Kategori:

Livsstil

Tag:
Kategori:

Livsstil

Tag:

Alt du trenger å vite om økologisk bomull

Bruken av økologisk bomull er på frammarsj i dagens klesproduksjon, men hva innebærer det egentlig? Under får du alt du trenger å vite om den populære råvaren.

Det brukes ofte mindre vann til vanning av åkrene som dyrkes økologisk. Foto: iStock

Både klær og interiør merkes stadig oftere med at de inneholder økologisk bomull. I motsetning til det meste av verdens bomullsdyrking, er økologisk bomull dyrket uten pesticider og andre giftige kjemikalier. Men hva innebærer det ellers at et plagg er laget av økologisk bomull?

– I et plagg som er laget av økologisk bomull, er råvaren ren. Det betyr ikke automatisk at plagget er 100 prosent økologisk. Til det må alle prosessene som spinning, farging og søm også være i henhold til strenge økologiske krav, forteller bærekraftkonsulent og “lifecycler” Kjersti Kviseth, som jobber i det bærekraftige byrået 2525design.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Kjersti Kviseth

Kjersti Kviseth

– Økologisk bomull kan sertifiseres via GOTS (Global Organic Textile Standard), men for at hele plagget skal være økologisk må alle trinnene i prosessen sertifiseres. Råvaren økologisk bomull kan altså “ødelegges” av dårlige fargestoffer og behandlinger, forklarer Kviseth.

Fordeler og ulemper ved økologisk bomull

Fraværet av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel er naturlig nok bra for miljøet, men finnes det noen ulemper?

La oss starte med det beste:

Fordelene er at bomullen er ren og fri for skadelige stoffer som påvirker helse og natur. Dette er veldig bra for bonden og de som arbeider på åkeren, da sprøyting av pestisider er meget helseskadelig, utdyper Kviseth.
– I tillegg er det skadelig for planter og dyr. Det brukes ofte også mindre vann til vanning av åkrene som dyrkes økologisk.

Har medaljen noen bakside?
– Ulempen er at det blir mindre avling og at bonden tjener mindre. Det koster også ekstra å ha sertifiseringer, forklarer bærekrafteksperten.

De fleste plagg kan produseres i økologisk bomull, men mest utbredt er T-skjorter, gensere, undertøy, håndkler og sengetøy.
Og den dukker stadig oftere opp på grønne merkelapper: 

– Tekstilindustrien fokuserer nå på å bruke mer økologisk bomull, da vi vet hvor forurensende og vannkrevende den konvensjonelle bomullen er.

Kviseth mener at kvaliteten og behandlingen av tøyet er lik uansett bomullstype.

– Kvaliteten er først og fremst avhengig av bomullsfibertypen og hvor godt den er produsert til garn og tekstil.

Populært materiale med marginal produksjon

Den norske nettbutikken Grønt Skift har som mål å gjøre miljøvennlige og etiske hverdagsklær lett tilgjengelig. I tillegg til GOTS-sertifisert økologisk bomull, tilbyr Grønt Skift også andre bærekraftige materialer som bambusviskose og Tencel.

Anders Moren Dahl

Anders Moren Dahl

Gründer av Grønt Skift, Anders Moren Dahl, bekrefter at økologisk bomull blir stadig mer populært, samtidig som produksjonen fortsatt er marginal:

– Satsningen er absolutt i vekst, dog har den totale produksjonen av økologisk bomull sunket noe de siste åra. Dette gjelder ikke bare økologisk bomull, men er også en trend for konvensjonell bomull, sier Moren Dahl.

Lavere etterspørsel gjør at mange bønder bytter til korn og grønnsaker, siden det gir bedre gevinst i det økologiske markedet, forklarer den grønne gründeren.

Vekselbruk og regnvann

– Økologisk bomull egner seg til det meste; bomull er jo ren cellulose. Hva den kan brukes til, avhenger litt av fiberlengden, sier Moren Dahl.

Ifølge nettsiden hans Grønt Skift, er økologisk bomull generelt mer slitesterk og holdbar enn konvensjonell bomull, og har dermed lengre levetid. Den føles også mykere mot huden og er biologisk nedbrytbar.

Totalt sett er vannforbruket tilnærmet likt for økologisk bomull og konvensjonell bomull. Mengden kunstig vanning avhenger av hvor i verden bomullen dyrkes. Så mye som 99 prosent av bomullen i Vest-Afrika, Brasil og India benytter regnvann.

– Vekstskifte gir bedre jordstruktur og øker jordas evne til å drenere og å holde på vannet slik at bøndene blir mindre sårbare i forhold til tørke og flom. Vannforbruket kan dermed også reduseres, avslutter Moren Dahl.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Fem fakta om økologisk bomull:

  1. Økologisk bomull er giftfri, nedbrytbar og føles mykere mot huden enn vanlig bomull.
  2. Fraværet av kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og GMO gjør økologisk bomull bedre for natur, dyr og mennesker.
  3. For at et plagg skal være økologisk, må spinning, farging og søm være i henhold til økologiske retningslinjer – i tillegg til materialet.
  4. En økologisk sertifisering som GOTS innebærer også at bøndene får rettferdig betaling for arbeidet.
  5. Økologisk bomull utgjør kun under 1prosent av det totale landbruksarealet som brukes til bomullsdyrking i verden, men dette vil forhåpentlig øke i takt med populariteten.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer