Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Derfor elsker Jenny Skavlan gjenbruk

Får hun tilbud om å ha på seg ny og dyr design, takker Jenny Skavlan som oftest nei. Gi henne heller en gammel og «støgg» kjole hun kan gjøre om til festens dronning.

Jenny Skavlan foran en garderobe med gjenbruk
Jenny Skavlan har gjort karriere på å tenke grønt og gjenbrukt. – Jeg prøver å bidra på min lille måte til å forminske overforbruket. Foto: Lars Botten

– Jeg blir aldri lei av gjenbruk og klær. Hvis du lurte på hvordan Jenny Skavlan har klart å skape så stor suksess med sine forretningsprosjekter, bøker og samarbeid, så koker det altså ned til denne lille setninga:

Det ekte og evigvarende engasjementet for brukte klær.

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Vekket til shoppestopp

Derfor er det ikke en selvsagt ting for Norges gjenbruksdronning å gå inn i et designsamarbeid der hun fronter nye, ubrukte klær, slik hun nå gjør med Pierre Robert.

– I utgangspunktet er jeg opptatt av at vi skal kjøpe så lite som mulig. Jeg kjøper det meste brukt, men klesplaggene jeg har innerst på kroppen er jo forbruksvarer. Så når vi først må kjøpe noe nytt, er det bra om det er tidløst, har god kvalitet, og er laget så bra og bærekraftig som mulig, forteller Jenny til Plusstid.

Det er det de har forsøkt å gjøre med den nye basekolleksjonen, forklarer hun, og trekker spesielt fram at den er Svanemerket. Dessuten har hun gått i bresjen for å sende kamerateam inn i produksjonslokalene i Kina, for å dokumentere alle deler av produksjonen og vise at de ansatte arbeider under akseptable forhold.

Rapportene om verdens klesproduksjon er nemlig ingen god lesning. I tillegg til stadige vitnesbyrd om elendige arbeidsforhold, har et regnestykke fra FNs klimapanel vist at den står for en større andel av klimautslippet enn fly- og biltrafikken – til sammen.

Det var en vekker også for Jenny og har resultert i at hun har tatt et bevisst valg om å kjøpe så lite nytt som mulig.

– Og det føler jeg at jeg til en viss grad har klart. Det er dessuten så mye mer spesielt å kunne ha på seg noe brukt eller redesignet, konstaterer hun.

Går for det tidløse

Et av Jennys store ønsker i samarbeidet med Pierre Robert var å få Svanemerket kolleksjonen. Det har de klart. Foto: Lars Botten

Det er særlig de stadig raskere, vekslende trendene Jenny kan bli oppgitt over. «Fast fashion»-trenden innebærer at klær aldri får henge lenger enn noen få måneder i butikkene før de blir avløst av en ny mini-trend. Konsekvensen er en bransje som produserer mer, og forbrukere som kaster mer. Begge deler dårlig nytt for miljøet.

– Akkurat nå er det for eksempel en minitrend med bluser med store puffermer. Det er så enkelt å få tak i brukt! Kanskje må den redesignes litt, men da kan du jo også få hjelp av besteforeldre eller andre som har sy-kunnskaper, påpeker Jenny.

Når vi først må kjøpe noe nytt, er det bra om det er tidløst, har god kvalitet, og er laget så bra og bærekraftig som mulig.Jenny Skavlan

Trend-fokus var derfor helt uaktuelt da hun skulle jobbe med designet i Pierre Robert-kolleksjonen.

– Jeg har i stedet tatt utgangspunkt i franske kvinners basisgarderobe, som kjennetegnes av at den er liten, har god kvalitet og kan styles på kryss og tvers.

Som de øvrige plaggene til Pierre Robert er også denne kolleksjonen i ull.

– Det er et fantastisk materiale. Og ullsesongen varer jo hele året.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Brukte klær mer levende

Den spede starten på karrieren som sy om-dronning startet i barndomshjemmet på Oslos vestkant. Jennys mor er kostymedesigner og hadde verksted hjemme. Lille Jenny tegnet egne motetegninger og drømte seg bort blant stoffer og mønstre.

Jeg synes ikke det er noe kult å kjøpe nye designklær. De kjennes bare døde ut for meg.Jenny Skavlan

– Jeg dro med meg hjem klær som jeg arvet fra folk i familien, eller som jeg fant på loppemarkeder, og prøvde meg fram. Jeg hadde jo ikke noe særlig penger, så det gjaldt å skape seg klær som var annerledes men ikke kostet noe.

Det er ikke langt unna tankegangen som driver henne den dag i dag.

– Jeg har selvfølgelig mer å rutte med, men jeg synes ikke det er noe kult å kjøpe nye designklær. De kjennes bare døde ut for meg.

Da er det helt andre følelser som melder seg når hun har gjort et godt bruktkjøp, eller når hun har blitt velsignet med en gave fra klesskapet til eldre damer med historikk for god smak.

– Det er levende klær, klær jeg knytter emosjoner til, sier Jenny ivrig.

Vil skape gull av gråstein

Da gjenbruks-fascinasjonen vokste til å bli en karriere, var det ikke miljøvern som lå til grunn.

– Da jeg ga ut den første boken min for ti år siden, slang jeg ut noe om at det var bra for miljøet, men det var jo andre ting jeg var mer opptatt av. Jeg synes det er gøy å skape gull ut av gråstein. Ta en «støgg» kjole fra 80-tallet og gjøre den om så den blir fin, sier hun fornøyd.

– Men, jeg har en sparsommelighet i meg. Jeg liker at vi spiser opp rester og sånt. Og overforbruk er en usjarmerende ting. Bare tenk at vi har laget tv-underholdning av folk som handler billig på Ullared!

Senere har også bærekraft og miljø blitt viktige årsaker til at Jenny driver med det hun gjør.

– Jeg prøver å bidra på min lille måte til å forminske overforbruket. For meg er det heller det å skape selv som er forlokkende.

Hun føler selv at det riktigste og viktigste valget hun har gjort, var å satse på en grønn karriere.

– Men jeg har valgt å satse på humor og inspirasjon i stedet for kjefting. For ingen vil gå rundt med dårlig samvittighet.

Travel tobarnsmor

Jenny Skavlan

I vår ble Jenny mamma for andre gang. Foto: Lars Botten

Akkurat det ser ut til å ha virket ganske så greit. I tillegg til at Jenny er skuespiller, modell, gir ut bøker og lager tv-program og designer kleskolleksjoner, er hun også involvert i diverse andre samarbeid rundt gjenbruk av klær, som for eksempel bruktsalg-appen Tise.

Det er mange roller å fylle. Så hvordan sjonglerer man dem med rollen som nybakt tobarnsmor?

– Det gjør man ved å være meget effektiv når babyen sover. Man får gjort mye med et sånt tidspress. Det er selvfølgelig ikke noe som fungerer i lengden, men i korte perioder går det fint. Jeg får også energi av å jobbe, forklarer hun, men understreker at hun tillater seg selv å trekke seg helt ut innimellom, og at hun sier nei til alt som føles uviktig.

Det har tatt noen års øvelse.

– Jeg har gått på en smell eller to der før. Jeg har blitt bedre til å beskytte tiden jeg har med familien. Jeg vil ikke at det jeg gjør skal gå utover de andre.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer

Pålegger seg SoMe-fri

Da bildene til kolleksjonen for Pierre Robert skulle tas, var Jenny to måneder inn i mammapermen med sin yngste datter. Å posere i kroppsnære plagg og underklær er kanskje ikke noe alle hadde tatt på strak arm så nær opptil fødselen. Det gjør heller ikke Jenny.

– Jeg tar ikke lett på det, nei. Da jeg fikk barn sist logget jeg meg ut av sosiale medier i noen uker. Jeg var skjør, sliten og lettpåvirkelig. Så nå pålegger jeg meg SoMe-fri.

De gode hverdagene skapes også av at hun og samboer Thomas Gullestad får mye hjelp fra familie.

– Dessuten har vi et veldig likestilt hjem, understreker hun.

Og selv om dagene går i ett fra morgen til kveld, er hun ikke førstemann til å slenge seg i sofaen.

– Jeg liker at det er ryddig først, fastslår hun, men så modererer hun seg:

– Noe av det som er bra med å få barn, er at de lar deg miste kontrollen litt. Her er det flasker som koker og fulle vaskemaskiner, men akkurat nå blokker jeg det litt ut.

Hun flirer.

– Og hvis det står lenge nok så tar Thomas det.

Jennys beste tips til gjenbruk av klær:

  • Først: Få mest ut av det du har selv. Sorter garderoben din, selg alt du ikke trenger så du har oversikt. Reparer, stryk og ta vare på det du har.
  • Når du skal handle brukt, ha god tid, bruktbutikker er vanskeligere enn butikker med nye klær. Ta plaggene ut av stativet så du ser det på en enklere bakgrunn, og prøv på! Se for deg plagget kortere, uten ermer- små endringer du kan få gjort hos skredder eller selv.
  • Kjøp også brukte klær i gode materialer. Unngå polyester og syntetiske stoffer som lukter lett og slipper ut mikroplast når det vaskes.
  • Husk at brukt er ikke bare gøyale vintagekjoler på UFF, på Tise er det masse anvendelige plagg og tilbehør som kan være nærmest nye, men bare et bomkjøp fra den som selger. Så man trenger ikke se ut som at man er på kostymefest bare fordi man handler brukt.