Kategori:

Livsstil

Tag:
Kategori:

Livsstil

Tag:

Kildesortering i hjemmet: En guide

Interessert i kildesortering i hjemmet - men usikker på hva som skal sorteres hvor? Her er guiden du trenger.

barn resirkulerer
La barna ta del i kildesorteringen på en positiv måte, og skryt av dem når de gjør det riktig. Foto: iStock

Er du en av dem som stadig tenker at du bør bli bedre på kildesortering? Det er ikke så vanskelig, men krever litt tilrettelegging og noen nye rutiner.

– Det vi ser i forskningsrapporter er at det er i husholdninger hvor kildesorteringen organiseres i ulike bokser at sorteringen gjennomføres best. Det vil si en boks for restavfall, en for plast, en for papp og papir, en for glass og metall og en for matavfall i de kommunene hvor det gjennomføres. Det er enklere å sortere når du har et system, som virker i hverdagen, sier rådgiver i Naturvernforbundet, Johanne Sæther Houge.

Johanne Sæther Houge
Rådgiver i Naturvernforbundet, Johanne Sæther Houge. Foto: Privat

Hun sier at det er viktig å finne en løsning, som tar passelig plass, og at det kan være lurt å ta med barna når systemet skal iverksettes.

– Prøv å gjøre det morsomt for barna å kildesortere. Hva med å la dem bestemme hvilken boks som skal inneholde hva, og la dem skrive eller tegne på merkelapper, som de setter på de ulike boksene. Det gir dem mer eierskap til sorteringen. Husk også å gi dem skryt når de legger ting på rett sted, fortsetter hun.

Det er i husholdninger hvor kildesorteringen organiseres i ulike bokser at sorteringen gjennomføres best.Johanne Sæther Houge, rådgiver i Naturvernforbundet

Les også: SLIK KASTER DU MINDRE MAT

Skyll av tilgriset søppel

Leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, legger til at det er lurt å plassere søppelkassene lett tilgjengelig for barna, og sier at flere kommuner deler ut klistrelapper med bilder til de ulike kildene.

– Ellers er det viktig å huske på at hvis glasset, metallet, plasten eller kartongen er tilgriset, bør du skylle den i kaldt vann først. For mye skitt kan ødelegge for gjenvinningsprosessen. Bruk av plast er et stort problem for klimaet, og da er det desto viktigere at vi kildesorterer den riktig. Plastemballasjen skal være helt tom og gjerne skylt før den kastes. Gjenvunnet plast blir til nye produkter, sier Riise.

Mindre mengder matolje/frityrolje kan tørkes opp med husholdningspapir og kastes i den grønne posen. Har du litt større mengder kan dette helles på en tom melke- eller juicekartong. Kartongen tapes godt igjen og kastes i den grønne posen.

Les også: 10 TIPS TIL EN MER MILJØVENNLIG HVERDAG

Lurer du på hvor du skal kaste isopor, batterier, elektronikk, spraybokser og lignende?

– Små mengder isopor skal kastes i restavfallet, store mengder bør kastes på en avfallsstasjon i nærheten av der du bor. Alle batterier skal leveres til gjenvinning, de inneholder nemlig miljøskadelige stoffer. Det samme gjelder elektronikk, spraybokser og lyspærer. Flere og flere butikker tar også imot disse produktene til gjenvinning. Om ikke nærbutikken din allerede gjør det, kan du gjerne oppfordre den til å starte med det, råder hun.

Anja-Bakken-Riise
Leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Privat

Er du i tvil, så les om kildesortering og gjenvinning her.

Viktig for miljøet

De er begge enige om at kildesortering er en svært viktig samfunnsoppgave for alle borgere for å ta vare på miljøet.

– Kildesortering er et enkelt og viktig tiltak, som gjør at vi kan bruke mindre ressurser på å lage nye produkter. Avfall som kildesorteres kan brukes som råstoff i produksjon av nye produkter, og har derfor en viktig miljøgevinst, påpeker Riise.

– Når vi tilbereder mat eller ved all annen atferd tar vi energi fra jorda vår, og da er det viktig å prøve å få til et kretsløp, som også gir noe tilbake. Det første skrittet begynner nettopp under kjøkkenbenken, og målet er at vi ikke skal tømme jorda for ressurser, sier Houge.

En liten guide til resirkulering:

Matolje/frityrolje

Mindre mengder kan tørkes opp med husholdningspapir og kastes i den grønne posen. Har du litt større mengder kan dette helles på en tom melke- eller juicekartong. Kartongen tapes godt igjen og kastes i den grønne posen.

Klær/tekstiler

Leveres til gjenvinningsstasjon eller tøyinnsamling. Fretex Norge resirkulerer utslitte klær. Selv gamle underbukser, slitte sokker og hullete strømpebukser! Du finner egne oransje poser for tekstilavfall hos Fretex, men du kan også bruke en vanlig plastpose fra butikken. Hvis du vil bruke egen pose, så skriver du «tekstilavfall» på fremsiden med en vannfast tusj. Legg posen i nærmeste Fretex-innsamlingsboks.

Rydd klesskapet — og gjør det mer bærekraftig!

Stadig flere får øynene opp for gjenbruk og bli enda mer bevisste forbrukere. Her er Trine Gjermindbo fra Fretex sine beste tips:

  • Det starter i butikken. Still deg følgende spørsmål: Trenger du egentlig noe nytt? Har du noe hjemme som du fint kan bruke litt til og som fungerer bra?
  • Hvis du likevel skal ha noe nytt, så ikke kjøp noe nytt! Secondhand fungerer helt fint (arve, bytte, Fretex).
  • Velg plagg som kan vare en stund.
  • Kan du unngå klær med mikroplast, er det en fordel.

Ødelagte klær og gamle truser? Ja, takk!

Visste du at sokker med hull i, ødelagte klær og gamle truser også kan gjenbrukes? Disse kan også leveres til Fretex. Undertøysprodusenten Pierre Robert har inngått et samarbeid med Fretex, og på alle forpakningene finner du informasjon om hva du skal gjøre med plaggene når de blir ødelagte eller du ikke vil bruke dem mer. Mer info om dette finner du her.

Plast

Både hard og myk plast kan kastes i restavfallet. Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall skal leveres til Miljøbilen eller til en gjenvinningsstasjon. Store plastprodukter som hagemøbler skal også leveres direkte på gjenvinningsstasjonen.

Farlig avfall

Batterier, lyspærer, lim, maling/beis/lakk, spillolje, kjemikalier, spraybokser og impregnert treverk leveres på gjenvinningsstasjonen – eller samle opp i den røde boksen til den årlige innsamlingen.

Tips!

  • Lag et godt system for kildesortering. Det finnes gode boksløsninger på for eksempel Ikea. En boks for hver kilde – restavfall, plast, papp og papir, glass og metall og eventuelt matavfall.
  • Husk å skylle av tilgriset søppel. For mye skitt kan ødelegge for gjenvinningsprosessen.
  • La barna få en positiv opplevelse av det å kildesortere – la dem for eksempel være med å merke de ulike boksene. Husk å skryte når de sorterer riktig!
  • All søppel du er usikker på hvor du skal kaste, som batterier, isopor, elektronikk, lyspærer, etc – husk at de inneholder miljøgifter og skal leveres på lokale avfallsstasjoner eller i butikkene, som tar imot denne type avfall.

Sjekk ut sortering.no om du er i tvil.

Kilde: roaf.no

Les også: ALT DU TRENGER Å VITE OM ØKOLOGISK BOMULL

Visste du?

Orkla er inkludert på Corporate Knights Global 100 – listen over verdens mest bærekraftige selskaper som ble presentert under World Economic Forum i Davos 23. januar, som ett av to norske selskaper.

– Vi har store ambisjoner for Orklas arbeid med bærekraft og det er hyggelig å få tilbakemeldinger som viser at det langsiktige arbeidet vårt gir resultater. Bærekraftsarbeidet vårt blir stadig viktigere for å skape vekst og bygge tillit, sier Peter A. Ruzicka, konsernsjef i Orkla.

Kunder og forbrukere blir mer opptatt av å velge bærekraftige produkter:

– Stadig flere mennesker er opptatt av å bidra til mindre matavfall, lavere forbruk av plast og gode arbeidsforhold i leverandørkjeden. I Orkla ønsker vi å være med på å utforme fremtidens løsninger for våre produkter, sier Ruzicka.