Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Slik kvitter du deg med brukte klær på en miljøvennlig måte

Og derfor skal du aldri kaste tekstiler i søpla.

Kvitt deg med brukte klær på en miljøvennlig måte.
En vårrengjøring i garderoben føles alltid bra, men hvordan kan du kvitte deg med klær på en måte som ikke skader miljøet? Foto: iStock

Hvor ofte går du gjennom klesskapet ditt, sorterer, rydder, pakker eller gir bort klær? Å rydde i klesskapet gir deg en god oversikt over hvilke plagg du faktisk har i garderoben, hvilke du bruker og er mest glad i, og hvilke plagg du kan kvitte deg med.

Frida Ottesen

Frida Ottesen deltok i dokumentarserien Sweatshop, om tekstilindustrien i Kambodsja. Hver dag gjør hun sitt for å redusere eget forbruk, som å gi bort og selv kjøpe brukte tekstiler. Foto: Privat

Det er et tiltak, men føles så innmari godt når det er gjort, og du gjør både deg selv og miljøet en tjeneste.

– Husk at brukte klær kan brukes til mye. Det er så klart enklere og mer effektivt å bare kaste klærne, men det kan vi ikke gjøre. Kjøp og kast-mentaliteten i dag er enormt skadelig for natur, folk og dyr, forteller Frida Ottesen. Hun deltok i to sesonger av dokumentarserien Sweatshop om tekstilindustrien i Kambodsja. I dag er hun foredragsholder og blogger på fridaottesen.com.

Slik rydder du i klesskapet

Når du har tatt steget og lagt ut alle klærne dine på gulvet, og skal finne ut hvilke plagg du skal beholde og ikke, bør du holde opp hvert plagg og prøve å huske når du sist brukte det.

– Det er jo litt avhengig av sesong, men er det lenge siden sist, og du kanskje ved siste gjennomgang tenkte «jeg skal begynne å bruke det igjen snart», så er det bare å legge det i en pose og gi det videre, forteller Siri Bellika. Hun er en del av bloggkollektivet Grønne Jenter, hvor hun skriver mye om bærekraftig livsstil.

Siri Bellika

Siri Bellika er en del av bloggkollektivet Grønne Jenter, og har mange gode tips til hvordan vi kan behandle tekstiler på en miljøvennlig måte. Foto: Privat

Selv om du har plagg med emosjonell verdi, men som du av en grunn ikke bruker, er det helt innafor å gi det bort.

– Jeg har strikkegensere jeg aldri bruker, men siden de er strikket av noen jeg er glad i og er noe som de har brukt mye tid på, så er det vanskelig å gi fra seg. Men, strikkegensere i kjedebutikkene er også laget av mennesker som har lagt ned tid og energi. Et plagg er bare en ting, og for meg personlig trenger ikke det å ha noe å si for min lykke eller emosjoner, sier Frida.

Dette kan du gjøre med brukte klær

Når du har gått gjennom klesskapet ditt og plukket ut hva du skal beholde og ikke, kan du levere klærne i innsamlingsbeholdere fra Fretex og UFF, som finnes over hele landet.

– Fretex tar imot både plagg som kan brukes på nytt, men også ødelagte tekstiler som kan brukes til å lage noe nytt, som strømpebukser. Et annet godt tips er å selv sy om noen av plaggene som ikke lenger kan brukes – avhengig av sykunnskaper, forteller Siri.

– Du kan også selge klær på apper som Letgo, Tise, Shpock og Finn. Det finnes så mange smarte måter å kvitte seg med klær på, tipser Frida.

Er det én ting du ikke skal gjøre, så er det å kaste klær i restavfall – selv om de er ødelagt. I de fleste tilfeller blir disse tekstilene brent, som både er synd og skadelig for miljøet. Alt kan leveres inn, så det er ingen grunn til å kaste tekstiler i restavfall.

­– Idet du kaster tekstiler i søpla er det så enorme mengder ressurser som går til spille. Når klær er så billig som det er, er det enklere for folk å bare kjøpe nytt enn å reparere det man har. Men har du klær med hull, er det bare å få det fikset, eller bruke det til noe annet. Selv har jeg laget diverse «tote bags», som jeg bruker både på butikken og til hverdags. Du kan også lage belter, bukseseler, små vesker, kluter, pengepung og pennalhus, for eksempel, sier Frida.

Arranger byttekveld med venninner

En annen smart og miljøvennlig måte å få mer plass i klesskapet på, er å arrangere byttekveld med venner. Da tar alle med seg plagg de vil bytte bort, og det som blir til overs kan dere samle sammen og gi til for eksempel Fretex.

– Sett frem stativer eller legg frem alle klærne på et bord eller gulv. Er dere mange, kan det være fint å sette en grense på antall plagg dere får ta med. Gjør gjerne litt ut av det med enkel servering og noe godt å drikke. Det er veldig sosialt og hyggelig, tipser Frida.

Siri og resten av gjengen i Grønne Jenter har flere ganger arrangert byttekveld sammen. Der har de en fin tradisjon hvor de gjerne forteller litt om hvert enkelt plagg.

– Det er en veldig hyggelig ting å gjøre. Hver person forteller når var plagget kjøpt, når det var brukt sist, og kanskje er det en morsom historie knyttet til plagget? Det fine med byttekveld er at du ofte får nye skatter med deg hjem, samtidig som du kvitter deg med mye fra eget klesskap, sier Siri. 

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Så ressurskrevende er det å produsere nye klær

Selv om vi kvitter oss med klær og gjør en god gjerning ved å gi dem videre, bør vi også bli flinkere på å handle brukt. Det er svært ressurskrevende å produsere nye klær, og klesforbruket vårt har økt betraktelig de siste 20 årene.

– Totalforbruket ned. Det er bra at vi gir bort og bytter klær, men fortsetter vi å kjøpe like mye nytt, så får det like store konsekvenser. Vi er heldige som har så mange gode og profesjonelle aktører på gjenbruk både fysisk og digitalt, som Letgo, Shpock, Tise, Finn, Fretex, UFF og Fjong, sier Siri.

Fire tips til hvordan du kvitter du deg med klær på en miljøvennlig måte:

  1. Ta frem alle plaggene i skapet og sorter ut det du ikke har brukt på lenge, som andre kan få gleden av.
  2. Ødelagte tekstiler skal ikke kastes i restavfall, men kan enten brukes til å lage noe nytt eller leveres inn til Fretex.
  3. Du kan levere klær i klescontainere fra Fretex og UFF rundt om i landet, eller selge det på sider og apper som Tise, Finn, Fjong, Letgo og Shpock.
  4. Arranger byttekveld med venner, hvor alle tar med plagg de ønsker å bli kvitt, som andre kan få bruk for. Det som ikke byttes bort, kan dere levere til Fretex og UFF.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer