleggsposter i SIFO-budsjettet for andre dagligvarer og husholdningsartikler. «Kosemat» som snacks og godteri er for eksempel ikke med i budsjettet.

Pengesnakkeren: Lise Vermelid Kristoffersen deler gode tips om sparing i bloggen Pengesnakk

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Ta en tur i nettbanken

– En øvelse som kan få deg til å ville sette opp matbudsjett så fort som mulig, er å gå inn i nettbanken, og legge sammen beløp brukt på mat forrige måned og måneden før der. Jo flere måneder du går gjennom, jo riktigere blir tallet. Hvor mye bruker familien på mat? Er pengeforbruket høyere enn det trenger å være? Sammenlign tallet deres med SIFO-tallet, og finn ut hvor dere som familie ønsker å ligge. Noen familier prioriterer god mat, og det er helt greit. Men det er også mulig å spise sunt og godt på et strammere budsjett, sier Vermelid Kristoffersen.

Når du har funnet beløpet som passer for din familie, gjelder det å lage en plan for matinnkjøpene. Beløpene dere bruker på mat reduserer seg ikke automatisk selv om du har satt opp et mål – du må også gjøre noen grep!

– De to beste vanene for å holde et matbudsjett er middagsplanlegging og handleliste. Det høres superkjedelig ut, men er faktisk utrolig deilig. Det går raskere å handle når man vet hva man skal ha, og man slipper ekstraturer til butikken. Å vite hva man skal ha til middag gjør også ettermiddagene med barn smidigere. For min egen del blir det også sunnere middag når jeg har planlagt på forhånd, forteller Vermelid Kristoffersen.

Bra mat: Forfatter og matjournalist, Yngve Ekern lager mat som er bra for både lommeboka og miljøet.

Mat for miljøet og lommeboka

Yngve Ekern er matjournalist, forfatter og foredragsholder, og på bloggen Yngveekern.no deler han tanker og tips rundt miljøvennlig mat, matpolitikk, landbruk og dyrevelferd, pluss oppskrifter på hvordan du lager maten.

– Mange nyfrelste veggiser kjøper mer ferdigmat enn godt er, både for lommebok og trivsel. Tørkede bønner er skikkelige billig, og så er det bare å la dem ligge i vann et døgn før de kokes. Det tar litt tid, ja, men jeg synes faktisk det er hyggelig å ha bønner i vann på benken. Da får jeg gode tanker om meg selv! Du sparer penger og legger opp til bærekraftig mat. Men for all det, det er ikke veldig dyrt å kjøpe dem ferdig kokte i bokser heller.

Her deler han oppskriften på en av de vegetariske rettene han får mest skryt for, og som er blant de enkleste å lage:

Chili sin carne

Har du tofu-skrekk kan du heller steke noen biter av hvit fisk.

1 løk, grovhakket

2 paprika, i grove biter

2 chilier, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss paprikapulver

1 ts spisskummen

1 ss pulverkaffe

2 ss honning

2 dl mørk øl

1 boks tomater

salt, nykvernet pepper

2-3 bokser kidneybønner, skylt

300 g tofu i terninger (eller stekt fisk)

Godt med hakket kruspersille

Ha litt olje i en kjele på middels varme. Stek løk og paprika under omrøring til løken blir myk og blank. Ha i hvitløk og chili, og stek et minutt til.
Ha i paprikapulver, spisskummen, kaffepulver og honning. Rør godt om. Hell på tomatboksen og ølet. La dette småkoke i et knapt kvarter. Smak til med salt og pepper. Ha i bønnene og la det koke opp.
Ha litt olje i en panne på middels varme og stek tofu-terningene på alle kanter til de er gylne og sprø.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer

Slik sparer du penger på matbudsjettet:

1. Sjekk skuffer og skap, og kartlegg hva du allerede har hjemme og legg opp matplanen ut ifra dette. Slik unngår du å handle noe du allerede har.

2. Sørg for å bruke matrestene. Se i kjøleskapet om du har noe som bør brukes i løpet av de nærmeste dagene og planlegg middagsretter rundt det.

3. Når du har fått oversikt over innholdet i skuffer og skap: Sett opp en middagsplan for cirka en uke frem i tid. Husk å handle inn til frokost, matpakker og eventuelle utflukter. Dette sparer deg både for utgifter og matsvinn.

4. Skriv opp alt som må handles inn og hold deg strikt til handlelisten.

5. Legg handleturen til en dag i uken eller bestill på nettet. Noen steder tilbys også utkjøring av mat. Mange sparer inn leveringskostnadene fordi de unngår impulskjøp. Dessuten slipper de å bruke masse tid i butikken og ikke minst: De slipper å bære alle posene hjem.

6. Bruk apper og tjenester til å kartlegge hvor du kan handle varene billigst.

7. Sjekk tilbudsaviser via appen «Mattilbud» og planlegg en middag ut ifra det også.

8. Det er lov å spise de samme rettene hver uke, så lag gjerne en liste med 7-10 retter som familien liker.

9. Pizza, kaffe, boller og andre «småting» utgjør mange småbeløp her og der. Kjøp inn dette i butikken istedenfor får å blakke deg på bensinstasjoner og i kiosker. Planlegg for bilturer og utflukter ved å ta med det du trenger hjemmefra.

10. Sist, men ikke minst: Spis opp maten din! Nordmenn kaster store mengder med mat i søpla. Mye av denne maten kunne vi fint ha spist, men siden vi følger datomerkingen slavisk, samtidig som vi planlegger matinnkjøpene dårlig, er matsvinnet til den enkelte nordmann svært høyt. Det å spise opp maten er bra både for lommeboka og miljøet.

PS: For å holde kontroll på utgiftene kan du ta ut hele beløpet i kontakter, og ha i en konvolutt. Dette kan være med på å få med hele familien i prosjektet. Da ser man underveis i måneden at penger blir borte!

 

Trenger du inspirasjon? Her er noen bøker for deg!

Gratis mat fra havet (Kagge)

gratis mat fra havet

Boka Gratis mat fra havet er skrevet av Ellen-Beate Wollen og inneholder over 70 oppskrifter på ville og velsmakende delikatesser fra sjø og fjære.

Boka gir en oversikt over spiselige planter og dyr som du finner i og ved havet. Billigere mat finner du jo ikke!

Spis opp maten din, Mette Nyård Havre (Gyldendal)

Spis opp maten

Forfatteren av boka Spis opp maten din, Mette Nygård Havre, har startet en folkebevegelse med titusenvis av aktive mat-reddere. I boka viser hun hvordan du kan bli mer bevisst på hva du spiser og hva du handler i matbutikken. Samtidig som du gjør noe bra for miljøet, vil du merke at du sparer penger på det.

I boka får du 52 deilige retter og godsaker laget av rester eller mat som er i ferd med å gå ut på dato.

Kjøttfrie dager (Kagge)Kjøttfrie dager

Yngve Ekern er en av forfatterne bak Kjøttfrie dager som er en kokebok og veiviser for travle familier som vil spise godt og mer miljøvennlig.

Å spise miljøvennlig er bra både for deg og for verden, og mange av rettene i boka er også bra for lommeboka. Sjekk oppskriften hans på «Chili sin carne» ovenfor!