Kategori:

Livsstil

Tag:
Kategori:

Livsstil

Tag:

Er du mamma til en miljøforkjemper? Slik støtter du barna i å redde fremtiden!

Er barnet ditt en klimastreiker? Her får du gode tips til miljøtiltak dere kan gjøre sammen.

Miljøtips til foreldre av barn som klimastreiker
Ta barnas miljøengasjement på alvor! Her er tips til ting dere kan gjøre sammen, som gagner både kloden og familielivet. Foto: iStock

Barna våre skal arve kloden, og mange av dem er bekymret for hvordan det skal gå. Vis at du er på samme lag, og støtt barna i klimakampen! Vi har fått fire inspirerende, unge miljøforkjempere til å dele sine 3 beste miljøtips for hele familien.

Reparer klær

Stine Ripegutu

Stine Ripegutu

Stine Ripegutu er en ildsjel innen bærekraftig klesbruk. På Insta-kontoen @stinesgarderobe viser hun hvordan du kan leve med mindre klær, men samtidig se bra ut. Her finner du også tips og triks til en grønnere hverdag.

 1. Hjelp barna med å reparere klærne sine. De får for eksempel ofte hull på knærne, da kan dere kjøpe noen gøyale figurer som dere sammen kan sy over hullet. Så blir klærne enda kulere enn før! Slik får barna et forhold til at klær kan repareres og ikke trenger å kastes bare fordi det er hull i dem.
 2. Ha byttemarked med barna! Jeg hadde en gang byttemarked med noen barn, og de syntes det var veldig gøy å bytte klær. Det ble litt sånn «åja, nå har du min bukse og jeg har din bukse». Og om det er barn i forskjellige aldre kan de eldre barna få gi klærne sine til de som er litt mindre. Da blir det mer personlig og gøy å la ting gå i arv. Dere kan også ha byttemarked med andre ting, som f.eks. leker.
 3. Gro spirer og andre små planter på kjøkkenbenken. Da lærer du barna hvor maten kommer fra, at dere kan gro mat selv og at ikke alt bare kjøpes på butikken. Spirer gror veldig fort, det er enkelt og er gøy å følge med på. Så kan dere jo avansere til større matplanter som f.eks. tomat og agurk etter hvert som barna blir eldre.
Ingrid Vik Lysne

Ingrid Vik Lysne

Be om brukte gaver

Ingrid Vik Lysne er dronningen av søm og redesign. Hun deler oppskrifter og redesign-inspirasjon for nybegynnere på sin Instagram-konto @ingridviklysne.

 1. Be om brukte gaver til bursdagen! Mange ønsker å motta brukte gaver, men det er kanskje ikke like mange som tør å gi dem. Så om barnet ditt kunne tenke seg å få brukte gaver til bursdagen, kan du formidle dette på bursdagsinvitasjonene. Ofte ender jo barnet da opp med finere og dyrere gaver, enn masse billige plastting. Så dette er vinn-vinn.
 2. Lag nye ting av plagg dere ikke bruker lenger, ved å sy dem om! Her ser du hvordan du lager et fint omslagsskjørt:
 3. Lær deg grunnleggende syferdigheter slik at du kan sy om og tilpasse klærne til barna, og gjøre dem større slik at klærne kan brukes lengre.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer
Ingvill Vasset Kerob

Ingvill Vasset Kerob

Involver barna

Ingvill Vasset Kerob gir klær og sko nytt liv gjennom repairable.no, hvor du får faglært hjelp til reparasjoner.

 1. Bli medlem i Miljøagentene, en egen organisasjon for barn som formidler kunnskap og muligheter på barns premisser. Les bladet sammen med barna, diskuter, reflekter og ha en skikkelig fin kveld sammen.
 2. Respekter og støtt initiativene barna kommer med. Det som er viktig for dem, er viktig for deg også. Kanskje vil det ikke være mulig å oppfylle alle ønsker, som for eksempel å selge bilen, aldri mer fly eller bli vegetarianer. Men dere kan jo nyansere litt og finne en gylden middelvei. Kanskje kan lørdagspizzaen bli vegetarisk? Litt oftere pannekake?
 3. Involver barna i de initiativene du tar for miljøet. Om du lager vafler med sur melk kan du forklare hvorfor, og øve med barna på å lukte og smake på mat før dere eventuelt kaster.  Om du kjøper datovarer kan du la dem være med å «jakte på» oransje 40%-lapper i butikken.

Og i tillegg: Reparer klærne deres på repairable.no!

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer
Stine Wennberg Vintervoll

Stine Wennberg Vintervoll

Test vegetarmat

Stine Wennberg Vintervoll sprer det gode budskap gjennom Instagramkontoen @baerekraftsreisen, der hun gir konkrete tips til å nå FNs bærekraftsmål.

 1. Vær positiv til å teste vegetariske og veganske måltider, men oppfordre barna til å bidra med oppskrifter. La barna være med på innkjøp og matlaging, og se på det som kvalitetstid istedenfor ekstra middagsmas. Trenger dere litt hjelp på oppskriftsfronten? Test bestselgeren En skikkelig digg kokebok av Hanne-Lene Dahlgren. Vegetarrettene er testet og godkjent av 50 familier og inneholder ingredienser du finner på vanlige matbutikker.
 2. Hvis barna ønsker færre egne flyreiser: Foreslå feriedestinasjoner som dere kan nå med tog. Kanskje 2019 er året dere drar på oppdagelsesreise i Norge? Hvis de ønsker at du skal redusere antall flyreiser: Forsøk å erstatte fysiske møter med Skype, men støtt i det minste de beste FN-verifiserte prosjektene som reduserer CO2 i utviklingsland. Abonnement helt ned i 29 kr. i måneden kjøpes enkelt på Chooose.
 3. Velg mer miljøvennlige produkter til hjemmet, for eksempel Klar-produktene som finnes i de fleste dagligvarebutikker. Og her er en ekstra motivasjon for å hjelpe barna med å redde kloden: Du bistår faktisk helt konkret til å nå FNs bærekraftsmål. For eksempel mål 12, Ansvarlig forbruk og produksjon, delmål 12.8: Innen 2030 sikre at alle i hele verden har relevant informasjon om og er seg bevisst en bærekraftig utvikling og en livsstil som er i harmoni med naturen.