Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

10 praktiske tips som gjør hverdagen smidigere

Føler du deg noen ganger som kokk, servitør og ryddehjelp samtidig? Da er det kanskje på tide å la barna ta eierskap til noen enkle og praktiske arbeidsoppgaver. Her er noen tips som får hverdagen til å flyte bedre.

Hagearbeid
Har du en hage som blir neglisjert i hverdagen samtidig som barna maser på at dere må ut å finne på noe? Slå to fluer i en smekk! Foto: iStock

Vi voksne har en tendens til å gjøre alle hverdagsoppgavene selv fordi vi tror det går fortere. Mens vi smører brødskiver, henter vann og rydder leker, lærer barna at det er de voksne som gjør de praktiske oppgavene i huset, og de blir vant til at alt går av seg selv. Kanskje det er på tide å ta noen grep for å gjøre hverdagen noen hakk smidigere for alles del? Skape noen gode rutiner for barna og la dem ta eierskap til noen arbeidsoppgaver i hverdagen? Det enkle er det beste – se bare her:

1. Knagg

I mange entreer blir jakker og sekker på mystiske vis liggende på gulvet. Kanskje knaggene henger for høyt oppe på veggen? En smart løsning på dette er å montere en knagg i riktig høyde slik at barna enkelt kan henge fra seg jakke, sekk og skjerf. På den måten er det ingen unnskyldning å slenge tingene på gulvet i hvert fall.

2. Kurver

Kurver er en gave fra himmelen til alle som vil ha orden i gangen. I kurven kan barna legge votter, lurer og sokker. Kanskje har kurven til og med et lokk som du kan gjemme alt rotet under også. Ute av syne, ute av sinn.

3. Krakk

Mamma, jeg rekker ikke opp til tannbørsten! Med en liten krakk på badet, legger du til rette for at barna blir mer selvhjulpne når de skal vaske hender, gå på do og pusse tenner. Og du behøver ikke å slippe det du har i hendene hver gang barna skal en tur på badet.

4. Tannglass

Når du først er i gang på badet. Gi barna et eget tannglass der du gjør plass både til tannbørste og riktig tannkrem. Det siste er viktig, da slipper du å rykke ut hver gang barna tar feil tannkrem eller tar tannbørsten til storesøster …

5. Rydd og lek

Gjør ryddingen til noe som er moro og skaper mestring. Lag noen fine lapper til de ulike lekekassene som sier noe om innholdet – det kan for eksempel være et bilde av lego eller kosedyr – eller bruk kasser i forskjellige farger. Da er det lettere for barna å legge lekene på riktig sted, det blir morsommere å rydde og lettere å finne igjen lekene neste gang. Og best av alt, du kan bruke tiden på noe annet!

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

6. Baking og matlaging

De fleste barn synes det meste er gøy så lenge de kan være sammen med oss voksne, så hvorfor ikke involvere dem i hverdagens praktiske gjøremål? Skal du for eksempel lage kjøttkaker, pastasaus eller brød til den kommende uka? Spør om barna vil hjelpe til. Det er hyggelig med en liten assistent som kan skylle boller, blande ingredienser og rydde inn i oppvaskmaskinen.

7. Klesvask

Å plukke opp, sortere, vaske og brette tøy … Gudene vet hvor mye tid man bruker på klesvask, men vi snakker mange timer hver uke. Dersom du har plass – kjøp ulike skittentøyskurver til ulikt tøy. En til hvitvask, en til kulørt og en til ull, for eksempel. Da lærer du barna dine å sortere, noe som gjør jobben enklere for deg. Barna kan også hjelpe til med å brette og legge sitt eget tøy i skuffer og skap.

8. Legg fram klærne

Enten det handler om å ta dem av, ta dem på, eller bestemme seg for hva de skal ha på seg: Klær er en evig diskusjon i mange barnefamilier. Et tips er å legge fram klærne kvelden før. Da er barna med på å bestemme hva de skal ha på seg slik at det blir ikke diskusjon på morgningen, og du kan spare både tid og krefter i morgenrushet.

9. Hagehjelp

Har du en hage som blir neglisjert i hverdagen samtidig som barna maser på at dere må ut å finne på noe? Slå to fluer i en smekk og invester i en trillebår, en rake eller en spade til barna, og be dem hjelpe til. Det er en vinn-vinn-situasjon for store og små.

10. Matpakker

Når du tror alt husarbeidet er gjort, kommer du alltid på matpakkene … La barna få smøre sine egne matpakker når dere likevel holder på med kveldsmaten. Finn fram matbokser, mellomleggspapir, brød og pålegg og smør i vei!

Regulerer magen

Få en glad mage med Husk Magebalanse.

Les mer