Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Plast-alternativer som funker i hverdagen

Plast har blitt et stort miljøproblem, men vi trenger det jo i hverdagen. Eller? Her er plast-alternativene som du kan bruke i hverdagen.

Vi bruker mye plast i hverdagen, men det er heldigvis noen enkle grep hver og en av oss kan gjøre for å redusere bruken av unødvendig plast.
Vi bruker mye plast i hverdagen, men det er heldigvis noen enkle grep hver og en av oss kan gjøre for å redusere bruken av unødvendig plast. Foto: iStock

Plastforbruket vårt er seksdoblet siden 1980-tallet. Mye plast havner som avfall i naturen og ikke minst i havet, og hvert år dør mange sjøpattedyr, fugler og fisker som følge av plastsøppel. Hva vi kjøper og hvordan vi lever i hverdagen har derfor en enorm påvirkning på miljø og klima.

– Vårt tips er å etablere en vane der du alltid har handlenett, gjenbruksflaske og thermokopp i veska eller ryggsekken du bruker til daglig. Har du disse tre tingene tilgjengelig, vil du i løpet av kort tid bruke mye mindre plastemballasje, sier Fredrikke Friis Bertheussen, prosjektleder i LOOP.

All plastbruk er ikke dårlig

– Det er viktig å nyansere, for all plastbruk er ikke dårlig. For eksempel er emballasjens viktigste funksjon å ta vare på maten eller produktet den inneholder. Det er vanligvis mye mer miljøbelastende dersom produktet blir skadet på grunn av for lite, eller for dårlig emballasje. Plast har svært mange gode egenskaper når det gjelder å ta vare på mat og produkter, men det er mye man kan gjøre som vil bidra til å hindre overforbruk av plast, sier Fredrikke Friis Bertheussen, prosjektleder i LOOP – en non-profit stiftelse som jobber for å få folk til å kildesortere mer og kaste mindre.

Velg bort engangsemballasje

– Det som utpeker seg som et problem er engangsemballasje av plast «on the go». Dette er emballasje som har større sjanse for å havne i naturen, for eksempel fra overfylte søppelkasser i det offentlige rom. Typiske eksempler på dette er emballasje fra take-away mat, lokkene på take-away-kaffe og plastglass. Produkter i plast som brukes flere ganger over lange perioder, som for eksempel oppbevaringsbokser, kan derimot være både praktisk og smart, sier Friis Bertheussen.

EU forbyr nå engangsplast, og klima- og miljøminister Ola Elvestuen ønsker å forby engangsartikler av plast i Norge så raskt som mulig. Det er mulig at enkelte plastartikler kan forbys allerede innen sommeren 2020.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Tips til gode alternativer til bruk av plast

Vi bruker mye plast i hverdagen, men det er heldigvis noen enkle grep hver og en av oss kan gjøre for å redusere bruken av unødvendig plast. Her er noen tips fra LOOP til smarte alternativer til plast og engangsprodukter:

 • Handlenett
 • Gjenbruksflaske
 • Thermokopp
 • Nettingnett til frukt og grønt som ikke er pakket i plast
 • Reisebestikk som for eksempel Spork. Spork er kniv, skje og gaffel i ett og lages av varmebestandig polykarbonat, hvilket gjør den hard og slitesterk. https://lightmyfire.com/products/spork/spork-original
 • Sugerør. Trenger vi egentlig sugerør i det hele tatt? Alt som drikkes med sugerør, kan jo drikkes uten, men det finnes alternativer i stål eller glass.
 • Q-tips laget av papir
 • Gjenbruks-kaffefilter (både alternativ til engangs-kaffefilter og kaffekapsler)
 • Beeswraps. Det er et bomullsstoff satt inn med bivoks, jojobaolje og treharpiks som fungerer som et alternativ til plastfolie. https://www.beeswrap.com/
 • Bakepapir i silikon
 • Guppyfriend vaskepose. Fanger opp syntetiske fibre i vask fra tekstiler som fleece og polyester. Posen samler opp mikroplasten som ellers flyter gjennom renseanleggene og ender opp i naturen. https://guppyfriend.com/en/
 • Unngå skjønnhetsprodukter med mikroplast, som finnes for eksempel i tannkrem og peeling.

Er du nysgjerrig på hvordan du kan redusere bruken av plast?

Sortere.no og Loop.no finner du engasjerende og inspirerende tips om hvordan du kan ta gode miljøvalg.

Det er viktig og gøy å plukke plastsøppel i naturen! Les om #5forhvalen her, eller sjekk ut #5forhvalen på Instagram og Facebook

Nettbutikken Bee organic har et stort utvalg miljøvennlige produkter og gode tips.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer