Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Slik stresser du ned

Med disse teknikkene kan du legge bort jobb, gjøremål og bekymringer, og stresse ned.

dame slapper av og stresser ned på en stein
Opplever du at stillhet kan være ubehagelig og gjøre deg rastløs? Det kan være et tegn på at du har for mye stress i livet ditt. Foto: iStock
Plages du av grubling og uro? Både mageproblemer, hodepine og svimmelhet kan være tegn på at du stresser for mye og kanskje til og med er i ferd med å bli utbrent.

I tillegg til ytre krav, kan forventningene vi har til oss selv være en stressfaktor. Blir det for stort mellom forventningene og det som faktisk er realiteten, kan skuffelsen føre til misnøye og mer stress.

Gunvor Marie Dyrdal

Gunvor Marie Dyrdal er førsteamanuensis i mindfulness og positiv psykologi ved NTNU. Foto: NTNU

– Prøv å ikke skap så mye forventninger til hvordan livet bør være. Ja, du kan ha drømmer og håp, dette er noe vi kan strekke oss etter og vokse på. Men samtidig er det lurt å sjekke om forventningene faktisk er realistiske, sier psykolog Gunvor Marie Dyrdal, og eksemplifiserer:

– Har du små barn og ikke muligheter for barnevakt, er det bedre for deg om du innstiller deg på at du ikke får alenetid på et par år. Da blir dette lettere å bære, enn at du hver uke blir skuffet over at du ikke fikk det til den uka heller.

Hun mener forventninger er nøkkelordet til negativt stress. Dette dreier seg ikke om dårlig tid og logistikk. Antall timer i døgnet er likt for oss alle, og noen får presset inn mer enn andre på denne tiden.

– Det negative stresset handler om noe mer ukontrollerbart, og om følelser. Et godt eksempel er det å si ja, når du egentlig har lyst til å si nei. Å klare å si nei kan være befriende. Men hva med tanken på om de rundt tåler å få et nei? Her handler det om å eie beslutningen, oppfordrer Dyrdal.

Et godt tips er å ikke svare umiddelbart. Be om litt tid og “sjekk inn hos deg selv”, om hva du egentlig har mulighet eller ressurser til. Er du gira, er det lett å svare ja før du får tenkt deg om.

Kjenner du at det koker i hodet? Da bør du prøve dette:

  • Ta en pause og reis deg opp. Plasser føttene godt i bakken.
  • Mange har mye tankespinn i hodet og lever kun med oppmerksomheten på toppen og ikke i kroppen. Denne øvelsen kan forebygge at oppmerksomheten forsvinner fra kroppen.
  • Blir du sliten utover dagen? Da kan det være lurt å sette på en alarm på telefonen som ringer når du bør ta pause. La alarmen være påminnelsen om at du skal ta fem gode pust. og kjenne etter hvor du er og hva du holder på med.
  • Hver gang du henter deg en kaffe kan du ta en pustepause. La det være påminnelsen om å være til stede her og nå. Det samme kan du gjøre når du tar i dørhåndtaket til kontoret ditt.
  • Velg ut noen ting som du gjør hver dag, og bruk disse små pausene til å hente deg inn igjen.
  • Lær deg enkle meditasjonsteknikker.
  • Konsentrer deg om pusten.

Kilde: Gunvor Marie Dyrdal

Vær detektiv i eget liv

Sliter du med å stresse ned når det endelig blir ferie, barnefri eller andre stunder hvor du bør kunne nyte fred og ro? Det er ikke uvanlig, ifølge Marit Hvidsten, rådgiver og klinisk spesialist i sykepleie ved Modum Bad. Hun forteller at mange kjenner på indre uro når de endelig har muligheten til å slappe av.

– Har du en hverdag som er belagt med gjøremål fra morgen til kveld, kan det være vanskelig å finne ro. Mange beskriver en følelse av en slags indre uro.

Da er rådet å kjenne etter. Hva er det kroppen prøver å fortelle meg? Kroppslige symptomer er signaler, som du bør møte med nysgjerrig, ikke frykt.

Har du har mye tankespinn og bekymringer som plager deg, slik at du ikke opplever å få til hvile når du ønsker det? Da kan det være lurt å finne noen aktiviteter gjør at oppmerksomheten tas vekk fra tankene.

– Disse aktivitetene må være såpass krevende at du ikke klarer å tenke problemløsning samtidig. Det kan for eksempel være å trene, male eller strikke etter et litt avansert mønster.

Rådgiveren understreker hvor viktig det er å finne gode aktiviteter som passer for den enkelte. På denne måten tar du vare på deg selv så du unngår å gå på en smell.

Har du for mange oppgaver i forhold til de ressursene du har til rådighet bør du ta en opprydning. Ta en vurdering av hva du bruker tiden din på. Er det for mye, må noe kuttes. Det kan være alt fra krevende vennskap, timene du bruker på sosiale medier, husarbeid, trening og jobb. Kanskje du skal sette av litt tid til “bare å være”?

Stillheten kan være ubehagelig og gjøre deg rastløs, men det er lurt å reflektere over dette.

Er det vanskelig å finne ro, finnes det ulike teknikker som kan være verdt å teste  ut.  Avspenning  kan være et eksempel. Her finnes det mange gode apper som kan lastes ned på telefon, eller du kan gå ulike kurs å lære deg oppmerksomt nærvær, også kjent som mindfulness.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Pust ut

Det er også mye helse i å puste godt. Pusten har du med deg hele tiden, og er et godt redskap å benytte for å bekjempe stress.

– Tar du to til tre dype pust helt ned i magen et par ganger om dagen , vil dine indre organer bli veldig glade. Indre organene få fornyet energi og du kvitter deg med mange av kroppens avfallsstoffer. På sikt gir det bedre helse, tipser Hvidsten.

Det kan også være lurt å bli bevisst hvordan du prioriterer tiden din. Finn ut hvilke aktiviteter det er som tapper deg for energi og hvilke som gir deg påfyll?

– Vær detektiv i ditt eget liv. Finn ut hva som er dine stressfaktorene. Kan det være egne forventninger og krav? Sier er du ja til oppgaver  når du egentlig burde sagt nei? Ønsker du å ha det mer ryddigere rundt deg enn det som er nødvendig? Krever du av deg selv at mat skal være laget fra bunnen av når du ikke har tid og ressurser i hverdagen til å få dette til?

Hvis du har vansker med å skille mellom jobb og fritid, kan det vært lurt å bruke reisetiden hjem til dette formålet. Øv deg på å tenke at “nå er arbeidsdagen over og jeg skal gjøre meg klar til ettermiddagens aktiviteter”.

Et annet tips kan være å avslutte dagen på jobben med en liten øvelse. Skape et naturlig skille mellom jobben som er avsluttet og de nye aktivitetene du skal inn i.

Hvidsten anbefaler øvelsen “Det lille øyeblikks avspenning”:

– Rådet er å puste dypt ned i magen. Slippe ned skuldrene og slappe av i kjeven. Dette kan du også om du strever med å roe ned for kvelden. Tenk også igjennom bruk av mobil og pc når det nærmer seg leggetid. Hjelp hjernen din inn i hvilemodus, avslutter hun.

Husk:

  • Prøv å ikke skap så mye forventninger til hvordan livet bør være.
  • Sette av litt tid til å gjøre ingenting.
  • Pust med magen.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer