Kategori:

Helse

Kategori:

Helse

Hvordan fjerne hodelus

Har barna fått hodelus? Fortvil ikke - vi forteller deg hvordan du får has på de mikroskopiske skadedyrene.

Liten gutt i rød t-skjorte løfter armene og viser muskler.
Foto: Ben White

Hodelus forsvinner normalt ikke av seg selv hvis de først har bosatt seg i håret. Du må gjøre noe selv for å bli kvitt dem. Men først er det greit å konstaterer at det er derfor barna klør, og ikke av andre grunner.

Les også: KLØE I HODEBUNNEN? HER ER ÅRSAKENE

Har vi lus?

Sjekk nakken, det er det største tilholdsstedet for hodelus, særlig i området bak ørene, og oppover mot issen. Lusene suger blod, og hodebunnen vil etter hvert klø som følge av en allergisk reaksjon på bittene.

Bruk en fintannet kam i fuktig eller tørt hår.

Det kan være lurt å dele langt hår i 3-6 hestehaler og gre én hestehale av gangen. Barn med langt hår har lettere for å få lus enn barn med kort hår. Er håret kortere enn 0.5 cm, kan ikke hodelusen overleve.

 • Bruk en fintannet kam, gjerne lusekam, i fuktig eller tørt hår.
 • Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du kjemmer, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg. Ofte er det eggene man oppdager. Eggene sitter så godt fast i håret at hårstrået gjerne ryker ved kjemmingen og egget følger med.
 • Et forstørrelsesglass kan være godt å ha i bakhand om du er usikker på om det er lus i hus. Da ser du fort om det er noe som kravler i håret på de små.
 • Undersøk minst én gang i måneden, gjerne hver uke.

Hvordan bli kvitt lusene?

 • Er du grundig med lusekammen, kan det være nok til å bli kvitt hodelusene. Bruk kammen hver eller annenhver dag i 12-14 dager. Det brukte håndkleet og lusekammen må vaskes på 60 grader, eller legges i frysen, for å drepe lus og egg. Kontroller håret i tre uker etter siste behandling.
 • Virker det ikke med kun kam, finnes det andre lusebehandlinger, preparater som kan fås på apoteket. Merk at noen av disse ikke kan brukes av gravide eller av barn i visse aldersgrupper (under 2 år for NYDA og under 6 mnd for Linicin eller Mix)

Smitter hodelus?

Ja, det skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Man kan derfor prøve å forhindre spredning ved å unngå hodekontakt om man kjenner noen som er smittet. Det er vanligst at barn i skolealder smittes, men også voksne og yngre barn kan få lus.

Det er liten sjanse for spredning via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær. Det anbefales likevel ikke at barna låner lue eller annet hodeplagg av en som har lus. Hodeplagg eller sengeklær som er brukt av en som har lus bør vaskes på minst 60 grader eller fryses ned over natten.

Må barn med lus  være hjemme fra barnehage eller skole?

Det er ikke nødvendig å sende barn hjem fra barnehagen eller skolen, da det trolig har hatt lus i lang tid. Man kan eventuelt sette et dekkende hodeplagg på barnet, som hindrer at det smitter andre. Når barnet kommer hjem, skal første del av behandlingen helst gjennomføres samme kveld. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt etter at 1. behandling er gjennomført. Barnehage eller skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og barnet unngå å bli smittet på ny etter endt kur.

Hvordan kan du forebygge mot luseangrep?

 • Ved å undersøke barnas hår for lus gjennom kjemming, flere ganger i måneden.
 • Ved å unngå å dele hodeplagg eller hårbørste.
 • Ved å undersøke barnet så fort dere hører om andre i omgangskretsen som har fått lus.

Tommelfingerregler for hodelus:

 • Bruk et hvitt håndkle over skuldrene når du kjemmer, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg.
 • Lengre hår kan lettere få lus enn kortere hår; hår kortere enn 0.5 cm, lar ikke hodelusen overleve.
 • Dersom barnet er smittet kan det gå i barnehagen eller på skolen som normalt etter at første behandling er gjennomført.
 • Bruk et dekkende hodeplagg på barnet for å unngå å smitte andre.
 • Det er svært viktig å opplyse de andre på skolen eller i barnehagen dersom barnet ditt får hodelus.

Kilder: www.fhi.no , www.apotek1.no