Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Roligere morgener: Slik gikk vi fra kaos til kos

Drømmer du om morgen uten stress, kjefting og masing? Møt to mødre som har tatt grep for at barn og voksne skal få den beste starten på dagen.

Iselin Guttormsen synes ikke arbeidslivet er tilrettelagt for småbarnsfamilier og valgte derfor å si opp sin faste jobb for å få bedre tid med barna Ingelin (t.h.) og Iben om morgenen.
Iselin Guttormsen synes ikke arbeidslivet er tilrettelagt for småbarnsfamilier og valgte derfor å si opp sin faste jobb for å få bedre tid med barna Ingelin (t.h.) og Iben om morgenen. Foto: www.carpediemfoto.net

For fire måneder siden sa Iselin Guttormsen (32) opp sin faste jobb i klesbutikken Mathea og på treningssenteret Olympus for å få bedre tid på morgenen med barna Ingelin (7) og Iben (2). Da hadde hun hatt flere år med dårlig samvittighet ovenfor dem og var lei av å komme stresset på jobb i siste liten.

– Jeg hadde kort lunte både på jobb og hjemme, og det preget meg veldig. Det er trist at den eneste måten å løse det var at jeg måtte slutte for å heller satse for meg selv, sier hun.

Nå arbeider Iselin som influencer der hun driver blant annet bloggen «iselinguttormsen.no» ved siden av sexologistudier. På den måten slipper hun å haste avsted rett etter at hun har levert i barnehagen og på skolen.

– Hvis vi starter dagen med krangling og dårlig stemning, leverer jeg dem med en klump i magen. En god start er viktig for at resten av dagen skal bli bra.

Alene med små barn

Siden ektemannen Tom drar hjemmefra en time før de andre, er det Iselin som har ansvar for å få døtrene opp av sengen og ut døren.

– Jeg får bare denne småbarnstiden en gang og vil ikke at den bare skal være preget av kjas og mas. Men å starte for seg selv har jo gått på bekostning av noe. Nå må jeg jobbe noen kvelder og helger for å ta igjen de timene jeg ikke jobber på morgenene, men det er verdt det.

Tobarnsmammaen synes ikke A4-livet er tilrettelagt godt nok for småbarnsfamilier og hyller mødre som får til å rekke alt før jobb klokken 8.

– Jeg syntes det var kjempestressende, spesielt nå på vinteren når du må dra barna opp av sengen når det fremdeles er mørkt ute og du ikke har tid til noe tull og tøys.

Stresset og sliten

Iselin er glad i å ha egentid på morgenen og måtte derfor stå opp en time før alle andre for å få nok tid til å dusje, finne klær og sminke seg.

– Det gjorde meg sliten og gretten, spesielt når jeg jobbet til sent på kvelden og måtte opp grytidlig. Det gikk både utover samlivet og humøret, sier hun.

Iselin Guttormsen nyter rolige morgener sammen med barna Ingelin (t.h.) og Iben.

Iselin Guttormsen nyter rolige morgener sammen med barna Ingelin (t.h.) og Iben. Foto: Privat.

– Er en tidsoptimist

Etter at hun startet med hjemmekontor har hun merket tydelig forandring på barna og henne selv.

– Det er mer harmoni hjemme og leveringene går lettere. Hvis de har noe de vil fortelle meg har jeg nå tid til å sette meg ned og lytte til dem.

For å unngå morgestress prøver hun å lage matpakke, smøre frokost og legge frem klær kvelden i forveien.

– Det er enkle ting, men likevel lettere sagt enn gjort. Har vi satt oss godt til rette i tv-stuen eller akkurat lagt oss, og jeg kommer på at vi har glemt det. Da tenker jeg ofte at det er så fort gjort. Jeg kan bare gjøre det i morgen, men da blir det fort kaos.

I dag utsetter hun ofte morgenstellet til etter at hun har levert barna. Det sparer henne for mye tid. Er alt gjort klart kvelden før fyrer de gjerne i peisen hvis det er kaldt ute. Jentene sitter da på fanget hennes, drikker te eller kakao og ser på tv eller leser en bok, før de må dra.

– Jeg er veldig glad i å ha god tid om morgenen så jeg prøver alt jeg kan for å unngå unødvendig stress, men jeg er en tidsoptimist. Det ender ofte med at vi har den fine stunden, men idet vi går ut døren er det fullt stress. Selv om skolen og barnehagen ligger bare tre minutter unna.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Lager gode rutiner

Kaja Måsvær Sande, Ole Martin Sande, Oliver, Kasper og Hanna spiser frokost.

Kaja Måsvær Sande og Ole Martin Sande har lage faste rutiner for Oliver (t.v.), Kasper og Hanna for å unngå at det blir krangling og diskusjoner på morgenen. Foto: Privat.

Hos familien Sande bruker de mye tid på å forberede Oliver (6), Kasper (4) og Hanna (1,5) på hva som står på timeplanen. Når mamma Kaja Måsvær Sande (30) og pappa Ole Martin Sande (34) sitter rundt kjøkkenbordet sammen med barna for å spise kveldsmat minner de dem på at morgenen etter skal de på skolen og i barnehagen.

– Det er viktig å repetere rutiner for dem slik at de vet hva de har å forholde seg til, sier Kaja.

Mens de spiser frokost gjentar de det igjen.

– På søndagen er det ekstra viktig å forberede dem. Mandag er den dagen mye kan gå galt siden de har hatt fri dagen før. De forventer at de skal ha det samme dagen etter. Dette er ikke dagen det er kjekt å glemme rutinene, men noen ganger skjer det.

De morgenene alt skjærer seg er hvis de ikke har hatt god nok kommunikasjon med barna på forhånd. Én sjelden gang kan barna for eksempel finne på at de vil ha is til frokost eller at eldstemann ikke vil ha på seg stillongs på skolen.

– Alle barn prøver seg. Da handler det bare om å forklare dem rolig hvorfor de må ha stillongs på når det snør ute. Jeg prøver alltid å unngå krangling og kjefting. Kjefting fungerer aldri uansett.

Mindre krangling

Ifølge trebarnsmoren er nøkkelen til rolige morgener å ha gode rutiner som hele familien vet om og følger. På kvelden blir matpakkene smurt og klærne blir lagt frem. Alle står opp klokken halv 7 og barna vet at de skal rett på badet for å kle på seg selv. Frokost og middag spiser de til samme tid hver dag.

– Når de kjenner rutinene og har de samme hver dag blir det mindre kaotisk. Barn er utrolig flinke til å følge den hvis de vet hva den er.

– Det som har vært viktig for oss er at Ole Martin og meg spiller på samme lag. Hvis bare den ene hadde fulgt disse ville ikke barna fått denne faste rutinen. Da hadde det gått galt. Hadde vi stått opp halv 7 den ene dagen og 8 den andre, ville det blitt mer mas og krangling.

Oliver (t.v.), Hanna og Kasper vet nøyaktig hva mamma Kaja Måsvær Sande forventer av dem til enhver tid. Foto: Privat.

Fleksitid på jobb

Både Kaja og Ole Martin har fleksitid på jobb. Annen hver dag starter den ene klokken 7 og den andre klokken 8. Den som starter først henter og lager middag, mens den andre leverer og lager frokost. På den måten blir det ikke for lange dager for de små.

– Vi er veldig heldige som kan gjøre det på denne måten og anbefaler andre også det hvis arbeidsplassen tillater det. Det gjør alt mye lettere.

– Hvordan dagen starter har mye å si for hvordan resten av dagen blir. Starter den dårlig blir det ofte mer grining og krangling med levering og guttungen kan for eksempel komme hjem fra skolen slapp og sutrete.

Slik får du en god start på dagen

  • Lag gode rutiner som hele familien følger. Matpakke og frokost kan lages kvelden før. Legg også frem klær og alt annet dere trenger til neste morgen.
  • Forbered barna på hva som skal skje. Minn dem på hva de må gjøre og hvorfor de må stå opp tidlig.
  • Lag en ukeplan for barna der det står hva de har ansvar for og be dem krysse av når oppgavene er gjort. Det kan være alt fra å legge matboksen i sekken til å dekke på bordet. På slutten av uken kan du gi dem en belønning.
  • Ha en felles kalender med partneren slik at begge vet hvem som skal levere og hente, og hvilke andre forpliktelser dere har den dagen.
  • Stå opp, spis frokost og middag til samme tid hver dag. På den måten vet barna nøyaktig hva de skal gjøre til enhver tid.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer