Skribent:
Kategori:

Livsstil

Skribent:
Kategori:

Livsstil

Alt du må vite om å kjøpe brukt på nett

Hva bør du sjekke før du kjøper noe brukt på nett? Hvilke rettigheter har du egentlig? Hvordan og når bør du betale? Hva gjør du hvis noe går galt?

Kvinne ligger på sofaen og ser på telefonen sin.
Det er temmelig komfortabelt å kjøpe brukt på nett. I tillegg kan du gjøre noen ordentlig gode kupp nå som stadig flere kvitter seg med nesten ubrukte ting de ikke trenger lenger. Bare sørg for å bruke sunn fornuft, unngå forhåndsbetaling og kommuniser godt med den du skal kjøpe av. Foto: iStock

Det blir stadig enklere å kjøpe brukt på nett, enten det er snakk om klær, tilbehør, sportsutstyr, møbler eller småting. De digitale plattformene blir både flere og bedre, og vi konfronteres oftere med de miljømessige konsekvensene av å forbruke stadig mer.

Kanskje kan vi bidra litt til miljøkampen med å kjøpe brukt heller enn nytt? Kanskje kan vi til og med gjøre noen skikkelige bruktkupp på nett?

Vi forbrukere blir mer bevisst på sitt eget forbruk og konsumerer alt fra tv-serier til bøker om rydding og gleden ved å ha færre ting. Det betyr også at det stadig legges fullt brukbare, ofte nye eller knapt brukte produkter ut for salg. Det kan være gull for deg som er på bruktjakt.

Portrett av Pia Cecilie Høst

Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve

Mange fordeler ved å kjøpe brukt

– I dag finnes det mange digitale møteplasser for folk som vil kjøpe brukt. Å kjøpe brukt er både billig og miljøvennlig, sier Pia Cecilie Høst er leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

Også Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, legger vekt på de samme fordelene med å kjøpe brukt.

– I tillegg til at det er bra for miljøet, kan du spare store summer på å handle brukt, sier hun.

Krever litt research

Portrett av Adéle Cappelen Blystad i Finn

Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no. Foto: Caroline Roka/Finn

Blystad mener det er bare fordeler med å kjøpe brukt, så sant du gjør det på en fornuftig måte.

– Gjør du grundig research og sørger for å ta alle de riktige forholdsreglene ved å sjekke produktet nøye før du kjøper, skal det ikke være noen ulemper ved å kjøpe brukt, sier hun.

Det er også enklere å finne det du faktisk trenger, hvis du har gjort god research og vet hva du leter etter. Det er for eksempel enklere å finne telefonen du er på jakt etter hvis du har navnet på produsenten og gjerne modellen.

Leter du etter noe mer generelt, er det uansett hjelpsomt å vite mest mulig om hva du ser etter. Da blir også søkeresultatene dine mest mulig presise, legger Blystad til.

Unngå å betale på forhånd

Høst i Forbrukerrådet sier det kan være fort gjort å forelske seg i et bilde, men at ting kan se ganske annerledes ut i virkeligheten.

– Når du kjøper brukt, må du sjekke varen på forhånd, hvis ikke kan du fort bli skuffa, sier hun.

Høst anbefaler deg å se etter skraper eller merker, også på områder som ikke synes på overflaten. Dette gjelder uansett hva slags varer det er snakk om.

Kjøper du dyre produkter, har du også mer å tape. Da er det ekstra viktig å sjekke at du får det du betaler for. Konsekvensene er rett og slett større for lommeboka hvis du kjøper en bruktbil enn ei brukt skinnjakke.   

Er det snakk om elektronikk eller andre ting med en bestemt funksjon, bør du også undersøke om varen faktisk virker som den skal.

Når det kommer til betaling er de to ekspertene soleklare i sine råd:

– Ikke betal på forhånd, sier Blystad.

– Betal aldri på forhånd! Da kan du fort oppleve at selger og penger fordufter, sier Høst.

Kredittkort, Paypal, Vipps eller kontant?

Hun anbefaler at du bruker sikre betalingsløsninger, som Paypal. Har du kredittkort, bør du bruke det.

–  Da kan du klage til kredittkortselskapet om du ikke blir enig med selger, eller om du blir svindlet, sier Høst.

Blystad sier det alltid lønner seg å møte opp personlig for å undersøke det du skal kjøpe godt. Dersom du ikke kjenner selger fra før, er det ekstra viktig for å sikre at du får det du betaler for.

Har du møtt opp og sjekket varen, er det ikke noe i veien for å betale kontant eller med mobilbetalingsløsninger som Vipps.

Dine rettigheter når du handler brukt

Forbrukerrådet er en uavhengig interesseorganisasjon som jobber for å gi forbrukere makt og mulighet til å ta gode valg.

– Vi får ofte spørsmål fra folk om rettigheter når de kjøper fra en annen privatperson, sier Høst.

I fjor gjaldt hvert syvende spørsmål Forbrukerrådet mottok bruktbil. I de fleste tilfeller var det snakk om en konflikt mellom to privatpersoner.

Hvor mange som klager på brukthandler på nett, har ikke Forbrukerrådet tall på.

– Men i fjor tok omtrent 60.000 forbrukere kontakt med oss med et forbrukerspørsmål. Omtrent 13.500 gjaldt kjøp mellom to privatpersoner, og 10.500 gjaldt netthandel, forklarer Høst.

Så hvilke rettigheter har du egentlig når du kjøper en brukt vare på nett? Det avhenger av hvem du kjøper den fra.

– Du kan ikke angre deg hvis du kjøper fra en privatperson. Kjøper du fra en næringsdrivende på nettet, har du i utgangspunktet 14 dagers returrett, sier Høst.

Hun understreker at du stort sett må betale for returen selv, og råder deg til å tenke deg godt om før du returnerer et tungt mahogniskap.

Be om å få se kvittering

Blystad sier det kan være lurt å be om å få se kvittering når du kjøper litt dyrere varer, for eksempel barnevogn.

Skal du handle luksusvarer som designervesker eller -sko, bør du være ekstra på vakt. Piratkopiene blir stadig flere og bedre, men det finnes likevel tegn du kan se etter for å se om for eksempel designervesken er ekte. Her er det rett og slett grundig research, dokumentasjon og et kritisk blikk som gjelder.  

– Kjøper du brukte merkevarer på nettet, så be om dokumentasjon, for eksempel kvittering. Får du ikke det bør du tenke deg godt om, legger Høst til.

Be om kvittering for kjøpet

– Kjøper du av en privatperson, har du ikke krav på kvittering, sier Høst.

Krav har du heller ikke hvis du handler fra en næringsdrivende, men de fleste tilbyr dette som en service.

– Vi anbefaler at du får handelen dokumentert skriftlig. En e-post med pris, hva handelen gjelder og eventuelle forbehold og løfter holder lenge.

Ved større kjøp kan du også med fordel inngå en kjøpskontrakt, råder Finn. Denne bør signeres av begge parter ved overtakelse og inneholde følgende informasjon:

  • Kontaktinformasjon til kjøper og selger.
  • Informasjon om varen, inkludert tilstand ved overtakelse.
  • Pris.
  • Dato.

Hvordan klager du?

Er du først uheldig og vil klage på et kjøp, har du altså ingen faktiske rettigheter til å angre.

Høst anbefaler likevel at du klager til den du har kjøpt varen av. Spør om vedkommende er villig til å ta varen tilbake eller finne en annen løsning.

Også hvis du allerede har betalt, må du ta diskusjonen direkte med selger.   

– Har du betalt på forhånd, klager du på samme måte, men du mister et viktig forhandlingskort – det å kunne holde pengene tilbake, sier Høst.

Hva om du blir lurt?

Er du først skikkelig uheldig med et kjøp og tror du har blitt utsatt for svindel, er det ikke sikkert det er så mye å gjøre med det.

– De digitale møteplassene som for eksempel Finn og Tise har ikke noe ansvar for din handel, men de har en egeninteresse av at det ikke er svindlere på banen, så si fra til nettstedet om du er blitt lurt, understreker Høst.

Blystad understreker likevel at de jobber aktivt for å sørge for at det er trygt å handle på Finn.no. De har blant annet utviklet egne sikkerhetssystemer og har et eget sikkerhetsteam, som samarbeider tett med politiet og forbrukermyndighetene.

Retningslinjer for trygg netthandel

Finn har også utviklet noen nyttige tips for en trygg handel på nett. Du kan lese mer om hvert av rådene ved å klikke på lenken, men her er en kortversjon:

  • Bruk sunn fornuft. Kommer du over noe som virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.
  • Unngå forskuddsbetaling. Aller helst bør du møte selger ansikt til ansikt og undersøke varen godt. Må varen sendes, bør du i alle fall kontrollere at brukeren er verifisert. Sjekk gjerne også om brukeren har fått vurderinger fra andre kjøpere.
  • Vær forsiktig med personlige opplysninger. Du bør aldri gi fremmede tilgang til sensitiv informasjon, inkludert kredittkortnummer, personnummer eller innloggingsinformasjon.
  • Vurdér kjøpskontrakt. En slik kontrakt bør inneholde kontaktinformasjon til begge parter, produktets tilstand ved overtakelse, pris og dato.
  • Skal du kjøpe bil av en privatperson, finnes det en integrert, elektronisk kontrakt som fylles ut automatisk på Finn. Tjenesten leveres i samarbeid med Swiftcourt, og du finner den under «Send melding»-knappen på hver enkelt annonse.