Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Maja Lunde: – Å leve miljøvennlig er ingen straff

– Det er gøy å være sirkushest, men hverdagslivet hjemme er det aller beste, sier forfatter Maja Lunde (43). Denne høsten er hun klar for manesjen igjen, med tredje bok i klimakvartetten: Przewalskis hest.

Maja Lunde
– Norsk litteratur har en høy stjerne i utlandet, og etterhvert er det mange norske forfattere som er internasjonalt kjente. Norsk litteratur er hot, akkurat som det var med norsk film for noen år siden, sier suksessforfatteren Maja Lunde. Foto: Gry Traaen

Maja Lunde kommer med raske skritt over gulvet på Tveita senter, øst i Oslo. Hun har en mørk regnkåpe over den fargerike sommerkjolen, og det blonde håret er samlet i en strikk i nakken. Det er fire år siden boka Bienes historie tok fullstendig av på bokmessa i London, og siden den gang har flisene på kjøpesenteret stadig oftere blitt erstattet av røde løpere. Det har vært fantastiske anmeldelser og stående applaus.

– Jeg har hele tida tenkt at det snart går over, men unntakstilstand er visst den nye normalen. Når det er sagt, så er det flest hverdager. Denne morgenen startet for eksempel med at jeg hengte opp en klesvask og prøvde å få kontroll over alle reiseregningene mine. Veldig uglamorøst og ganske kjedelig. Jeg lever stort sett et helt alminnelig liv. Men så reiser jeg ut med bøkene mine, og da er det er annerledes. I noen land vet jeg ikke hva som kommer til å møte meg, om det kommer noen lesere til arrangementet i det hele tatt. Andre steder, som for eksempel i Tyskland der bøkene mine er på toppen av bestselgerlista, står autografjegerne og venter på meg. Det er store kontraster, sier hun og smiler.

Klimakvartetten – del 3

– Jeg har noen ganger lekt med tanken om å studere biologi på Blindern, eller å ta et friår for å ta bilder, sier Maja Lunde. Instagram-kontoen hennes er full av fine bilder. Du kan følge henne på @Maja.lunde. Foto: Gry Traaen

Denne regntunge fredagen, før klesvasken og reiseregningene, sendte hun av gårde sønnene Linus (9), Jens (11) og Jesper (15) til skolen på Godlia i Oslo. Familien på fem har nettopp flyttet. Det nye huset er bare 700 meter fra det gamle. De har bodd i området i 11 år og det kunne ikke ramle henne inn å flytte. Her kan barna gå trygt til skole og aktiviteter, og Maja kan gå seg en tur i Østmarka når hun trenger en pause, enten til fots eller på ski.

Og hun kan skrive. Og det er fint, for vi har ventet. Helt siden vi leste siste side i boka Blå, har vi ventet på bok nummer tre i den såkalte klimakvartetten, og nå er den her.

– Å skrive en klimakvartett er et stort puslespill. Selv om bøkene kan leses frittstående, henger de også sammen. Tredje bok heter Przewalskis hest og leserne vil møte på personer som de kjenner igjen fra en av de foregående bøkene. Boka handler om utrydningstruete dyrearter og menneskedyret, og historien utspiller seg på ulike steder og til ulike tider. En del utspiller seg i Russland i 1881. En annen del tar oss til Mongolia i 1992 og den siste historien foregår i Norge i 2064, forteller hun.

Å være forfatter er et litt ensomt yrke og Maja er en sosial person. Bøkene skriver hun delvis hjemme, på et skriveloft på Litteraturhuset eller på en av kafeene på Tøyen. Hun må skrive. Hun blir muggen hvis hun ikke gjør det. Og sitter hun for mye stille, blir hun rastløs.

– På toppen av det hele er jeg veldig sosial. Ikke en helt ideell kombinasjon, sier Maja Lunde og ler.

Et sentrumsbarn

Det kan se ut som at den røde tråden som går gjennom Maja Lundes forfatterskap, ble spunnet hjemme på Bislett i barndommen. Maja vokste opp her, midt i byen, i en toromsleilighet med moren sin.

Hun var et ekte sentrumsbarn som deltok i sitt første demonstrasjonstog 8 måneder gammel. Som brukte Slottsparken som lekeplass og som vokste opp med plakater der det stod «Atomkraft? Nei takk!» på veggen.

– Miljøengasjementet kommer hjemmefra. Selv om jeg vokste opp i sentrum, hadde jeg et sterkt forhold til naturen. Far hadde seilbåt og vi var ofte på sjøen, og jeg hadde en dragning mot livet den gangen da man levde i kontakt med naturen. Jeg var veldig opptatt av Det lille huset på prærien, av nostalgi. Jeg plukket og presset blomster. Og jeg skrev, sier hun og smiler.

Maja Lundes bøker omtales gjerne som dystopier, altså «skildringer av samfunn der dårlige krefter har fått overtaket», for Lundes del i form av miljøsammenbrudd.

– Jeg skrev mye da jeg var liten, og for ikke så lenge siden fant jeg noen gamle noveller. Når jeg leser dem nå, ser jeg likheter med det jeg skriver i dag. Jeg fant blant annet en tekst om en familie som sitter rundt kjøkkenbordet og spiser sitt siste måltid sammen på jorda. Neste dag skal de reise fra hverandre. De må dra til en annen planet fordi jorda har blitt ulevelig.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Miljøtiltakene i hverdagen

Maja Lunde

Etter at familien på fem flyttet til et større hus, har de også fått en større hage. Der har de anlagt en liten potetåker, og de forsøker å holde det litt rotete slik at dyr og insekter skal like seg godt. Foto: Gry Traaen

Livet på kafeen på Tveita går sin vante gang. Det lages hamburgere og skolebrød på kjøkkenet, pensjonerte damer drikker kaffe, og nybakte mødre parkerer vognene sine i klynger innerst i lokalet. Maja Lunde henter seg et nytt glass med vann.

– Klima er jo det eneste som virkelig betyr noe. Veldig mye annet blir smått når naturen ikke virker, sier hun.

Som så mange andre familier, føler også Maja at de ikke gjør nok for miljøet. Hun prøver å fokusere på hva de som familie kan gjøre uten at de merker så mye til det. Alle de tingene som handler om å endre på litt, uten at det oppleves som et offer.

– Å leve miljøvennlig er jo ingen straff. Det er mye som er gøy og fint. Vi har selvfølgelig et bevisst forhold til resirkulering, og vi har kuttet drastisk ned på kjøttforbruket. Vi halverer for eksempel kjøttmengden i taco og pasta, og erstatter med linser eller grønnsaker. Da vi flyttet, både solgte og kjøpte vi det aller meste på Finn. Jeg elsker Finn! Der finner jeg alltid fine ting til en billigere penge. Det er dessuten godt å vite at ting kan få nytt liv hos noen andre, sier Maja.

– Og så prøver jeg å ha det litt rotete i hagen. Vi har et hjørne i hagen der det er en del stein og rot. Mannen min, Steinar, har av og til lyst til å rydde litt der. Men da roper jeg: Nei, ikke rydd! Det bor noen der! Maja Lunde ler.

– Det er jo viktig at insektene liker seg godt i hagen vår!

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer

Mer tog, mindre fly

Maja Lunde liker å kjøre tog. Hun jobber godt på toget, og hun har også vært på interrail med hele familien på fem.

De besøkte blant annet Frankrike, Kroatia og Italia og mange små byer. Og hun prøver å fly så lite som mulig. Det er selvsagt en utfordring når man reiser verden rundt med bøker.

– Fly har vært billig så lenge. For en del mennesker har en helgetur til utlandet blitt så vanlig at det ikke er stas lenger. Jeg mener ikke at alle skal slutte helt å fly, men alt med måte.

– Vi er en venninnegjeng som reiser på tur en gang i året. Tidligere har vi flydd til utlandet, men nå sist var vi på en hytte på fjellet. Det var faktisk en av de fineste turene våre. Det viktigste er jo at vi er sammen. Ikke hvor vi reiser.

Ut å møte leserne

Maja Lunde vant både Fabelprisen og Bokhandlerprisen for Bienes historie. Så langt er romanen solgt for utgivelse på 35 språk og til 50 land. Oppfølgeren Blå var også en suksess.

I fjor høst gjorde hun dessuten braksuksess med Snøsøsteren. Sammen med illustratør Lisa Aisato laget hun en rørende julefortelling som ikke bare solgte i bøtter og spann, men som også rørte mange hjerter. Hun fikk mange tilbakemeldinger, både på sosiale medier og ansikt til ansikt med leserne.

– Det var en utrolig fin opplevelse. Når jeg har sittet og skrevet, setter jeg utrolig stor pris på å reise ut og treffe de som leser bøkene mine, og så trekkes jeg tilbake til skrivingen igjen. Å reise rundt med boka er gøy, men det godt når mediekjøret er over også, sier Maja Lunde og smiler.

Nå har mediekjøret nettopp begynt.