Kategori:

Livsstil

Kategori:

Livsstil

10 miljøvennlige tips du kanskje ikke har prøvd ennå

Det er de små skrittene du tar hver dag, som skaper største endringene.

Kjøttfrie middager
Ha minst et par kjøttfri middager - gjerne flere- i løpet av en uke!

Jeg har alltid vært tilhenger av inspirasjon fremfor dommedagsprofetier og pekefingre. Det er kanskje en floskel, men alle kan gjøre litt! Her er ti ting både du og jeg kan gjøre i dag, i morgen og – når vi først er i gang – resten av livet:

  1. Gå på jakt i din egen garderobe! Timingen er ekstra god nå som en ny sesong nærmer seg (om enn ikke med stormskritt). Få oversikt over hva du faktisk har, så du ikke kjøper det samme på nytt. Kanskje gjenoppdager du noen skatter som føles som nye? Trolig finner du like mye du kan vinke farvel til, og som andre kan få nytte av! Gi bort, selg eller arranger en byttekveld med venner, da vel?
  2. Neste gang dere selv trenger noe, fra møbler til barneklær eller utstyr: Kjøp det brukt! Det finnes et vell av muligheter – fra gode, gamle Finn.no og mer eksklusive auksjonssider, til apper som ’tise, schpock og letgo: Det aller meste finnes der ute et sted, ofte til ganske utrolige priser. Mange Facebook-grupper for kjøp og salg rundt om i landet er også svært aktive; geografisk nærhet gjør alt så mye enklere. Det finnes også flere egne egne grupper for barneting i de fleste fylker.
  3. Neste gang du skal i bryllup eller en annen anledning som krever litt ekstra innsats, prøv klesutleie! Fjong har en brukervennlig nettside og et fullstappet showrom på Briskeby i Oslo der du garantert finner en selskapskjole eller noe annet lekkert som passer for akkurat deg – nesten uansett stil eller størrelse. Kanskje du også har noen skatter hengende i skapet som du bruker altfor sjelden, men ikke har hjerte til å kvitte deg med? Da kan du selv leie dem ut og gi dem en ekstra dans – eller ti!
  4. Utleie som konsept er i ferd med å bre om seg, og konsepter som Airbnb og Nabobil får stadig flere ivrige brukere. Et annet genialt konsept er Obos-utviklede Nabohjelp, der man kan både leie ut og leie verktøy og andre ting ikke alle trenger å eie, og som ofte er de kjedeligste å kjøpe. Plutselig utvider naboskapet seg, og den beste bonusen er at du møter likesinnede som bor i samme gate eller bydel! I større perspektiv skaper slikt et varmere og mer inkluderende samfunn.
  5. Plukk opp minst fem biter søppel du finner på din vei hver dag – det går garantert (og dessverre) fortere enn du tror! Visste du at 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land? Å plukke søppel er ikke lengre uglesett, men har faktisk blitt trendy – sjekk bare hashtaggene #plogging og ##5forhvalen på Instagram! Og ta med hele familien på den nasjonale Strandryddedagen 4. mai.
  6. Apropos søppel: Stop sucking! Altså, dropp sugerøret. Det er nettopp den typen «småsøppel» som havner i havet og blir hentet ut av skilpadders nesebor. Og så er det egentlig så unødvendig – i hvert fall hvis du er voksen. Men hvis barna protesterer, finnes det mange gode alternativer som både er gjenbrukbare og dekorative. Velg mellom forgylt stål, bambus eller glass. Og finner du ikke gjenbrukbare på din vei, er sugerør i papir både finere og mer miljøvennlig enn engangsplast.
  7. Visste du at de aller fleste kaffebarene gir rabatt hvis du har med gjenbrukskopp? Vi skal ikke undervurdere hvor viktig det er å få et lite klapp på skulderen i blant, og selv noen kroner er et insentiv til å huske koppen. Engangskoppene i kaffesjappene har et plastlag på innsiden som gjør dem umulig å resirkulere, og lokket inneholder gjerne miljøgifter som BPA. Bonusen? En gjenbrukbar kopp er så mye finere å gå rundt med, og flere av dem holder også kaffen varm! De aller mest miljøvennlige er laget av biologisk nedbrytbar mais eller kaffegrut. Finn din favoritt og bær den stolt i hånden neste gang du blir kaffetørst på farten.
  8. Bytt til bambustannbørster til hele familien! Det kan virke som en liten ting, men i Norge kaster vi hele 15 millioner plastbørster i året. Nedbrytbare bambustannbørster koster omtrent det samme, og blir stadig mer tilgjengelig hos både dagligvare og apotek. Både The Humble Company og Puss Med Bambus tilbyr børster i bærekraftig tre, og for hver solgte børste gir de bort en til barn som trenger det. Det skader jo heller ikke at børstene tar seg godt ut på badehylla? Et godt alternativ er også Jordan Green Clean, som er laget av 100 prosent resirkulert plast, selve busten er fra plantebasert materiale, og emballasjen er laget av resirkulert papp.
  9. Når du handler mat, tenk som en liten familierestaurant og planlegg hele ukens middager. Kanskje det er gøy å ta den«helt ut» og skrive dagens rett på en krittavle? Handle så lokalt, sesongbasert og plastfritt som mulig, og legg grønnsaker og frukt rett i kurven. Små vaskeposer kan være ypperlige til å oppbevare mindre ting i løsvekt – som nøtter eller cherrytomater. Støtt lokale grønnsaksbutikker og markeder. Kanskje du vil vurdere å bli medlem av Kooperativet eller en andelsgård for å være sikret så bærekraftige og ferske grønnsaker – gjerne selvplukkede– som mulig.
  10. Hold kjøttfri mandag hellig! Nordmenn er på verdenstoppen i kjøttspising, og som du sikkert vet er det ganske ugreit. Legg gjerne inn flere kjøttfrie dager hver uke, eller prøv 22 dager i strekk? Veganerutfordringen løper hver eneste måned, med plantebaserte tips, oppskrifter og mentorer som vil veilede deg gjennom den snaue måneden. Det er også mye snakk om fleksi-veganisme for tiden; å spise plantebasert i størst mulig grad uten å utelukke noe helt. Ifølge den ferske omdiskuterte EAT-Lancet-rapporten, er dette det mest bærekraftige kostholdet som også vil mette flest mulig av jordens befolkning.

Anja Stang

Vil inspirere til miljøvennlige valg

Anja Stang er grunnlegger av Green House, et digitalt «hjem» der kategoriene er fordelt som rom. Her vil hun inspirere flest mulig til å ta mer miljøvennlige valg i hverdagen, og tipser blant annet om ren mat, bærekraftig mote og naturlig skjønnhet.

Følg gjerne Green House by Anja Stang på Facebook og @green_house_by på Instagram