Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Derfor bør alle kvinner teste seg for livmorhalskreft

Ved å teste deg for livmorhalskreft jevnlig, minsker du kreftrisikoen med opptil 80 prosent.

Kvinne med tenåringsdatter tar selfie på stranda
En livmorhalsprøve tar nesten ingen tid, men kan gjøre en stor forskjell på resten av livet. Foto: iStock

Alle kvinner mellom 25 og 69 får brevet i postkassa med jevne mellomrom: Det er på tide å ta livmorhalsprøve igjen.

Alt de må gjøre, er å bestille en time hos fastlegen – eller gynekolog hvis de heller foretrekker det – hvor prøven er unnagjort på rundt 10 minutter.

Hver tredje tester seg ikke

Belønningen er å få langt lavere risiko for å utvikle livmorhalskreft, en kreftform som hvert år tar livet av 70–90 kvinner i Norge.

Likevel dropper en god del kvinner å ta testene. Rundt hver tredje kvinne, ifølge tallene til Kreftregisteret.

Ameli Tropé er leder av Livmorhalsprogrammet

Ameli Tropé. Foto: Kreftregisteret

– De fleste som får livmorhalskreft, har ikke tatt jevnlige livmorhalsprøver. Hvert år får rundt 300 kvinner i Norge kreftformen. Uten screeningprogrammet ville antallet ha vært minst 1000. Så godt forebygger testene, sier Ameli Tropé, som er leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret.

Hun legger til at cirka 250.000 norske kvinner ikke har tatt en eneste test av livmorhalsen i løpet av de siste 10 årene.

Tropé mener at det lille ubehaget ved å ta livmorhalsprøver, absolutt er verdt det.

– Flere kvinner dør av livmorhalskreft enn i trafikken. Og vi bruker jo bilbelte, understreker hun.

– Dette er en smertefull kreftform med høy dødelighet hvis den oppdages sent. Det er også en av svært få man kan forebygge effektivt, fordi screeningprøvene i de aller fleste tilfeller fanger det opp før det utvikler seg til kreft, sier hun.

Testen bør tas jevnlig

Livmorhalskreft bruker i de fleste tilfeller mange år på å utvikle seg, gjerne 10–15 år. Likevel anbefaler Kreftregisteret å ta livmorhalsprøve så ofte som hvert tredje år.

Én av grunnene er at dagens tester ikke fanger opp alle celleforandringer. Ved å ta testen hvert tredje år, får du derfor sannsynligvis flere sjanser til å oppdage celleforandringene før en eventuell kreft utvikler seg.

Av samme grunn bør du oppsøke lege hvis du opplever symptomer som blødning, smerter ved samleie eller store endringer i utflod, sier Tropé.

Hun opplyser også om at Livmorhalsprogrammet nå vil utvides: Mens Kreftregisteret tidligere sluttet å sende påminnelsesbrev når kvinnen hadde passert 69 år, ønsker de nå å fortsette å sende påminnelser også til eldre kvinner som ikke har vært på jevnlige screeningprøver.

Hva er et positivt prøveresultat?

Et positivt resultat av livmorhalstestingen betyr ikke at du har livmorhalskreft, og er derfor ingen grunn til bekymring.

Testene viser kun at en HPV-infeksjon har forårsaket celleforandringer. Noen av celleforandringene mindre og går oftest over av seg selv.

Kun en tredjedel av alvorlige celleforandringer vil igjen utvikle seg til kreft i livmorhalsen – hvis de ikke behandles.

Ved å få konstatert alvorlige celleforandringene, vil et lite inngrep løse problemet før det kan utvikle seg til kreft.

– I og med at det gjerne tar 10–15 år å utvikle livmorhalskreft, anser vi risikoen for å få det som svært liten hvis du har hatt normale screeningprøver i hele ditt liv. Samtidig ser vi at 30 prosent av dem som dør av kreftformen, er over 70 år. Derfor planlegger vi å fortsette å sende påminnelser til alle kvinner som ikke har testet seg jevnlig, forklarer hun.

En annen endring er at Kreftregisteret gradvis går over til en annen testform. Prøvene vil bli tatt på samme måte, men kvinnene trenger kun å ta den hvert femte år fordi hver test er mer følsom. Innen 2022 skal alle laboratorier bruke denne testen på alle kvinner mellom 34 og 69.

HPV-vaksine erstatter ikke screening

Årsaken til livmorhalskreft er HPV, et virus du kan få via seksuell kontakt. HPV-viruset gir ingen symptomer og er svært utbredt. Faktisk regner man med at 80 prosent av befolkningen har hatt viruset.

Alle gutter og jenter får nå tilbud om HPV-vaksine når de er 12 år.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å få barna våre til å ta vaksinen. HPV kan jo også gi kreft i munnhulen, skjeden, penis og anus, sier Ameli Tropé.

Vaksinen erstatter likevel ikke livmorhalsprøvene. Årsaken er at HPV-vaksinen ikke dekker absolutt alle HPV-formene som kan forårsake kreft, men den dekker de vanligste.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Skylder på tidsklemma

Jevnlige tester for livmorhalskreft reduserer faren for å få kreftformen med opptil 80 prosent – og tar svært kort tid.

Når nesten hver tredje kvinne likevel unnlater å ta testene, har det ifølge Tropé flere årsaker.

– Manglende kunnskap er nok den viktigste grunnen: de forstår ikke hvor viktige testene er. Studier viser også at avstanden til legen er avgjørende. De som bor lengst unna – og nærmest – fastlegen sin, tester seg i minst grad, sier hun.

Et annet svar Kreftregisteret får når det spør, er at kvinnene ikke har tid.

Gode tips for å forhindre livmorhalskreft

Med både vaksine og testprogram på plass, er målet til norske helsemyndigheter klart: Livmorhalskreft skal utryddes i Norge. Her er Ameli Tropés tips for å gjøre det litt lettere å overvinne dørstokkmila og forebygge kreftformen.

  • Bestill time når du får påminnelsesbrevet. Da husker du det – og får hjelp til å ta testene jevnlig – hvert tredje eller femte år avhengig av hvilken testmetode som er brukt.
  • Bruk en annen lege eller en gynekolog hvis du kvier deg for å ta testen hos fastlegen din. Noen jordmødre kan også ta testene.
  • Opprett digital postkasse slik at brevene sendes dit. Da blir de ikke borte selv om du flytter. Og du får en påminnelse på SMS hvis du glemmer å åpne brevet.
  • Ta kontakt med legen hvis du opplever symptomer som blødning, smerter ved samleie, veldig endring i utflod – selv om du følger testprogrammet.
  • Sørg for at barna dine tar HPV-vaksinen.