Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Kaffegrut er gull! Se hva du kan bruke det til

Spar på kaffegrut når du brygger deg en kopp kaffe. Den kan brukes til alt fra hudpleie til jordforbedring. Eller kanskje du vil dyrke din egen sopp?

Kvinne skrubber hånden sin med kaffegrut.
Ta vare på kaffegrutet og bruk det til alt fra kroppsskrubb til jordforbedring. Eller hva med å dyrke din egen østerssopp? Foto: iStock

Ah, kaffe. Det sorte gullet. Mange av oss får ikke i gang kroppens maskineri uten de edle dråpene. Det betyr også at vi produserer tonnevis av kaffegrut hver dag. Den går som regel rett i søpla – forhåpentligvis i matavfallet, men likevel … Søppel blir det. Heldigvis må det ikke være sånn. Kaffegrut er nemlig ypperlig til alt fra kroppsskrubb til jordforbedring. Faktisk kan du dyrke din egen østerssopp rett på gruten også. Mulighetene er mange, med andre ord.

Verdensmestere i kaffe – nesten

Siri Mittet er gründer og eier av Gruten.

Er du blant dem som trenger en kopp kaffe for å starte dagen – eller holde ut et langt møte? Vel, du er ikke alene. Vi nordmenn drikker enorme mengder kaffe – 12 millioner kopper om dagen. Faktisk er det bare finnene som drikker mer, ifølge Norsk Kaffeinformasjon.

For å lage all denne kaffen, trengs råkaffe. I snitt bruker nordmenn 9 kilo råkaffe i året.

Når kaffen er drukket, sitter du igjen med kaffegrut. Enorme mengder kaffegrut!

Bare i Oslo blir det ti tonn (!) grut hver dag. Og det meste går i søpla, forklarer Siri Mittet. Hun er gründer og eier av Gruten. Mittet har også en mastergrad i miljø og bærekraftig utvikling fra London.

Det oslobaserte selskapet lager og selger såper og skrubber – og dyrker østerssopp, alt på nettopp kaffegrut. I tillegg holder de kurs hvor de snakker om noen av de mange tingene gruten kan brukes til.

Kaffegrut i såpe og kroppsskrubb

Grutensåpene lages med pleiende og fuktighetsgivende oljer, og tilsettes omtrent 20 prosent kaffegrut.

– Kaffegruten brukes for å gi en skrubbeffekt. Gruten sliper effektivt bort skitt og lukt og fett, forklarer Mittet.

Hun sier kaffegrut er mer effektivt og mer miljøvennlig enn mange andre materialer som brukes i skrubber.

– Kaffegrut i kroppsskrubb bidrar til å få i gang blodsirkulasjonen og fjerne døde hudceller. Det er også litt koffein igjen i gruten etter at kaffen er laget, og denne kan bidra til å stramme opp huden, sier hun.

Det trengs fortsatt mer forskning på effekten av koffein i hudpleieprodukter.

Dyrker østerssopp på grut

Gruten samler inn så mye som 250 kilo kaffegrut fra utvalgte bedrifter og hoteller i Oslo hver uke. De er svært nøye med kvaliteten på gruten. Det er spesielt mugg som er en utfordring. For å unngå mugg, krever Gruten at den rene kaffegruten oppbevares separat og kjølig fram til henting.

Gruten samles og puttes i plastdunker i en såkalt containerfarm på Vollebekk i Oslo. Her dyrkes østerssoppene fram på fire–fem uker.

– Østerssopp egner seg spesielt godt til å dyrkes på kaffegrut. Det er fordi den greier å utnytte næringen i kaffegruten. Den vokser raskt, noe som er viktig for å unngå muggsporer, som vokser lett i kaffegrut, sier Mittet.

Hun forklarer at østerssopp vokser på trær i naturen, men også kan dyrkes på nesten alt som inneholder cellulose.

Den ferdigdyrkede østerssoppen selges så til både privatpersoner og Michelin-restauranter som Arakataka.

Fjerner lukt

– I tillegg er kaffegrut fint som luktfjerner på kjøkkenet, for eksempel i kjøleskapet, sier Mittet.

Hun anbefaler også å skrubbe hendene med kaffegrut etter at du har behandlet hvitløk eller fisk.

– Da blir du kvitt lukt og blir myk på hendene, sier hun.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Knall i komposten

Kaffegrut er også ypperlig i hagen, enten direkte eller via komposten. Mittet forklarer at gruten er spesielt godt egnet til markkompost, en enkel og effektiv kompesteringsmetode.

Markkompost er lite plasskrevende og luktfri, så du kan til og med ha den inne – ja, til og med på kjøkkenet.

– Marken er veldig glad i kaffegrut, og det er derfor også veldig fint å ha kaffegrut i jorda. Gruten tiltrekker seg meitemarken, som bidrar til mikrobakterier og skaper god jordstruktur, sier hun.

Jordforbedring og struktur

Gartner Marianne Enger Utengen. Foto: Jorunn Amdal

Marianne Enger Utengen er gartner og redaksjonsmedarbeider i Det norske hageselskap. Hun er enig i at restene etter kaffebryggingen gjør seg godt i komposten.

– Kaffegrut er, på lik linje med skrell fra grønnsaker og andre matrester, et organisk materiale. Om du legger det i bedene i hagen, vil det brytes ned av mikrolivet og soppen som naturlig befinner seg i jorda, sier hun.

– Næringen som er i det konkrete materialet vil tilbakeføres til jorda og på sikt gjøres tilgjengelig for plantene

Går du for å kompostere mat- og hageavfallet selv, må det foregå i lukkede beholdere for å unngå at den tiltrekker seg rotter og mus, understreker gartneren. Om du ikke har plass til å lage kompost selv, er både kompostert jord og organisk gjødsel å få kjøpt i hagesenteret.

– Jord og gjødselprodukter som kan kjøpes, er laget for at plantene skal få alt det de trenger for å gi både vekst, avling og blomstring, sier hun.

Gartneren forklarer at jord som tilføres organisk materiale, blir mer porøs, næringsrik og levende enn jord som ikke forbedres. Det skjer både av seg selv, for eksempel ved at løv faller ned fra trærne og legger seg på bakken, eller ved menneskelige bidrag.

Ikke bruk bare grut

Utengen sier at kaffegrut bare er én av mange mulige organiske kilder med jordforbedrende effekt.

– Å legge den i bedet er en fin måte å bli av med den på, samtidig som det bidrar til mindre matsøppel, sier hun.

Likevel bør du ikke bare bruke grut. Det blir for ensformig for plantene, både i mengde og næringsinnhold.

Selv om du kan bruke den på alle slags planter, har gartneren noen klare preferanser.

– Ettersom jorda blir luftigere når vi tilfører nok organisk materiale over en viss tid, noe plantene liker, ville jeg spandert kaffegruten på blomstrende, flerårige planter, framfor å legge den på plenen, sier hun.

mor og barn vanner et blomsterbedLes også:Hvordan lage blomsterbed som bugner

Grut mot snegler?

Tipsene for å kvitte seg mot de plagsomme brunskogsneglene, også kalt brunsnegler, blir stadig flere etter hvert som forekomsten øker her til lands. Å strø grut i blomsterbedet eller grønnsaksåkeren er ett rådene vi kan lese om.

Virker det, spurte vi gartner Utengen?

– Nei. Det er gjort forsøk som viser at kaffegrut ikke har noen virkning mot brunskogsnegler.

Kaffegrut funker til mye, men helt magisk er det altså ikke. Dessverre.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer

Fire kjappe om kaffegrut

  • Kaffegrut kan oppbevares i kjøleskap, fryses eller tørkes. Pass på at den er ren og oppbevar den separat fra andre matvarer.
  • Du kan bruke kaffegrut til å lage skrubb for huden eller tilsette den i hjemmelaget såpe for en eksfolierende effekt.
  • Kaffegrut er ypperlig til komposten, men kan også strøs direkte på jorda i hagen eller blandes med jord som jordforbedring.
  • Du kan dyrke østerssopp direkte på kaffegrut. Det finnes egne dyrkekit du kan kjøpe, men det går også an å lage sitt eget.

Fire kjappe om kaffegrut

  • Kaffegrut kan oppbevares i kjøleskap, fryses eller tørkes. Pass på at den er ren og oppbevar den separat fra andre matvarer.
  • Du kan bruke kaffegrut til å lage skrubb for huden eller tilsette den i hjemmelaget såpe for en eksfolierende effekt.
  • Kaffegrut er ypperlig til komposten, men kan også strøs direkte på jorda i hagen eller blandes med jord som jordforbedring.
  • Du kan dyrke østerssopp direkte på kaffegrut. Det finnes egne dyrkekit du kan kjøpe, men det går også an å lage sitt eget.