Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

6 enkle tips for mer energi i hverdagen

Er du litt lei hverdagsmaset og kjenner deg slapp i kroppen? Her er noen energikilder det kan være lurt å benytte seg av. Enkelt er det også!

Jente med energi, kaster løvblad i mange farger opp i luften.
Foto: Jakob Owens

Mange kjenner at energien synker litt nå som høstmørket og kunden setter inn. Men det er ikke alltid så mye som skal til for komme i litt bedre hverdagsform. Her er seks lettvinte og tilgjengelige energikilder:

1. Spis smart

Har du det du trenger i kostholdet ditt? Det er ikke så mye som skal til for å få et energirikt kosthold, men det er viktig at du spiser variert:

Vi trenger for eksempel viktige mineraler som jern, krom, sink, jod og selen som byggesteiner, og et variert kosthold med rikelig sjømat, kjøtt, egg, melk og grønnsaker vil gi nok av dette. Vitaminene har ulik lagringsgrad i kroppen, men et variert kosthold normalt dekke behovet. De beste kildene finner vi i sjømat, egg, kjøtt, melk og grønnsaker.

En av de viktigste kildene til Vitamin D er dagslys.

Og nå som vi går inn i den mørke tiden trenger mange ekstra tilskudd av D-vitaminer, som også fet fisk er en kilde til. Tran eller trantabletter kan også være med på å holde oppe D-vitamin-nivået.

Energigivende næringsstoffer som finnes i proteiner, karbohydrater og fett er viktige, men fordi disse næringskildene lagrer overskuddsenergi i kroppen, og for proteiners og karbohydraters del til fett, er det viktig at inntaket er balansert mot hvor mye energi vi bruker.

  • Pass på å få i deg nok vann. Kroppen består av 65% vann og inngår i de fleste av kroppens funksjoner. Vi mister vann gjennom svette og pust, og derfor trenger kroppen hele tiden påfyll.  Tørste kan også bidra til at vi kjenner oss trøtte og uten energi.

Les også: DE 10 SUNNESTE GRØNNSAKENE

2. Vær i bevegelse

Regelmessig fysisk aktivitet reduserer stressreaksjoner, noe som gjør at man føler seg bedre og mer avspent og kan takle stress på en bedre måte, skriver lege og professor Bertil Marklund i boken 10 tips om helse.

Minste anbefaling per dag er 30 minutter med hverdagsmosjon som å gå i trapper, gjøre husarbeid, sykle til jobben eller lignende.

Du bør også unngå å sitte stille mer enn 30-45 minutter i strekk, før du henter deg en kaffe, hev pulten eller på andre måter får beveget deg.

Tips: Sitter dere mye stille på jobben? Ta gå-møter, legg inn en kort gåtur i lunsjen. Det vil både gi litt hverdagsmosjon – og dagslys!

3. Kjed deg

Trodde du at det å kjede seg tapper deg for energi, må du tro om igjen. Hjernen trenger nemlig pauser for å være kreativ.

Psykologer ved University of Central Lancashire så at da de lot sine forskningsobjekter gjøre en rutinemessig oppgave som det å kopiere telefonnummer i telefonkatalogen i femten minutter før de utførte en kreativ oppgave, hadde de langt flere kreative ideer enn kontrollgruppen som gikk rett på den kreative oppgaven.

En senere studie med de samme forskerne viste at kreativiteten derimot ble redusert når vi kjedet oss, men ikke benyttet kjedsomheten til dagdrømming.

Les også: LEGG TIL RETTE FOR BARNS KREATIVITET

Vi trenger altså pauser til å gjøre ingenting annet enn å la tankene drive for at hjernen skal komme opp med de smarteste løsningene og riste ut kreative ideer.

Dessverre tar flesteparten av oss heller den pausen på smarttelefonen. Det er synd, for selv om det gir en kortvarig flukt og sender ut en dose lykkehormoner, varer effekten bare så lenge du fortsetter å skrolle.

Ifølge hjernetrener Frank Wedde i Memolife, vil hjernen alltid velge minste motstands vei til lykke, og mobiltelefonen gjør det enkelt. Men gleden er altså ikke ekte, og i mellomtiden sløves hjernen.

Det som derimot er bra, er å dagdrømme og gi hjernen fri inni mellom.

Det vil sette den bedre i stand til å lære nye ting, og mestring fører til økt selvtillit og energi.

Tips: Tar du buss eller t-bane til jobb? Prøv å la mobilen ligge i veska. Titt ut av vinduet, drøm deg bort og gi hjernen fri!

Les også: TEKNIKKER TIL BEDRE HUKOMMELSE

4. Sov godt

Søvn er utrolig viktig for energinivået vårt. For lite søvn eller søvn med dårlig kvalitet er noe vi drar med oss inn i dagen, og det påvirker vår evne til å prestere.

Søvnforskning har avdekket at søvn spiller en avgjørende rolle for beslutningstaking, emosjonell intelligens, kognitiv funksjonsevne og kreativitet, skriver Arianna Huffington i boken Søvnrevolusjonen.

Søvnmangel er også ofte årsak til stress, uro, depresjon og ande helseproblemer.  For eksempel svekker søvnmangel immunsystemet vårt, og gjør oss mer sårbare for forkjølelse for eksempel Hvor mye søvn må vi så ha?

I 2015 gjennomgikk forskere fra American Academy of Sleep Medicine og Sleep Research Society flere tusen artikler , og kom deretter frem til et helt spesifikt antall timer personer i alder 18-60 trenger hver natt, nemlig minimum sju timer, og gjerne helt opp til ni timer.

Tips:

  • Unngå blått lys fra elektroniske skjermer som mobil, nettbrett og tv. Det setter nemlig i gang en alarmstimulans i hjernen, og gir den beskjed om å vente med å bli trett.
  • Hold temperaturen på soverommet kald, et sted mellom 15,5 og 19 grader, konkluderte en fransk studie gjort ved Clinique du Sommeil i Lille.
  • Sukker og koffein godt inn i ettermiddagen vil gjøre deg oppkvikket – ikke trøtt. Det er heller ikke lurt å spise senere enn to-tre timer før leggetid. Unngå også fet og sterkt krydret mat og is rett før legging.

Les også: HVOR MYE SKJERMTID SKAL VI LA BARNA HA

5. Pust fra magen

Når vi stresser, bruker vi som oftest brystpusten, og får bare trukket inn pust i korte, overflatiske drag. Er du mer opptatt av å holde inn magen enn å puste riktig? Det hindrer oksygen til å komme ut til muskulaturen og hjernen, noe om medfører dårligere konsentrasjon og læringsevne.

Når er stressa, er du det kanskje fordi du går og tenker mye på bekymringer. Slike tanker setter kroppen i en flykt-/frykt-beredskap så den ikke klarer å slappe av. Øv deg på å puste helt fra magen, gjør gjerne pusteøvelser flere ganger om dagen når du kjenner at du trenger det.

Tips: I boka Pusten, deler tidligere operasanger Annette Aarsland, nå puste-instruktør en pusteøvelse du kan starte dagen med for å få opp energinivået:

  • Sitt ytterst på en stol eller stå oppreist foran speilet.
  • Hold armene bøyd med albuene ved siden av kroppen og hendene knyttet.
  • Strekk armene og fingrene langsomt opp mot taket, mens du puster inn gjennom nesa.
  • La deretter armene falle tilbake til utgangsposisjon, uten at du aktivt drar dem ned, mens du knytter hendene og puster raskt ut gjennom nesa, så det høres ut som et snøft.
  • Gjenta 15 ganger.

6. Le

Har du en litt grå og trist dag der du kjenner deg litt utafor, er det bare å oppfordre kollegene til å dra fram de gode, morsomme historiene i lunsjen. Latter frigjør endorfiner, som gjør at du umiddelbart føler deg bedre.

Tips: Hør på en humoristisk podkast mens du gjør kjedelige plikter hjemme eller er på vei til eller hjem fra jobb. Bryter du ut i latter på t-banen skal du se at andre følger etter! Sjekk for eksempel ut Mortified – der folk leser opp sine usensurerte fjortis-dagbøker for et live-publikum!

 

Vil du lese flere slike saker? Følg oss på Facebook