Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

La barna dyrke kreativitet

Uten kreativitet slutter verden å gjøre fremskritt. Derfor er det lurt – også for deres senere muligheter – å hjelpe barna dine til å bevare kreativiteten.

to barn er kreative og leker
Det er fascinerende å se hvor kreative barn kan være når de leker. Foto: iStock

Når du hører ordet «kreativitet», tenker du kanskje på en kunstmaler eller forfatter. Men kreativitet er viktig i mange flere yrker – også yrker som vi tradisjonelt regner som trygge og gode.

– Kreativitet er fantasi for et formål. Enhver innovasjon er resultat av minst én kreativ tanke. Derfor er det vel så kreativt å lage en ny teknisk løsning for en oljepumpe, som å lage et maleri, sier Balder Onarheim, som er professor i kreativitet ved Danmarks svar på norske NTNU, Danmark tekniske Universitetet i København.

Enhver innovasjon er resultat av minst én kreativ tanke. Balder Onarheim, professor i kreativitet

Han mener at advokater er det enkleste eksempelet på hvorfor kreativitet faktisk er nyttig også i voksen alder.

– Forskjellen på en middels og en veldig god advokat, er evnen til å se løsninger. Det er altså dypt kreativt. Tor Erling Staff er for eksempel sinnssykt kreativ. Han ser anvendelser av lovverket som ingen andre klarer å se, selv om alle sammen sitter på den samme informasjonen og de samme lovene, sier han.

Barn mister kreativiteten

Selv om kreativitet altså er viktig også i voksen alder, står det ifølge forskning sørgelig til med vår evne til å dyrke den. Ifølge Onarheim faller vår kreative ekspertise fra nesten 100 prosent som femåring, til to prosent (!) når vi er 15.

– Det betyr at vi mister en vesentlig kognitiv egenskap, sier den norske forskeren, og fortsetter:

– Det som avgjør evnen til å være kreativ, er hvor god hjernen er til å hente informasjon som kanskje er relevant. Hjernen prøver nemlig hele tiden å begrense hvilken informasjon som er tilgjengelig. Det er egentlig nødvendig, da kan du for eksempel høre på meg og ikke tenke på hva du skal ha til lunsj. Men når kreativiteten faller så mye, er det ikke bra.

Slik kan du hjelpe barna

En del av fallet i kreativitet, skyldes biologiske endringer i hjernen. Dem får du ikke gjort noe med. Men som forelder kan du gjøre en del for å dyrke barnas kreativitet. Kanskje blir det en liten hjelp på veien mot å bli toppadvokat eller ingeniør.

Vi trener ofte barn til å følge regler om at noe er riktig og noe feil, uten å gi dem mulighet til å tenke ut hva som er rett selv. Gi dem den muligheten, kanskje vil deres refleksjoner bidra til å gjøre reglene enda bedre?

Hvis barnet bryter reglene du har satt, vurder bruddet: Var det egentlig et regelbrudd, eller har barnet funnet en kreativ måte å omgå regelen på? I så fall har det jo evnet å tenke selv, og bør ikke straffes.

Svært mye av barnas lek skjer gjennom dataspill. Der er reglene helt ubrytelige. Hvis du leker med pinner, har du mulighet til å knekke en av pinnene og få en pinne ekstra. I et dataspill har du ingen andre muligheter enn de som er predefinert av programmereren.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Derfor bør du oppfordre barna til å leke med leker som gir dem frihet til selv å redefinere reglene. Når det gjelder dataspill, bør du velge mest mulig «åpne» spill.
Prøv å begrense antallet absolutte regler barna får – selv om det selvfølgelig er nødvendig med noen absolutte regler.
Helt fri lek uten noen rammer er ikke nødvendigvis av det gode. Det er nemlig vanskelig for barn å trene hvis de ikke har noen ting å jobbe med. Nøkkelen er heller at rammene ikke fremstår som helt uomtvistelige.

Tre huskeregler

  1. Oppfordre barna til å leke med leker som gir dem frihet til selv å redefinere reglene.
  2. Velg dataspill som er mest mulig «åpne».
  3. Begrens antallet absolutte regler.

Möllers tran heier på kreative barn – bare se denne morsomme reklamefilmen: