Kategori:

Livsstil

Tag:
Kategori:

Livsstil

Tag:

9 gjenbrukstips: La skrotet få nytt liv

Vil du kaste mindre, men lurer på hva du egentlig skal gjøre med skrotet ditt? Her er 9 tips til hvordan du kan gjenbruke ting du helt sikkert har hjemme i huset ditt.

Forny gulveteppet med litt maling eller tekstilfarge. Foto: iStock

Forny gulvteppet

At møbler i tre blir som nye med et malingsstrøk, har de fleste av oss fått med oss, men hvorfor ikke lage deg et nytt teppe med litt maling eller tekstilfarge? Marokkanske Berber-tepper med rutemønster er svært populære, og fås også kjøpt i rimeligere kopier, men med enkle grep kan du lage deg et lignende av et teppe du har fra før, eller du kan lage et helt nytt mønster.

* Pass på å lage gode mål før du maler. Merk opp rutenettet på teppet ved å legge markeringstape på begge sider av strekene du ønsker å male. Legg nok tape, så malingen ikke ”lekker” utenfor de oppmålte feltene.

*Mal med tekstilmaling.

*La det tørke, og riv forsiktig av tapen når det er tørt.

Du kan også farge hele teppet, men ikke alle tekstiltyper farger like bra. Sjekk med din lokale hobbyforretning.

Les også: SLIK KILDESORTERER DU

Fra teppe til putepynt

Kanskje har du fått en diger flekk på det langflossete teppet ditt, som ikke går bort, og som vil synes gjennom eventuell farging? Da er det likevel mye du kan bruke teppet til:

*Skjær bort det som er ødelagt og lag et mindre teppe.

*Bruk overflødige rester til å sy et putetrekk. Sy tepperestene inn i sidene på puta, og få en pute med kule frynser.

Teskje til vase

Barnebursdagen er over og alle plastskjeene er samlet inn og lagt i søpla. Eller? Du ønsker kanskje å redusere plastkastingen? Da kan du bruke skjeene til å lage en vase.

*Vask en brukt hermetikkboks godt og fjern papiremballasjen på den.

*Skjær plastskjeene i to, ved halsen.

*Lim på utsiden av hermetikkboksen med limpistol eller annet sterkt lim. Start øverst på boksen, og lim på nye rader nedover, som overlapper de forrige.

*Når du er ferdig og limet har tørket, kan du spray-male vasen i ønsket farge.

Fra fat til småbord

Et stort trefat eller en liten skuff gjør du lett om til et lite småbord ved å sette på bein.Hårnålsbein får du tak i på Panduro eller på nettet. Skru de fast på undersiden.

Vil du ha et bord med lik farge på bein og bord, kan du male etterpå. Husk da å spraye hårnålsbeinene med en primer for aluminium først, slik at malingen fester seg godt.

Fra lampeskjerm til planteholder

En gammel lampe med en stilfull fot kan bli fin med ny skjerm, og kan være smart å se etter på vårens loppemarked. Men ikke kast 70-talls lampeskjermen som hørte med. Med enkle grep kan du nemlig gjøre den om til en søt planteholder.

*Lampeskjermen du skal bruke bør være bredere nede enn i toppen. Den må også ha spiler som går fra øverste til nederste stålring.

*Ta vekk stoffet fra lampeskjermen og fjern limrester.

*Bruk en tang eller kniv og knip/skjær bort lyspæreholderen som er festet i den øverste stålringen. Nå skal du ha et åpent hull hele veien ned, og bare spiler på sidene som holder sammen de to ringene.

*Spray-mal i ønsket farge.

*Blomsterpotten du plasserer oppi, bør ha en kant øverst, slik at den kan henge på den øverste stålringen.

Les også: 10 GRØNNE TRENDER

Fra enslig sokk til varmepute

Mange kjenner seg nok godt igjen i frustrasjonen over sokker som har mistet sine partnere, men det finnes faktisk flere lure tips til hva du kan gjøre med dem.Ett er å bruke sokken til en varmepute som er deilig å legge på en sliten nakke.

*Sett sokken oppi et høyt kjøkkenglass og brett den over kanten på glasset. Fyll ukokt ris oppi sokken til du har fylt cirka 70 % av den. Bruk jasminris som er langkokt.

*Er du ikke så opptatt av det estetiske kan du bare knyte igjen sokken med en hyssing når den er ferdigfylt. Ellers kan du sy igjen åpningen på sokken med små, tette sting.

Legg den i mikrobølgeovnen eller varmluftsovnen sammen med et glass vann, og varm i henholdsvis 2-3 og 5 minutter. Vannglasset gjør at risen tar til seg fuktighet og dermed holder lenger på varmen.

*Et annet triks for å holde på varmen er å pakke den oppvarmede varmeputen inn i et kjøkkenhåndkle før du legger den på nakken.

Fra ødelagt strømpebukse til smart i så-jord

Det er snart tid for å så i potter og kar ute, og da er lecakuler i bunnen av potten en nødvendighet.Men gjenbruk av fjorårets lecakuler er ikke lett, da de gjerne er blandet inn i den gamle, råtne jorda. Og det blir noen kroner hvis du skal kjøpe nye hver sesong, for plantene trenger mye lecakuler for å ha god nok drenering.

Det er her strømpebuksen kommer inn i bildet. Dine ødelagte strømpebukser er nemlig geniale å fylle lecakulene i.  Til en liten potte, trenger du bare foten, til en større bør du bruke mer av beinet, kanskje også to. Knyt igjen på toppen og legg i bunnen av potten, før du fyller jord over. Når du kaster de visne blomstene etter sesongen, kan du bare løfte ut de fylte strømpene og spare til neste sesong.

Fra t-skjorte til skjerf

Finn frem t-skjortene du har vokst ut av, men fremdeles liker fargen på.Klipp av nedre del, og sprett opp  den ene sidesømmen så du får ett langt stykke. Gjør det samme med flere t-skjorter, til du til slutt har en lang skjerf-lengde. Sy en pen kant langs hele lengden du klippet av t-skortene, og sy til sist sammen de to endene. Nå har du et personlig halsskjerf som du kan tulle flere ganger rundt halsen.

Fra genser til sofapute

Har yndlingsgenseren i strikk krympet i vask eller blitt for slapp i linningen?Sy den om til et putetrekk og få en myk hodelanding i sofakroken.

Vil du ikke lage noe nytt? Tjen noen slanter på å legge ut det du ikke trenger lenger på Finn.no, Tise.no, Letgo.no, Schpock.no, eller på en av de mange selge-/gi-bort-gruppene som finnes på Facebook. Vi tipper at det lokale loppemarkedet også blir glad for skrotet ditt. Det kan jo fort bli til andres suksess.

Kilder: De fem første tipsene er delt med tillatelse fra kunst- og håndverkslærer Åse Berggård, som har Instagramprofilen @aaseber. Resten av tipsene er fra Åslaug Græsvold og Pinterest.