Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Loppemarked-kuppene du alltid får tak i

Glem designerklærne og møbelklassikerne du må sove i kø og løpe sprint for å få klørne i. Her er loppe-kuppene du alltid får tak i.

fin stue med loppemarkedkupp
De flotteste møblene vil alltid ha høyeste prislapp og gå først, men du kan gjøre et kupp blant slitte loppemarked-møbler. Foto: iStock

Blir du også frustrert over å lese tips om loppemarked-kupp som franske designvesker og danske møbelklassikere? For når finner man egentlig det på et norsk korps-loppemarked?
Vel, her er noen gjenstander du garantert vil finne på ditt lokale loppemarked – og gjenbruksmulighetene du kan bruke dem til.

Gamle, slitte bøker ligger i en stabel med noen hvite blomster på toppen.

Finner du ikke bøker du vil lese, kan du i stedet sikre deg en vakker bok med patina og lage et bokskrin av den. Foto: Unsplash

Bøker

Det er helt utrolig hva du kan finne i bok-kassene på loppemarkedet, både bøker som er nye av året og gamle, vakre klassikere.
Leser du ikke selv? Bøker er flotte gaver – og trenger absolutt ikke å være nye når du gir dem bort. Kanskje kan nettopp det at en annen person i samme by, på samme alder har sittet og lest i samme boken, bli en historie som setter fantasien i sving hos ungdommen eller barnet som får bok-gaven.

Ingen lesehester i mils omkrets? Lag et vakkert bokskrin!

Du trenger:

 • En gammel bok
 • Skarp papirkniv
 • Sterkt lim

Fremgangsmåte:

 • Let etter en bok med patina, en flott forside og en vakker rygg.
 • Start med å lime sammen alle boksidene, bortsett fra forsiden av boka.
 • Tegn opp en passende åpning (firkant) på den første siden av de limte arkene. Begynn forsiktig å skjære med kniven. Gå dypere og dypere, men pass på at det er igjen noen ark med skrift i bunnen av åpningen på skrinet. Du må sikkert bruke noe tid på å finskjære sidene i åpningen. Nå har du et dekorativt bok-skrin som kan brukes til smykker, nøkler eller annet små-rot.
En stabel stoffer i nyanser av gult og oransje ligger oppå hverandre i en stabel.

Interiørtrender viser at gardiner kommer tilbake for fullt og gult, oransje og støvete fargevarianter er trendfarger i 2019. Foto: Unsplash

Gamle stoffer

Gammelt sengetøy, gardiner og duker fra 60-70- og 80-tallet er en gjenganger på loppemarkeder. Det er loppekupp, fordi:

 • Går du inn i en hvilken som helst butikk som selger gardiner, vil det henge mye i sort, hvitt, grått, beige. Er du ute etter litt mer farger og mønstre er det straks litt vanskeligere å få tak i. Og nå som fargene fra 70- og 80-tallet er for fullt tilbake i interiørbildet, er det jo kult å bruke originalstoffet!
 • Våre foreldre og besteforeldre tok gjerne godt vare på stoffene de hadde, derfor er sannsynligheten stor for at gardinene du finner fra denne tiden har beholdt kvaliteten.
 • At sengetøyet har vært brukt, gir det en mykere kvalitet enn om du går i en stoffbutikk for å kjøpe nytt stoff til å sy puter til utemøblene for eksempel. Kanskje har pastellfargene også fått enn vakker solbleking som gir den vakre støvete fargen som vi ser mye av i tekstiler nå.
 • Er du flink til å sy? Hvorfor ikke sy lette sommerklær til barna av et gammelt sengetøy?
Rund, heklet duk i en brungrå farge.

Håndverk er en av de store trendene innenfor mote og interiør fremover. Foto: Unsplash

Heklete duker

De er så vakkert laget, men ikke alle av oss har stilen, eller bord de passer til, som gjør det naturlig å pynte med gamle hekleduker. Kanskje er det grunnen til at det ikke er så rift om dem på loppemarkedet. Men, det er MYE du kan lage av de vakre håndarbeidene. Og selv om det kan føles litt galt å begynne å klippe og sy i andres slit, så er det jo tross alt bedre at de blir brukt på en ny måte enn at de blir kastet etter loppemarkedets slutt.
Heklemønster og makramé-elementer er en av vår/sommerens store catwalk-trender.
Her er tips til hva du kan gjøre med hekledukene du finner på loppemarkedet:

 • Sy dem oppå et nett i bomullslerret. Er det lyse hekleduker, bør nettet under også være i lys bomullslerret, eller hvorfor ikke farge både dukene og nettet i trendfargen korall?
 • Bruk dukene som patchwork på en t-skjorte og gjør den personlig.
 • Klipp det du trenger av de heklede blondene til å sy fast inne i ermeåpninger, rundt nedre kant av en bluse eller kanten på en kjole. Er du handy med symaskinen, kan du også bytte ut brystpartiet på en bluse med heklede blonder.
 • Spar til bursdager og jul: Klipp duken i passelig små størrelser, stiv av med decoupage-lim, og bruk dem som pynt ved siden av navnelappen på gaver, til å henge på juletreet eller for å pynte i vinduet.
En ung kvinne holder et rutete ullteppe rundt seg og skjuler deler av ansiktet bak det.

Et mykt pledd kan få nytt liv som skjerf, pute eller sitteunderlag. Foto: Unsplash

Pledd

Også en slager på de fleste loppemarkeder. Finner du pledd i ull, som har beholdt den gode kvaliteten og fargen, er de gode tilskudd hjemme eller på hytta.

Har pleddet flekker du ikke får av? Da kan du bruke de fine partiene til å lage nye ting:

Finner du bare fleecepledd? Fleece inneholder plastpartikler, så jo mer vi kan gjenbruke disse pleddene fremfor å kaste dem, jo bedre er det.
Har du hund i familien, er disse pleddene ypperlige for å lage enkle tyggeleker av:

Slik gjør du:

 • Klipp opp hele pleddet (på langs) i remser, á ca 8-10 cm.
 • Knytt sammen alle remsene med en knute øverst, og fordel remsene i tre like emner.
 • Flett sammen en tykk flette og knytt sammen i knute nederst.
 • Finner du fleecepledd i flere farger er det gøy å mikse farger. Du får aldri nok av slike tyggeleker til voffsen, så det er greit å ha mange i skapet.

Jeans

Du finner alltid jeans-varianter på loppemarkedet og med sommerens trender i bakhodet så trenger du ikke å tenke på vasken. For nå er nemlig syrevasket jeans tilbake i motebildet. Så da er det bare å hente frem klorinflaska og klore i vei!

En ødelagt stol i tre står inntil en sliten vegg.

Slitne og ødelagte møbler i tre, kan bli til nye vakre møbler med et malerstrøk eller ved gjenbruk av deler av dem. Foto: Unsplash

Møbler i heltre

Mellom alle mdf-møblene fra Ikea, så er de der – møblene i tre. De flotteste møblene vil alltid ha høyeste prislapp og gå først, men kuppene kan du gjøre blant slitte og ødelagte møbler. Ser du et bord eller en kommode med sliten overflate, men fine bein? Da kan du male hele møbelet eller skifte ut deler av møbelet (se under på Ikea-hacke-tips).

Understell, bein, flotte håndtak, løse skuffer er ting du kan sikre deg, som du kan bruke til å sette sammen med ting du allerede har fra før.

Noen som har vært raskere enn deg og tatt alle heltre-møblene? Da skal du heller ikke kimse av Ikea-produktene. De er mye rimeligere, og dessuten kan du finne et lass av ideer for hvordan du kan gjenbruke dem på ikeahackers.com.

En enkel Kallax-hylle kan for eksempel bli ny og personlig med et sett vakre trebein. Eller du kan feste en treplate på toppen av en Ikea-hylle, klistre marmor på toppen av et Lack-bord, eller hvorfor ikke skjære et hull i midten av Lackbordet, og plasser grønne planter nedi? Mdf-toppen på bordet er nemlig hult inni, men pass på at du ikke skjærer helt gjennom, sånn at plantene får noe å stå på.

Potteskjulere, krukker og kar

Maling i rødt og blått og sort er blandet sammen og lager et vakkert mønster.

“Dirty pouring” er en maleteknikk der du blander en kopp med flere malingsfarger og så heller utover lerretet eller krukken. Foto: Unsplash

Her har du sjansen til å finne mange fine ting i fargetrendene som kommer nå; både i rød- og oransjetoner, grønt, blått og lilla.

Er du i det kreative humøret, så er slike krukker en ypperlig anledning til å teste ut en av de nye diy-trendene som spås å bli stort fremover, nemlig «dirty pouring» . Det handler om å gå litt bananas med fargeblandinger, uansett om det er på et lerret, på en t-skjorte eller på krukker og potter.

Glass i ulik størrelse og farger

Å finne et helt sett av glass er vanskelig, men et dekket sommerbord ute blir vakkert med mange unike og ulike glass.
Nå er farget glass i vinden, så se etter glass med farger.

Glass i ulike størrelser sees ovenfra. Alle inneholder friske drinker og er pyntet med frukt og urter.

Pynt et vakkert sommerbord med glass i ulike størrelser og farger som du finner på loppisen. Foto: Unsplash

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer