Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Sjekk hva du bør velge: ull eller bomull

Hva er egentlig den store forskjellen på ull og bomull, og hva burde vi bruke når?

gode-egenskaper-til-ull
Når det kommer til vask av bomull eller ull er det viktig å holde tunga rett i munnen. Foto: iStock

Når du skal velge mellom ull eller bomull, er det fint å vite hvilke egenskaper de to materialene har. For selv om de har én viktig ting til felles, er de ellers helt forskjellige.

— Likheten mellom ull og bomull er at de begge er naturlige materialer, men likheten stopper også der, sier Ingun Klepp, etnolog ved

Ingun Grimstad Klepp

Forsker Ingun Grimstad Klepp ved SIFO på OsloMet har helt klart en forkjærlighet for ull. Foto: Eivind Røhne / OsloMet.

ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, som har skrevet bøker om ull.

— Bomull er en plante bestående av cellulose, mens ull er et protein som kommer fra dyr. Derfor har ull og bomull veldig mange ulike egenskaper. For eksempel brenner bomull lett, mens ull har vanskeligere for å ta fyr.

Velger du ull eller bomull?

Men hva er det som gjør valget mellom ull eller bomull så vanskelig for oss? Kanskje tenker vi at det blir for varmt, eller hva hvis ulla klør? Da er det ofte lettere å heller ty til enkle bomullsplagg. Men ifølge Klepp er det en stor sjanse for at du gjør deg selv en bjørnetjeneste.

— Folk flest kjenner til ullas egenskaper knyttet til varme og isolasjon. Både ull og bomull absorberer fuktighet, men når bomull absorberer fukt blir den våt og klapper sammen. Derfor blir bomull som et fuktig omslag så fort det oppstår fukt.

Ulla, derimot, absorberer mye fukt før den kjennes fuktig eller våt ut. Dermed vedlikeholder den isolasjonen.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Ull eller bomull i varmen?

På fjellet og i snøen er dermed valget mellom ull eller bomull relativt enkelt, men etnologen råder også om at ulla også er topp i varmere vær.

— Om natten produserer kroppen cirka 1/2 liter svette, og siden fuktighet leder varme vil kroppen raskt bli avkjølt hvis nattøyet eller sengetøyet blir vått.

Selv ved fysisk aktivitet vil ull kunne fungere bedre enn bomull.

— Hvor mye man svetter varier fra person til person, men når materialer som bomull tar opp fuktigheten blir det fort kaldt. Og kaldest blir det på områder hvor vannet ikke kan fordampe, som i sko. I tillegg vil våt bomull klistre seg til huden mens du svetter, og oppleves som klam og ubehagelig.

Klepp anbefaler derfor å bruke tynne ull-sokker og tynt ull-treningstøy for å best regulere temperaturen. Hun poengterer også at tynt ulltøy ikke vil gjøre deg varmere under trening.

— Tynt og lett ulltøy, som merinoull, vil sørge for at du ikke blir kald eller våt. Men de fleste vil ikke oppleve å bli ubehagelig varm.

Er du av typen som er følsom for temperaturendringer, og lett svetter, vil derfor plagg i tynt ull være å anbefale.

— Vi ser at det kommer flere og flere ullprodukter på markedet. Alt fra kontorskjorter og sengetøy er på full vei inn. Og undertøy i merinoull for både voksne og barn har lenge vært en stor hit. Både til sommer- og til vinterbruk, forteller Klepp.

Noen fordeler ved bruk av bomull

Bomullsplagg brukt i forholdsvis værstabile og avslappede situasjoner byr på få problemer.

— En luftig bomullskjole om sommeren kan absolutt være friskt og behagelig å ha på seg. Men slenger du en regnfrakk over denne vil du ofte oppleve det som kaldt. Dette på grunn av svetten som ikke fordamper men forblir under regnmaterialet, legger Klepp til.

Men den største fordelen ved bruk av bomull møter du på i vaskemaskina.

— En fordel med bomull er at vaskemaskiner ofte er tilpasset bomullsplagg. Det har sammenheng med hvordan bomull tar til seg skitt og hvordan den blir ren. Bomull blir lett møkkete, men tåler til gjengjeld juling fra vann, varme og såpe, sier Klepp.

Når det er sagt må bomull vanligvis vaskes oftere enn ull.

— I forhold til lukt er ull selvrensende. Har du svettet mye og henger plagget til tørk vil lukten forsvinne. Ja, det er faktisk mer effektivt med lufting enn vasking når det kommer til ull. Vi vet ikke grunnen, men sånn er det, forteller Klepp muntert.

Noe ull ikke takler så godt er derimot flekker, så hvis du er i situasjoner eller utfører aktiviteter du vet kommer til å by på hyppig søl og møkkete tøy, anbefaler eksperten å heller bruke bomull eller syntetiske materialer. 

Vask av ull vs. bomull

Når det kommer til vask av bomull eller ull er det viktig å holde tunga rett i munnen. De skal nemlig behandles veldig forskjellig.

— Den største forskjellen mellom vask av ull og bomull er at du må bruke ulike programmer på vaskemaskinen. I tillegg til ulike tøyvaskemiddel, sier Malin

Malin Skaar

Malin Skaars råd er å sjekke plaggets vaskeanvisning. Foto: Gry Traaen.

Skaar, Plusstids rengjøringsekspert.

Bomull vaskes ifølge Skaar på normalt program på 30-60 grader. Ull vaskes på ull eller silkeprogram på 30-40 grader – med spesialvaskemiddel for ull.

Så ofte bør bomullsplagg vaskes

Hvor ofte bomullsplagg bør vaskes kommer an på hvorvidt plagget sitter tett inntil kroppen eller ikke, og om det er synlig skittent eller lukter vondt.

— Plagg som sitter tett inntil huden vaskes som oftest etter en til to dagers bruk, men øvrige plagg kan brukes mange ganger før det trengs en vask, sier Skaar og legger til:

— Ull har en selvrensende egenskap og du kan forlenge bruken av plagget ved å henge det ut til lufting. Ellers er det like kjøreregler som ved bomull. Kroppsnære plagg krever oftere vask enn andre type plagg.

Ullundertøyet kan du dermed fint vaske etter et par dagers bruk.

Vi spurte Skaar hva som er den vanligste tabben når det kommer til vask av ullklær er, og hun hadde et veldig viktig råd til småbarnsfamilier.

— Dagens ull, spesielt til barn, er tynne og myke plagg som lett kan forveksles med øvrig barnetøy når du skal få unna klesvasken i en hektisk hverdag. Hvis slike plagg sniker seg med i en 60 graders vask og med vanlig vaskemiddel, så kan plaggets kvalitet reduseres og eventuelt krympe.

Visste du at?

 • Ulla krymper ikke direkte av varme eller vaskemidler.
 • Rundt fibrene på ulla ligger det et lite skjellag som reiser seg i mekaniske bevegelser (som i vaskemaskina og tørketrommelen) og “hakker” da mot hverandre.
 • Når du koker ull er det derfor viktig at du ikke rører, men lar ulla ligge helt stille.
 • Ull kan strekkes i våt tilstand og gjøres større, noe andre plagg ikke kan.
  Kilde: Ingun Klepp

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

STEG FOR STEG: Vask av ull:

 1. Vurder om ullplagget trenger vask eller kan henges til lufting eller flekkbehandles i stedet.
 2. Legg vasken i ullprogram (maks 40 grader, men sjekk vaskelappen).
 3. Bruk spesialvaskemiddel som Milo.
 4. Heng opp til lufttørking.
 5. Tunge ullplagg bør tørkes flatt så fasongen ikke «dras ut».

STEG FOR STEG: Vask av bomull:

 1. Bomull som tekstiltype tåler minimum 60 grader, men sjekk vaskelappen da enkelte trykk, sømmer og pynt kan gjøre at plagget likevel ikke tåler 60 grader.
 2. Bruk for eksempel Omo eller Blenda, og gjerne Comfort tøymykner.
 3. Tørk på stativ eller i tørketrommel dersom plagget tåler det.

Kilde: Malin Skaar, Plusstids vaske- og rengjøringsekspert. 

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer