Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

Lei av å «aldri» ha noe å ha på deg? Da er kanskje «prosjekt 333» redningen!

Sjekk hvordan det gikk da Plusstids journalist måtte få dette garderobeskapet ned til kun 33 plagg!

kapselgarderobe
At garderoben blir ryddigere er bare en liten del av magien bak prosjekt 333. Foto: Tove Eggen
333 kapselgarderobe

På Pengesnakk.no deler Lise Vermelid Kristoffersen gode tips og råd om sparing og forbruk. Hun har også en podkast med samme tema.

I disse Marie Kondo-tider sier vi ja takk til mindre ting, og mer orden. Men å brette klær i høykant er ikke den eneste måten å få orden på garderoben sin!

«Project 333», som ble lansert av minimalist-bloggeren bak Bemorewithless.com i 2010, har blitt populær igjen. Og her i Norge er det mye takket være Lise Vermelid Kristoffersen fra Pengesnakk.no som også har en podkast om temaet.

–  Prosjekt 333 er en variant av kapselgarderobe der du kun har 33 plagg tilgjengelig i en periode på 3 måneder, forklarer Kristoffersen.

Når en ny sesong kommer bytter du ut noen av plaggene, men antallet er alltid 33. Og de 33 plaggene skal i teorien inkludere yttertøy, sko og tilbehør, men ikke plagg som ikke synes som undertøy, nattøy og treningsklær.

– Da jeg kom over prosjekt 33 for to år siden følte jeg at en slik kapselgarderobe var noe for meg. Jeg likte å ha et tall å forholde meg til, og noen «regler» for hvordan jeg skulle kle meg. Å bare ha de aller beste klærne fremme fristet meg til å prøve, sier Kristoffersen.

For Kristoffersen har kapselgarderoben som prosjekt 333 er vært en måte å minne seg selv på hvor lite hun egentlig trenger, samt en fin inngangsport til minimalisme.

Men en fantastisk bieffekt av denne metoden, er hvor mye enklere den gjør det å kle på seg om morgenen.

– Det beste med kapselgarderobe er hvor enkelt det er å finne noe å ha på seg. Jeg har jo definert det som henger i skapet som favoritter og da vil jeg jo gå med alt som henger der. Alt passer i størrelsen, og mye passer sammen med hverandre. Jeg digger at det er så ryddig og oversiktlig i skapet. Det får liksom ikke blitt rotete når det er så få plagg der, forteller Kristoffersen entusiastisk.

Hvordan starte med 333 kaspelgarderobe

Det kan kanskje virke overveldende å skulle snevre garderoben din ned til 33 plagg. Men Kristoffersen mener at så lenge du gjør det så enkelt som mulig, så er det gjort i en fei.

– Det er gøy å sette sammen antrekk og teste ut hvor mange ulike kombinasjoner du kan få til med klærne. Men jeg er tilhenger av å gjøre ting enkelt, og startet prosessen med å tømme skapet og henge favorittene inn igjen.

Resten pakket hun bort i esker.

– Jeg har aldri angret, men om jeg skulle gjøre det er ikke klærne som er lagt bort langt unna heller. For min del synes jeg ikke det er så farlig om jeg ofte går i det samme. Alle klærne i kapselen er jo favorittklærne mine!

Hver tredje måned åpner hun eskene igjen og får «gå på shopping» i eget klesskap.

– Dét er gøy det! Og gjensynsgleden er fin, selv om jeg sjeldent føler jeg savner noen av plaggene i tremånedersperioden. Noe som er en god påminnelse om at jeg ikke trenger mer, selv om jeg har mer.

Vent litt med å gi bort

Det er kanskje lett å tenke at for å sette igang med denne prosessen, må du gå igjennom alle klær du måtte ha gjemt i skap, loft og kjeller. Men det trenger du egentlig ikke, og du gjør deg en tjeneste ved å ikke gjøre prosessen for komplisert i begynnelsen.

– Første runde kvitte jeg meg så og si ikke med noe. Så heldigvis er ikke det et nødvendig steg når du skal lage kapselgarderobe. Det holder å pakke det vekk, forteller Kristoffersen.

Da hun skulle lage sin andre kapselgarderobe derimot, og åpnet alle eskene igjen – og hvittet hun seg med masse.

– Hvis plagget ikke er «bra» nok til å være en av de 33, trenger jeg det da? Du vil se det er mye lettere å kvitte seg med ting etter en tre måneders testing av at 33 klær holder.

Totalt anslår Kristoffersen at hun eier 100 plagg i dag.

Selv om Kristoffersen bytter ut elementer av garderoben hver tredje måned, er det også mange plagg hun alltid har i kapselgarderoben sin.

– Jeg elsker kjoler og går med det til hverdags. Derfor består kapselen min mye av kjoler. Dette gir færre kombinasjonsmuligheter enn underdeler og overdeler, men er til gjengjeld bare ett plagg per antrekk, slik at jeg kan ha flere kjoler.

kapselgarderobe 333

– Det beste med kapselgarderobe er hvor enkelt det er å finne noe å ha på seg. Jeg har jo definert det som henger i skapet som favoritter og da vil jeg jo gå med alt som henger der, sier Lise Vermelid Kristoffersen fra Pengesnakk.no.

Kuttet shoppingen drastisk

Etter å ha holdt på med kapselgarderobe og prosjekt 333 i to år nå, merker hun at shoppingbehovet har gått drastisk ned – noe som er et mål for Kristoffersen i seg selv.

– Sist jeg handlet nye klær var i desember. Jeg hadde gjennom de siste kapslene merket at en olabukse ville passet fint inn med resten, og jeg ønsket meg en ullkjole til vinterkapselen min. Jeg skal ikke kjøpe nye klær i år, men i fjor handlet jeg klær tre ganger.

Det å slippe å bruke tid på shopping fordi du vet du har nok, og fordi du får muligheten til å utforske din egen stil, høres jo ut som en drøm. Og å spare en god slump penger er aldri å forakte.

– Det blir færre bomkjøp med en kapselgarderobe fordi kjøpene er gjennomtenkte. Du merker fort om du mangler noen nøkkelplagg for å få en garderobe du kan leve med i tre måneder. Så jeg anbefaler at du starter med plagg du allerede har, og heller handle nytt eller brukt etterhvert, sier Kristoffersen.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Plusstid tester; – Jeg har aldri sett freshere ut!

Som småbarnsmor – som i tillegg er selvstendig næringsdrivende som frilansjournalist – sier jeg ja-takk til alt som kan gjøre hverdagen lettere.

Men etter 13 år i motebransjen har det hopet seg opp ALT for mye klær, både i vakumposer på loftet, og i skuffer under senga (som ikke kan åpnes engang).

Så jeg skal innrømme at jeg så for meg å bruke hele helgen på å bestemme meg for 33 plagg til kapselgaroben min. Minst.

rydde med barn

– Jentene mine syns det var stor stas med 333, både å hjelpe til med sorteringen og å velge klærne mine (og prøve litt selv, så klart). Her tenker jeg de lærer mye nyttig! Foto: Tove Eggen

Men da jeg intervjuet Kristoffersen tipset hun meg om å tenke på hva jeg ville pakket med meg hvis jeg skulle jobbet fra en annen by i en måned. Og det gjorde jobben mye enklere.

Da var det bare å plukke ut favoritt-jeansene, overdelene jeg føler meg fresh i på jobb og kjolene som kan brukes både profesjonelt, sosialt og til festlige anledninger. Jeg tok kun utgangspunkt i klærne jeg allerede hadde i garderoben min i dag, og lot øvrig få ligge uåpnet. Der kan jeg heller shoppe neste periode.

Siden jeg har jobbet som stylist, begynte jeg å se litt på fargene etterhvert som antallet plagg økte. Jeg har mye sort, men er også glad i brente farger. Så jeg passet på at fargepaletten gled litt inn i hverandre. Bluse nedi en jeans er noe av det fineste jeg vet, så da lot jeg det får være stjerneplaggene i garderoben. Sammen med striper, så klart. Etter at jeg hadde kommet til plagg 22 begynte jeg egentlig å føle meg ganske fornøyd! Så da fokuserte jeg mer på basisplaggene som singletter, deilige og fine t-skjorter og elementer som er fine å sprite opp et antrekk med. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å jukse litt, og lot yttertøy og sko være utenom kapselen.

Jeg endte opp med:

 • 4 kjoler
 • 8 bluser
 • 3 t-skjorter
 • 2 singletter
 • 6 gensere
 • 1 kimono
 • 1 denimskjørt
 • 6 jeans
 • 1 penbukse
 • 1 tights

Samboeren min og jeg deler jo garderobe, og det var digg at jeg nå kunne «flytte inn» helt alene i den ene delen og kun bruke hengerne og buksestativet. Det syns han var veldig kjekt også. Jentene mine fikk være med på sorteringen, og koste seg med å prøve på de morsomme plaggene mine som ikke made the cut. Her tenker jeg de lærer mye nyttig, så det var topp å ha dem med!

Etter 2 uker med 333-kapsegarderoben er jeg helt solgt! Jeg føler meg fresh hver eneste dag. Morgenrutinen går i superfart og ærlig talt så vet jeg allerede på vei til skapet hva jeg skal bruke. Enkelte dager lar jeg jentene mine velge; ett plagg fra underhylla og ett fra overhylla. De elsker det!

Jeg merker at jeg skammer meg litt over hvor mye klær jeg fortsatt har rundt om i huset, men tenker at da er det i alle fall ingen grunn til å shoppe med det første de neste årene. Og det har vi alle godt av.

  

Kom i gang med 333-kapselgarderobe:

 1. Velg ut 33 plagg du elsker – tenk gjerne at du skal jobbe i en annen by i måned og på hva du ville pakket med deg da.
 2. Husk å få med deg favorittplaggene dine som du elsker og vet at passer.
 3. Sjekk at fargepaletten glir litt inn i hverandre, men enkelte fargesprell her og der er bare moro.
 4. Pakk vekk resten av klærne dine, og la de ligge i tre måneder.
 5. Gå på shopping i dine egne klær som er pakket vekk etter tre måneder, og bytt ut plagg med «nye». Men hold deg til antallet 33.

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer