Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Ta med barna på søppelplukking

Aldri før har vi vært flinkere til å plukke søppel i naturen, og kanskje særlig plastavfall. Her er gode tips til aktiviteter, råd og motivasjon for store og små miljøforkjempere – enten du trives best på fjellet, langs elva eller ved havet.

Pippifletter
Pippifletter: «Dette har vi aldri gjort før, så det klarer vi helt sikkert!» Kanskje skulle vi høre mer på Pippi når vi tenker på miljøutfordringene? Foto: Tove Grimsby

På Utsira, 18 kilometer vest for Haugesund, skyller Nordsjøens mektige bølger ustanselig mot strender og viker, og med dem – alt som flyte kan. Men selv om vind og strøm fører med seg nye mengder marint avfall til øya hver dag, gir ikke øyboere og hyttefolket opp av den grunn. De bretter de opp ermene og slår et slag for kyststripa de er glad i, plastbit for plastbit. Heldigvis er de ikke alene. Miljøengasjement er i vinden, og måtene du kan bidra på er mange.

Finn en gøy måte å plukke søppel

Å dra ut i naturen for å gjøre en innsats gir mening for mange. Folk i alle aldre og med alle slags hobbyer samles om engasjement for miljøet. Mens det langs Norges lange kystlinje har blitt en

Plukking med mening: Anja Bakken Riise, Leder Framtiden i våre hender, mener jobben vi legger ned i strandrydding er viktig av flere grunner. Foto: Renate Madsen

tradisjon for strandrydding hver vår, har svenskene funnet opp «plogging»; en kombinasjon av søppelplukking og jogging. Kajakkpadlerne driver med det de kaller «paddle & pick» og noen har til og med begynt med rydde-yoga, altså å praktisere yoga mens de plukker søppel – såkalt «ploga»! Også vassdrag, innsjøer, turstier eller utmark er gode steder å ta seg en runde. Alt du trenger er et par poser, kanskje en gammel ryggsekk og et par hansker, så er det bare å gå løs på et område du er glad i! Hvordan du gjør det, er opp til deg. Heldigvis.

Du gjør en viktig jobb

Anja Bakken Riise, Leder i Framtiden i våre hender, tror grunnen til at søppelplukking er blitt så populært handler om at folk ønsker å bidra i møtet med de store miljø- og klimautfordringene samfunnet vårt står overfor. Hun mener jobben vi gjør og engasjementet vi viser bidrar på flere måter.
– Å gjøre en konkret handling som du kan se at nytter er viktig. Miljøengasjementet i befolkningen er også veldig viktig for å få politikere, myndigheter og næringsliv til å ta et krafttak for miljø og klima. Om politikerne vet at de har velgerne bak seg, er veien kortere til mer miljøvennlige vedtak og politikk som faktisk gjør en forskjell, sier Riise.

Plastfangst: En slagplan legges for strandryddingen i Skjevik, nord på Utsira. All søppel samles opp og leveres til miljøstasjonen, mens hardplasten tas vare på. Foto: Tove Grimsby

Sosialt og meningsfullt

På Utsira har pappa Tor Erling Skare og Jone på 7 år funnet seg en fjellsprekk med masse plast. Jone har allerede funnet en patronhylse, en kniv, en leke, 11 tau og veldig mange flasker. Alt sammen av plast. Pappa Tor Erling er godt i gang med nok en halvfull sekk. Han forteller at det er flere grunner til at familien liker å bidra til at nærområdet deres blir finere og renere.
– For det første er et bra sosialt tiltak. Det er fint å komme seg ut litt sammen med naboer og kjente. Dessuten er det mye søppel som flyter i land på Utsira. Det skjemmer jo strendene fordi det vises veldig godt. Heldigvis har vi mange som er flinke til å organisere strandryddinger her ute, som kystlaget, velforeninger, idrettslag, skole og barnehage. Til sammen får vi rydda ganske mye, forklarer Tor Erling som jobber som styrmann på M/S Utsira.

Far og sønn på strandrydding: Tor Erling Skare og Jone (7 år) liker strandrydding. Det er mye rart å finne i fjæra. Foto: Inge Kvivik

Ungdommen går foran

Fra ungdomspartienes grønne krav til skolestreik – i det siste har unge stilt seg i spissen for miljøsaken og krevd større engasjement for å ta vare på jorda fra beslutningstakerne våre. Tor Erling er ikke blant dem som har noe imot at de unge protesterer.
– Jeg synes det er bra at de unge engasjerer seg. En del voksne lar seg provosere, men jeg tenker at det er viktig å lytte til den oppvoksende generasjonen. Ser du på historien, er det som regel alltid bevegelsene med de unge i spissen som får rett. Vi skal ta de på alvor, sier han.

Forviklinger: Amund Kloving Myklebust (5 år) og Hilde Nordvik har funnet en kjempeklump med tau nede i fjæra. Foto: Inge Kvivik

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Det er lett å miste motet i møte med de store utfordringene. Likevel må vi huske på at selv i små ting er potensialet stort, ifølge Anja Bakken Riise i Fremtiden i våre hender.
– Det er lett å glemme at hvis veldig mange gjør de samme små tingene, får det en større effekt totalt sett. Hvis alle nordmenn dropper en kjøttmiddag i uka, så tilsvarer det faktisk utslippene til 170 000 fossilbiler i løpet av et år. Hvis vi alle tar med oss en plastbit på tur, blir det noen tonn sammenlagt, sier hun.

Hvis vi alle tar med oss en plastbit på tur, blir det noen tonn sammenlagtAnja BaKKEn Riise, Leder Framtiden i våre hender

Pølsegrilling: Søppelplukking skal være gøy, og uten mat og drikke duger helten ikke. Foto: Inge Kvivik

Spille på lag for miljøet

Tor Erlings første møte med miljøvern var å plukke søppel. Det er en fin tradisjon som han gjerne vil gi videre til neste generasjon. For å møte dagens miljøutfordringer tror han det handler om å få til et enda bedre samspill mellom befolkningen, det offentlige og private aktører. Han mener Norge er i en god posisjon for å vise vei. I tillegg til kulturen for strandrydding, ligger det ifølge Tor Erling an til å bli elektrifisering av ferge, flere vindmøller og solkraft på Utsira fremover. Som sjømann er han likevel spesielt opptatt av kretsløpet til marint avfall.
– Jeg tror det er viktig å få på plass fornuftige avfallsordninger innen for eksempel skipsfart og fiskeri, og gjøre det enklere og billigere å kvitte seg med avfall. Norge og Europa burde gå foran som fanebærere, finne de gode løsningene, og spre disse til resten av verden. Jeg tror også mye handler om en bevisstgjøring hos folk, for eksempel det som ble resultatet av at de fant den hvalen på Sotra, forteller han.

I full fyr: Noe av plasten fra strandryddingen skal smeltes om og stilles ut i Utsira Fyr i slutten av mai. Foto: Inge Kvivik

Gjør noe gøy ut av søppelplukkinga

Det er ikke så mye som skal til før søppelplukking blir gøy. Dere kan lage en konkurranse om å samle mest, finne flest flasker eller lage en lek ut av sankingen. På Utsira fant de ut at det hadde vært spennende å se om de kunne bruke plasten de samla inn til noe. Etter noen undersøkelser, fant de tiltaket Sjøløve plastfangst som samler havplast og smelter den om til designvaser. Slik har det seg at plasten Jone, Tor Erling og de andre samler inn kommer tilbake til Utsira i slutten av mai – denne gang som salgsutstilling i det gamle fyret på øya. Tiltaket falt i smak hos både vokse og barn. Det endte med at barna vant plastfangsten over de voksne med 30 mot 17 sekker fulle av havplast. Rundt pølsebålet lurte faktisk noen fra den yngre garde på om ikke de kunne fange litt plast på mandag også. Jone på 7 år ser seg imidlertid fornøyd med helgens arbeid.

Liker du å rydde, Jone?
– Ja.

Blir du ikke litt sliten av å rydde så mye plast?
– Jo.

Men det går bra likevel?
– Ja, sier Jone med et smil.

4 miljøtips

  • Reis mer miljøvennlig i hverdagen og dropp gjerne en flytur når du kan.
  • Spis mer vegetarisk og reduser kjøtt, det er enkelt og bra for helsa.
  • Bruk det du har så lenge som mulig, kjøp brukt, selg det du ikke trenger, lei eller lån ting du ikke bruker ofte, sats på kvalitet og reparer og vedlikehold det du har slik at levetiden blir så lang som mulig.
  • Bli medlem i en miljøorganisasjon og stem på et parti du mener vil gjøre en innsats på de miljøsakene du er mest opptatt av.

Kilde: Anja Bakken Riise, Leder i Framtiden i våre hender

Strandrydding

– Strandryddeuka er Norges største dugnad med 90.000 registrerte i 2018

– Strandryddeuka 2019 er 29.april – 5.mai, med strandryddedagen 4. mai

– Alt du trenger er avfallssekker og hansker

– Meld deg på og velg område på ryddeportalen

Strandrydding

– Strandryddeuka er Norges største dugnad med 90.000 registrerte i 2018

– Strandryddeuka 2019 er 29.april – 5.mai, med strandryddedagen 4. mai

– Alt du trenger er avfallssekker og hansker

– Meld deg på og velg område på ryddeportalen

Kunst av marint avfall

Solveig Egeland er norsk kunstner og blant pionerene på kunst av marint avfall

– Sjøløve plastfangst er del av Precious plastic-bevegelsen, og samler marint avfall og smelter om hardplasten til designobjekter

Trashybirds lager skulpturer av tau funnet i fjæra

Kunst av marint avfall

Solveig Egeland er norsk kunstner og blant pionerene på kunst av marint avfall

– Sjøløve plastfangst er del av Precious plastic-bevegelsen, og samler marint avfall og smelter om hardplasten til designobjekter

Trashybirds lager skulpturer av tau funnet i fjæra