Skribent:
Kategori:

Helse

Skribent:
Kategori:

Helse

Kontaktlinser — dette bør du vite

Er det greit å sove med linser og hva bør du gjøre når øynene svir? Her er ekspertenes beste tips til deg som bruker kontaktlinser.

sove med kontaktlinser
Mye har skjedd på teknologifronten når det gjelder kontaktlinser de siste årene som gjør ulempene ved bruk mindre. Ved riktig tilpasning er linser for alle, mener ekspertene. Foto: iStock
Generalsekretær Hans Torvald Haugo, Optikerforbundet

Generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerfobund. Foto: Optikerforbundet

Kontaktlinser er superpraktisk, særlig ved fysisk aktivitet. Og så er det jo en så mye bedre og mer diskret løsning rent kosmetisk, mener mange. Men det er også en del som kvier seg for å bruke linser på grunn av ulempene; faren for sviende og tørre øyne og at øyet kan ta skade ved feil bruk. Generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund mener imidlertid at ulempene med linser stadig blir mindre:

— Linser er en flott løsning på synsproblemer for mange. Det er flere og flere voksne som kan bruke kontaktlinser og slippe brillebruk på avstand og nært. Teknologien blir stadig bedre og problemer og ulemper blir stadig mindre. Ut fra dette vil jeg oppfordre flere til å være nysgjerrige og prøve ut kontaktlinser som et alternativ til briller, sier han.

Linser for alle

— I prinsippet kan nesten alle bruke kontaktlinser i dag. For noen vil kontaktlinsene kunne dekke de synsbehovene en har. For andre kan linsene løse noen av synsutfordringene, men ikke alle. Da vil en brille sammen med kontaktlinsene løse problemene, sier Haugo.

Han legger til at det finnes noen som ikke kan bruke kontaktlinser, og at det er ulike årsaker til det.

— Det kan være at øyet eller øyelokkene ikke tåler kontaktlinsebruk, og det kan være skader eller sår på øyet som kommer i konflikt med kontaktlinsebruken. Hvis du i tillegg får allergilignende reaksjoner eller sliter med ruskfølels, kan det gjøre bruken av linser vanskelig, opplyser han.

Optiker Anne Jervell

Anne Jervell er optiker ved spesiallinse-klinikken Klarere ved Ses optikk i Oslo.

Optiker og Anne Jervell ved spesiallinseklinikken Klarere hos Ses optikk i Oslo har lang erfaring i å veilede kunder i bruk av kontaktlinser. Hun er enig i at linser fungerer bra for de fleste.

— Det finnes linser som kan korrigere for de aller fleste brytningsfeil, selv ekstremt store styrker og veldig skjeve hornhinner. Linser for såkalt gammelmannssyn eller alderssyn finnes også i et stadig større utvalg. Det er øyesykdommer hvor kontaktlinser faktisk er den beste måten å gi godt syn på. Da er det gjerne snakk om «skreddersydde» linser.

Hva er viktig å tenke på når en skal begynne med linser? Ikke vær redd for å spørre optikeren dersom  du lurer på noe, råder hun.

— Lytt til rådene du får ved tilpassing og opplæringen og ha lav terskel for å ta kontakt med tilpasser om du lurer på noe, eller føler at ting ikke er som det skal. Ikke bruk linser ved ubehag, rødt øye eller puss.

Nei, linsen kan ikke forsvinne i øyet…

Grunnen til at noen kvier seg for å bruke linser, er faren for at de kan «forsvinne» opp i øyet. Den erfarne linseeksperten beroliger:

— Det er det kanskje mange som er redd for at linsen skal forsvinne, men den kan heller krølle seg litt sammen og gjemme seg under øyelokket og være litt vanskelig å få ut.  Så nei, den kan ikke forsvinne verken inn i øyet eller inn i hjernen, forteller Jervell.

Skjermbruk — slik unngår du tørre øyne

Mange av oss sitter mange timer foran skjerm hver dag, enten det er foran pc eller mobilen. Da er det lett øynene svir og blir tørre, særlig ved bruk av linser. Haugo i Optikerforbundet har et enkelt tips:

— Når vi sitter ved skjerm, blunker vi sjeldnere. Det går utover kvaliteten på tårefilmen og øynene tørker mer ut. Dette kombinert med kontaktlinser kan gi problemer. Husk å blunke når du jobber ved skjerm! Får du tørre øyne, så si i fra på neste kontroll. Utprøving av andre kontaktlinser eller kunstig tårevæske kan hjelpe, råder han.

Jervell har også et annet forslag:

— I mange tilfeller kan det være nyttig å bruke øyedråper, altså kunstige tårer. Noen opplever at dette problemet er større om vinteren, når de sitter på et bestemt kontor eller ved en spesiell skjerm. Da kan det også være verd å prøve ulike linsetyper i forhold til linsemateriale, øyets form og størrelse, for å se om det kan hjelpe i tillegg til test av ulike typer kunstige tårer.

Sove med linser?

Det finnes en rekke linser på markedet — alt fra endagslinser til linser du kan ha på i uker av gangen.

— Det er et stort utvalg av linser med ulike kvaliteter. Det er ikke bare styrken som skal være riktig — størrelse og form på øyet, øyelokk og tårekvalitet og bruksområde spiller også en rolle for valg av linse. Kanskje må man teste flere linser for å finne den optimale. Så den beste måten å finne riktig type er nok å ta en tur til en linsetilpasser, anbefaler Anne Jervell.

Enkelte kan synes kontaktlinser er upraktisk fordi en må være påpasselig med å ta dem ut hver kveld. Noen linser er imidlertid laget slik at en kan sove med dem, opplyser Jervell.

— Sover du med linser, er det viktig å bruke en type som er tilpasset dette. Disse er laget av et materiale som «puster» bedre – slipper til mer oksygen til øyet. Disse egner seg også til bruk på dagbasis, det vil si at du tar dem av hver natt. Sover man med linser er man noe mer utsatt for infeksjoner enn om man tar dem av om natten, opplyser linseeksperten og legger til:

— Sover du med linser som ikke er godkjent til formålet, vil mange oppleve ubehag og kanskje også puss i øyet når man våkner. Dette er et tegn på at linsen bør tas ut. Det bør da helst skje etter at du har dryppet noen øyedråper eller saltvann i øyet og kanskje ventet noen minutter. Linsen kan nemlig suge seg ganske godt fast, og du kan lage et sår i hornhinnen om du bare drar den rett av. Noen opplever også at synet blir litt tåkete om man sover med linser som ikke er godkjent til dette formålet.

Unngå linser ved øyeinfeksjon

Du bør ikke bruke linser når man har infeksjoner i øyet, er rød i øynene eller har smerter eller ubehag.

— Er du i tvil om du skal ta på deg linser en dag på grunn av ubehag i øynene, så er det stort sett denne dagen du skal droppe dem. Går ikke ubehaget bort, må du kontakte optikeren din for å finne årsaken og løse problemet, opplyser Jervell.

Det er ikke farlig å bruke linser om du følger optikerens råd om byttefrekvens, hygiene, rengjøring og kontroller. Men, det verste som kan skje er jo at du får en alvorlig infeksjon som kan skade øynene og i verste fall gjøre deg blind. Det skjer heldigvis i svært sjeldne tilfeller. Jervell advarer også mot bruk av vann fra springen på linsene.

— Spesielt i andre land hvor vannkvaliteten er dårligere enn i Norge er dette en kilde til alvorlige infeksjoner. Også bading med linser i basseng og badestamper, spesielt om de ikke tas av om natten, er en større risiko for alvorlige øyeinfeksjoner. 

Hvor ofte må jeg gå til kontroll?

— Bruker du linser daglig, anbefales det gjerne at du har en kontroll en til to ganger i året. Brukes linsene til trening noen timer i uken, ser du på linsene i forbindelse med en vanlig øyeundersøkelse. I noen tilfeller er det viktig med hyppigere kontroll – som for eksempel når det er funn på øyet som krever nøye overvåkning. Det kan være uønsket vekst av blodårer, uklarheter i hornhinne, tegn på linseintoleranse eller annet, forklarer Jervell.

Så lurer du på om kontaktlinser er noe for deg, ta en tur til optiker og sjekk ut hva som er best for dine øyne og synsbehov. Det finnes en rekke typer på markedet, både endagslinser og linser du kan bruke i flere måneder, så mulighetene for at du finner noen som passer for deg, er stor. Linser er ikke farlig å bruke om du følger optikerens råd om byttefrekvens, hygiene, rengjøring, og kontroller.

— Bruker du linser og merker at øynene er røde og irriterte, ta dem ut en stund. Går det ikke over, oppsøk en optiker for en nærmere undersøkelse for å sjekke at det for eksempel ikke er en øyeinfeksjon. Gjør uansett ikke som den amerikanske damen som skulle opereres for det hun trodde var grå stær. Da legene skulle se nærmere etter, fant de ikke grå stær, men en haug med gjenglemte linser…

Kontaktlinser for enhver smak 

Myke linser: Finnes i mer eller mindre alle styrker — pluss, minus, skjeve hornhinner og alderssyn.

Dagslinser: Fås stadig i større utvalg, men passer ikke for alle. Det er ikke alltid så greit å finne et alternativ til høye styrker, og finnes kun for moderate skjevheter. Størrelse og krumning på linsene er ikke mulig å endre og er laget etter «gjennomsnittshornhinner».

14 dagerslinser: Som for daglinser.

Månedslinser: Finnes i et større utvalg med tanke på styrker, og her tilbys det stadig mer. Om man vil gå litt opp i pris, er det muligheter for øyne med «ikke gjennomsnittsmål» og store styrker for å få mer skreddersydde linser.

Natt & Dag: Linser som er godkjent til å sove med i inntil 30 dager/netter.

3, 6 og 9-12 månedslinser: Myke linser som er ment å kunne vare lenger – finnes i ulike materiale og til ulikt bruk.

Harde/stabile linser: Disse brukes ikke lenger så ofte for «vanlige» øyne, men til øyne som gjerne har skjeve eller irregulære hornhinner som krever dette for å få en jevnt brytende forflate på øyet. Disse har lenger varighet og ligger litt høyere i pris.

«Nattlinser»: Linser som er ment å korrigere synsfeilen mens man sover.

Ulike typer spesiallinser: For eksempel Irislinse – en kosmetisk linse som dekker over et skadet øye slik at det ser tilnærmet normalt ut.